Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Tiesībsargs pārbauda Kalkūnus un Baldoni

© Ekrānšāviņš

Tiesībsargs Juris Jansons pārbaudes lietā izvērtē bērnu aprūpes kvalitāti valsts sociālās aprūpes centrā Baldone, kā arī faktisko situāciju saistībā ar plānoto sociālās aprūpes centra Kalkūni slēgšanu Daugavpils novadā. Savukārt Labklājības ministrija, kas pieņēma lēmumu Kalkūnus slēgt, par centra likteni izlems pēc ekspertu slēdziena.

Neatkarīgā rakstīja, ka Labklājības ministrija (LM) plāno laika posmā no 2016. līdz 2019. gadam pakāpeniski pārtraukt trīs valsts sociālās aprūpes centru filiāļu darbību. Jau šoruden tiek slēgta sociālās aprūpes centra Vidzeme filiāle Allaži, līdz 2017. gada 1. septembrim plānots pārtraukt centra Rīga filiāles Teika darbību, bet Kalkūni, kas ir valsts sociālās aprūpes centra Latgale filiāle un vienīgais aprūpes centrs Latgalē bērniem ar invaliditāti, jāslēdz 2019. gadā. Viens no iemesliem, kāpēc ministrija nolēmusi slēgt aprūpes centrus, ir neatbilstošas telpas, savukārt otrs - samazinās cilvēku skaits, kuri varētu dzīvot un dzīvo aprūpes centros. Aprūpes centru reforma notiek arī deinstitucionalizācijas procesa ietvaros, kas teorētiski ļauj cilvēkiem piedāvāt aprūpes iespējas un dzīvi sabiedrībā, ne institūcijās. Tomēr pašlaik Allažos dzīvojošie cilvēki tiek pārvietoti uz citu centru, Teikā dzīvojošos bērnus, kuriem neatradīsies ģimenes, pārcels uz centru Rīga vai centru Baldone.

Arī Kalkūnos dzīvojošos bērnus (pašlaik tur dzīvo 60 bērni ar invaliditāti) - ja līdz plānotajam reorganizācijas datumam netiks atrastas ģimenes - pārvietos uz Baldoni, bet pieaugušos - vai nu uz citiem aprūpes centriem, vai meklēs iespējas, kā šie cilvēki varētu dzīvot sabiedrībā. Vislielākās bažas pašvaldībai, iedzīvotājiem un centra darbiniekiem rada jautājums - kāpēc jāslēdz aprūpes centrs, ja tā iemītniekus tāpat plānots pārcelt uz citiem centriem, un vai ir ģimenes, kuras var uzņemt bērnus ar smagu invaliditāti? Daugavpils novada dome nosūtījusi vēstuli labklājības ministram Jānim Reiram ar lūgumu atcelt maija rīkojumu par Kalkūnu slēgšanu.

Tiesībsargs Juris Jansons, izskatot privātpersonas iesniegumu, ierosinājis pārbaudes lietu par bērna aprūpes kvalitāti centrā Baldone, taču, ņemot vērā, ka pēc Kalkūnu slēgšanas tajā dzīvojošajiem bērniem pakalpojumus plānots nodrošināt tieši Baldonē, pārbaudes lietas ietvaros tiks izpētīti tiesiskie un faktiskie apstākļi abās filiālēs, ir pieprasīta informācija atbildīgajām iestādēm. Tiesībsarga biroja speciāliste Ruta Siliņa informē, ka pēc pārbaudes lietas ierosināšanas ir saņemti pieci Kalkūnos dzīvojošo bērnu vecāku iesniegumi par iespējamo filiāles slēgšanu. Saņemti iesniegumi arī no garīdzniekiem un Saeimas deputāta Andreja Elksniņa. Tie pievienoti pārbaudes lietai.