Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Gulbenē rod Eiropas garšu

© Publicitātes foto

Laikā, kad dabā dzīvo atvasara, desmit dienās no 17. līdz 26. septembrim Latvijas mazpilsētā Gulbenē 32 jaunieši meklēja Eiropas piedzīvojumu garšu. Pamats tam bija Gulbenes novada jauniešu centra Bāze realizētais jauniešu apmaiņas projekts 10 forever (tulkojumā 10 mūžīgi), kas tika iesniegts Erasmus+ programmai un guva apstiprinājumu.

Kopā ar latviešu grupu projektā bija dalībnieki no Spānijas, Grieķijas, Slovākijas, Polijas, Lietuvas un Itālijas vecumā no 18 līdz 30 gadiem.

Kādēļ tāds projekta nosaukums? Jauniešu centram šis ir īpašs gads - 9. septembrī atzīmējām 10 gadu pastāvēšanas gadadienu. Un kā jau apaļā jubilejā pienākas, tiek izvērtēts iepriekšējos gados paveiktais, sasniegtie rezultāti un iztēloti nākotnes plāni.

Taču Bāze nav tipiska pašvaldības iestāde, tādēļ bez tradicionālajiem tekstiem un atskaitēm mēs atzīmējām to ar cilvēkiem, projekta veidā. Mūsuprāt, tieši cilvēki ir tie, kuri rada, veido kustību, protams, arī vēro un vērtē. Un, ja tas viss ir, tad var teikt, kad organizācija «dzīvo».

Projekta 10 forever ideja bija piedāvāt jauniešiem un visai sabiedrībai kopumā pasākumu Ceļojums pa Eiropu, piestājot dažādās valstīs, atskatoties uz tām raksturīgo valodu, kultūru, tradīcijām un vērtībām. Un mums tas lieliski izdevās. Taču papildus šim pasākumam jaunieši darbojās teātra, deju un mediju darba grupās, plānoja un vadīja aktivitātes pacientiem Strenču psihoneiroloģiskajā slimnīcā. Tāpat arī dalījās ar saviem talantiem, pārējiem dalībniekiem vadot latino deju nodarbības, teikvando, jogu un radot bodyart mākslu.

Projekts pamatā bija balstīts uz radošumu, kā arī iespēju jauniešiem no dažādām valstīm satikties un veidot starpkultūru dialogu, veidot draudzīgas attiecības ar projekta dalībniekiem. Tika pilnveidotas publiskās uzstāšanās prasmes, celta pašapziņa un ticība savām spējām, veidojot gala pasākumu Bāzes dzimšanas dienas svinībām.

Līdz ar katru projektu ne vien iestādes darbinieki kļūst kompetentāki, pārliecinātāki un spējīgi kvalitatīvi realizēt projektus, līdz ar mums aug arī paši jaunieši, kuri, gūstot starptautisku projektu pieredzi, vēlas aktīvi līdzdarboties gan ikdienas aktivitāšu organizēšanā, gan arī projektu rakstīšanā un realizēšanā. Mūsuprāt, tas ir visvērtīgākais, ko varam gūt no jauniešu centra darbības, jo pamatos centram ir jauniešu iniciatīvu atbalstīšanas funkcija.