Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Inteliģentie huligāni pulcēsies Ventspilī

VADĪBAS GRUPA. Ghetto Games festivāla organizatori notikuma publicitātes pasākumā. Raimonds Elbakjans, Aivars Lembergs un Toms Siliņš © F64

Ar vārdu «festivāls» parasti ierasts apzīmēt daudz mūzikas un daudz alkohola, bet šis būs citāds. Ghetto games festivāls piedāvā darīt dullas lietas skaidrā prātā. Šīs nedēļas nogalē Ventspilī.

Aptuveni 1500 sportistu no 25 valstīm 17 sporta veidos. «Ventspils ir Latvijas ekstrēmo sporta veidu galvaspilsēta,» atzīst Raimonds Elbakjans, Ghetto Games kustības aizsācējs. Daudzu gadu gaitā te ir būvēta, krāta un pilnveidota jauniešu sportam nepieciešamā infrastruktūra - kalni, rampas, trases, bļodas, tramplīni, stieņi utt. Tāda ir pilsētas vadības filosofija - maksimāli nodarbināt zelta jaunatni, lai tai negribētos darīt muļķības. «Tu nevari labi braukt ar dēli, cīnīties par sekundēm un punktiem, ja sūc aliņus un lieto narkotikas,» skaidro Ventspils mērs Aivars Lembergs. Pirms pieciem gadiem, kad R. Elbakjans ieradās ar ideju par ekstrēmo festivālu, domei bijušas zināmas bažas: «Atnāca kaut kādi puiši - visiem jau nauda patīk, bet mēs noriskējām.» Tā pašvaldības politika apvienojumā ar Ghetto Games brīvdomību festivālam ļāva veiksmīgi piezemēties Ventspilī.

Pagājušās nedēļas nogalē preses konferencē organizatori stāstīja gaidāmās nedēļas nogales aktualitātes.

Mācoties no pērnā gada laika apstākļu pieredzes, festivālā tā piecu gadu jubilejā atgriezīsies arī ielu basketbols, futbols un citas disciplīnas, kas iespējamas arī lietainā laikā. Ja skeitparks slapjš, tur nekādus dižos trikus neuztaisīsi. Taču ko skatīties būs visu triju dienu garumā, neatkarīgi no slapjuma vai sausuma. Festivālam ir vairākas norises vietas - Lielais prospekts, olimpiskais centrs Ventspils, Piedzīvojumu parks, veikošanas parks. Būs arī muldēšanas disciplīna - Grīziņkalnā tik iecienītais Ghetto brīvrunu batls būs skatāms teātra namā Jūras vārti.

Piektdien un sestdien paredzama lielākā tautas staigāšana, tāpēc satiksmei pilsētas centrs būs slēgts. Lielajā prospektā rūks moči. Ziemeļeiropas frīstaila čempionāta vērošanai sarūpētas arī pārvietojamās tribīnes. Lielajā laukumā notiks hiphopa deju sacensības. Būs roku laušanās, ielu vingrošana, motoplanierisms un vēl daudz kas cits. Gan lai skatītos, gan piedalītos. Svētdienas norises savukārt vairāk koncentrētas Piedzīvojumu parkā.

Organizatori lēš, ka pilsētā iebraukušo skatītāju skaits varētu būt kādi seši tūkstoši, un te būtiski atgādināt, ka visi Ghetto Games pasākumi ir bez maksas. 20 pašvaldības atsaukušās festivāla uzaicinājumam un organizēs autobusus savu sportistu un līdzjutēju atgādāšanai uz Ventspili.

Ekstrēmisma līmenis visos sporta veidos šogad būs garantēti augsts, jo dalībnieku vidū būs pasaules klases sportisti - gan pašmāju, gan citu valstu čempioni savās disciplīnās. Arī tādi, kam konkurentu vienkārši nav, jo neviens cits pasaulē tā nemāk. Viņi būs Ventspilī.