Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Kvalitatīvs pakalpojums par konkurērtspējīgu cenu ilgtermiņā

Jau šobrīd Liepājas pilsētā un Liepājas RAS poligona teritorijā ir pieejami atkritumu šķirošanas laukumi, kur atkritumus var nodot bez maksas © Publicitātes foto

Atkritumu apsaimniekošanu Latvijā regulē Atkritumu apsaimniekošanas likums un tam pakārtotais Atkritumu apsaimniekošanas valsts plāns 2013.–2020. gadam, bet Liepājas pusē Liepājas reģionālais Atkritumu apsaimniekošanas plāns 2014.–2020. gadam.

Galvenie tā mērķi ir novērst atkritumu rašanos, palielinoties ekonomiskajai izaugsmei, un nodrošināt kopējā radīto atkritumu daudzuma ievērojamu samazināšanu, izmantojot tos kā racionālus resursus - dalītā atkritumu vākšana, šķirošana un otrreizēja pārstrāde.

Atkritumu apsaimniekošanas valsts plāns nosaka arī, ka pašvaldība savā administratīvajā teritorijā organizē visu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un izvēlas atkritumu apsaimniekotāju publisko iepirkumu noteiktajā kārtībā. Liepājas reģionu veidojošās pašvaldības vienojās par kopīgu iepirkumu, kuru organizēja Liepājas pašvaldība un reģionālā atkritumu apsaimniekošanas centra funkcijas izpildošais uzņēmums SIA Liepājas RAS.

Iepirkumu organizējot, kā galvenais kritērijs tika izvirzīts saimnieciski izdevīgākais piedāvājums, kas nozīmē kvalitatīvu, prognozējamu pakalpojumu par samērīgu cenu ilgtermiņā, jo līgums būs spēkā septiņus gadus. Lai šo kritēriju sasniegtu, iepirkuma procedūra ilga vairāk nekā gadu, un informācija par to bija pieejama gan Liepājas domes, gan SIA Liepājas RAS, gan Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā. Maksimālu caurspīdīgumu un sabiedrības interešu ievērošanu iepirkumu procedūrā kontrolē un vērtē Iepirkumu uzraudzības birojs. Iepirkuma rezultātus visi 15 Liepājas domes deputāti vienbalsīgi apstiprināja 18. augusta sēdē, un arī citu pašvaldību pārstāvji pauduši savu atbalstu, norādot, ka par konkurētspējīgu cenu saņems ievērojami plašāku pakalpojumu klāstu.

Pozitīva ziņa iedzīvotājiem ir tā, ka turpmāk atkritumu apsaimniekošanas pakalpojums kļūs lētāks. Cenas par vienu m³ būs attiecīgi 14,39-14,40 EUR. Tāpat iepirkumā, ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, iedzīvotāju viedokli un vēlmes, tika iestrādātas stingrākas prasības atkritumu apsaimniekotājiem un augstāki pakalpojuma kvalitātes standarti.

Ko tas nozīmē? Pirmkārt - pieejamāku informāciju, klientu apkalpošanas centrus katrā atkritumu apsaimniekošanas zonā, īpaši marķētus transporta līdzekļus šķiroto atkritumu izvešanai. Otrkārt - atkritumu izvešanu atbilstoši faktiskajam apjomam, ja nepieciešams, arī katru dienu, brīvdienās vai svētku dienās. Visiem klientiem bez maksas tiks uzstādītas lietošanai derīgas, marķētas sadzīves atkritumu savākšanas tvertnes un nepieciešamības gadījumā tiks nodrošināti papildu maisi, ko novietot blakus tvertnēm, ja atkritumu apjoms ir lielāks. Atkritumu apsaimniekotājiem turpmāk būs jānodrošina arī eglīšu izvešana pēcsvētku laikā. Ievērojot pašvaldības saistošajos noteikumos noteikto minimālo atkritumu izvešanas reižu skaitu, iedzīvotājiem būs iespēja bez maksas divas reizes gadā mainīt atkritumu izvešanas biežumu, kā arī atteikties no kādas izvešanas reizes, par to divas nedēļas iepriekš rakstiski informējot apsaimniekotāju.

Attiecībā uz dalīto atkritumu savākšanas organizēšanu atkritumu apsaimniekotāji nodrošinās ne tikai jau esošo publiski pieejamo punktu uzturēšanu un apsaimniekošanu, bet uzturēs arī laukumus dalīto atkritumu savākšanai, kā arī izveidos un uzturēs sadzīvē radušos bīstamo atkritumu savākšanas punktus katrā atkritumu apsaimniekošanas zonā. Katrs atkritumu apsaimniekotājs piedāvās arī papildu pakalpojumus, kas būs saņemami par papildu samaksu, - dažādus uzkopšanas darbus, būvgružu konteineru apkalpošanu, sniega tīrīšanu un izvešanu, zaļo atkritumu savākšanu un līdzīgus pakalpojumus pēc klientu vajadzībām.

Saskaņā ar iepirkuma rezultātiem turpmāk reģionā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu atkarībā no cilvēka dzīvesvietas sniegs divi atkritumu apsaimniekotāji - no pilsētas dienvidu robežas līdz Tirdzniecības kanālam, kā arī Rucavas, Priekules un Vaiņodes novados - personu apvienība SIA Clean R, SIA Tranzīts L Waste un SIA EKO joma, savukārt no Tirdzniecības kanāla līdz pilsētas ziemeļu robežai un arī Aizputes, Grobiņas un Pāvilostas novados - personu apvienība SIA Eko Kurzeme un SIA Eco Baltia vide.