Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Baltic Agro pilnveido Gulbenes servisa centra darbu

GULBENĒ šā gada janvārī ekspluatācijā tika nodots jaunais graudu pieņemšanas un pirmapstrādes centrs, kas šī reģiona zemniekiem dod labāku ekonomisko pamatojumu graudkopības biznesam © Publicitātes foto

Baltic Agro ir viena no vadošajām minerālmēslu un augu aizsardzības līdzekļu tirdzniecības un graudu iepirkuma kompānijām Latvijā. Šā gada sākumā tā atklājusi pastāvīgu servisa centru arī Gulbenē, tādējādi radot zemniekiem pievilcīgāku un ekonomiski izdevīgāku darbības vidi – ātra un nepastarpināta mēslojuma, augu aizsardzības līdzekļu un sēklu iegāde, kā arī ērta izaudzētās ražas nodošana.

Par jaunajām iespējām vairāk stāsta uzņēmuma graudu tirdzniecības vadītājs Jānis Žugris.

- Kā reģiona zemnieki novērtējuši Baltic Agro servisa centra atklāšanu Gulbenē?

- Reģiona zemniekiem Baltic Agro vārds nav svešs - jau vairāk nekā 20 gadus piedāvājam gan minerālmēslus, gan augu aizsardzības līdzekļus, gan sēklas, bet pēdējos desmit gadus arī veicam graudu iepirkšanu. Līdz šim tas notika ar citu noliktavu un kompāniju starpniecību. Redzot, ka reģionā palielinās sējumu platības, tostarp tiek apgūtas aizlaistās lauksaimniecības zemes un pieaug pieprasījums pēc mūsu pakalpojumiem, Baltic Agro pieņēma lēmumu veikt investīcijas pilnvērtīga servisa centra izveidē Gulbenē, kas palielina savstarpējās sadarbības iespējas un ir izdevīgi abām pusēm. Jaunās iekārtas nodrošina ātru kravu pieņemšanu un apstrādi, kas graudu novākšanas laikā ir jo īpaši svarīgi, lai autotransports nestāvētu rindās. Turklāt mēs piedāvājam arī graudu pirmapstrādes - kaltēšanas, tīrīšanas - pakalpojumus.

Tāpat arī ar augu aizsardzības līdzekļiem, sēklām un minerālmēsliem. Piemēram, ja, apsekojot laukus, tiek konstatēta kāda slimība vai kukaiņu populācija, kas var būtiski ietekmēt ražu un tās kvalitāti, ilgi gaidīt nedrīkst - ir jāmiglo. Tagad mēs zemniekiem nepieciešamos līdzekļus varam piegādāt jau nākamajā dienā. Pastāv iespēja arī pašiem atbraukt pakaļ un nopirkt uz vietas.

Mēs turpinām noliktavas sortimenta paplašināšanu, lai nodrošinātu zemniekiem visu nepieciešamo ļoti īsā laikā. Domājam ne tikai par lielajām saimniecībām, bet arī mazajām, kam nav nepieciešama uzreiz krava ar minerālmēsliem. Viņi var atbraukt ar savu transportu un nopirkt tik, cik vajadzīgs. Tādējādi Baltic Agro ienākšana Gulbenē veicina zemkopības attīstību reģionā. Mēs redzam, ka norit pozitīvi procesi.

- Pavasarī tika prognozētas ļoti labas graudaugu ražas, kas tomēr nepiepildījās. Kāpēc?

- Iemesli bija vairāki. Kurzemes un Zemgales reģionā raža bija laba, bet tās kvalitāti sabojāja divu nedēļu lietavas augustā - tieši kulšanas laikā. Savukārt Vidzemē un Latgalē, tostarp Gulbenes pusē, janvāra kailsalā izsala daļa ziemāju, un nācās pieņemt grūtus lēmumus - pārsēt laukus ar vasarājiem vai turpināt kopt ziemājus ar cerību, ka tie saņemsies. Ne viens, ne otrs variants nedeva cerēto - pavasaris bija sauss, un vasarāji slikti sadīga.

Vēl nav pieejami precīzi Latvijas kopējā iekūluma dati, bet provizoriskie aprēķini liecina, ka kopumā būs ievākti 2,3 līdz 2,5 miljoni tonnu graudu. Tas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, kad tika iekulti 3 miljoni tonnu, protams, ir daudz mazāk, taču atbilst pēdējo piecu gadu vidējam rādītājam.

- Šogad zemas bija arī iepirkuma cenas...

- Jā, zemniekiem šis nav tas labākais gads. Jāatzīmē, ka daļa mūsu klientu cenu fiksēja pavasarī un šodien par to var tikai priecāties. Taču graudu cenas nav saistītas ar Latvijas ražām, bet gan globālajiem pasaules tirgiem. Atzīmēšu, ka Latvijas patēriņam praktiski pietiek ar vienu miljonu tonnu - pārējais tiek eksportēts. Statiska rāda, ka Latvija graudus importē, bet tas ir tikai tīri tehnisks imports, kas tālāk caur mūsu ostām nonāk citos tirgos. Reāli importē pavisam nedaudz specifiskus graudus - cietos kviešus, mazliet rudzu, kukurūzu lopbarībai. Cenas sāka kristies jau jūlijā, kad tapa skaidrs, ka Krievijā un Ukrainā, kas ir lieli spēlētāji pasaules graudu tirgū un var izaudzēt labas ražas par zemāku pašizmaksu, būs labs iekūlums. Vienlaikus pasaulē ir lieli pārejošo rezervju uzkrājumi un norit citi procesi, kas nedod iemeslu domāt, ka cenas varētu atkal strauji kāpt. Protams, cenu korekcijas būs, bet tuvākajos mēnešos - iespējams, 10 līdz 15 eiro robežās.

Atzīmēšu, ka šobrīd varam zemniekiem piedāvāt minerālmēslus par izdevīgu cenu - tā nokritusies pret sezonas sākumu par 30 procentiem, jo tirgi ir daļēji saistīti.

- Slikta raža un zema cena daudziem radīs nopietnas problēmas. Ko jūs ieteiktu saviem klientiem - kā samazināt riskus un nebankrotēt?

- Katrā saimniecībā situācija ir individuāla. Ir vairāki mazi ieteikumi, kas dod iespēju samazināt riskus. Izvēloties sēklu, jāņem vērā arī novācamās tehnikas kapacitāte. Iesakām vienā saimniecībā sēt divas trīs šķirnes graudu, kuru nogatavošanās laiks atšķiras par desmit līdz piecpadsmit dienām. Tas dos vairāk laika graudu kulšanai. Nenoliedzami, ka laika apstākļi var samazināt šo laika sprīdi, bet vienalga tas būs vismaz nedēļas laika handikaps. Piedāvājam dažādas iespējas cenu risku vadībai, iespējams jau laikus nofiksēt nākamās ražas cenu vai arī tieši otrādi - atlikt cenas fiksāciju uz vēlāku laiku ar skaidriem cenas fiksācijas nosacījumiem, kas balstās uz pasaules graudu tirgus svārstībām.

Baltic Agro ilgtermiņa sadarbības klientiem piedāvā izejvielas iegādāties ar pēcmaksu, tajā skaitā norēķinu veicot ar graudu pārdošanu. Aicinām zvanīt mūsu tirdzniecības cilvēkiem reģionā un izrunāt sadarbības iespējas. Skatīsimies, kā varam sadalīt riskus un veidot abpusēji izdevīgu ilgtermiņa sadarbību, jo arī mēs esam ieinteresēti Latvijas graudkopības nozares attīstībā.