Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Smiltsērkšķi – vērtīgas ogas un labs bizness

RENTABLS BIZNESS. Reinis Blūms norāda, ka smiltsērkšķu audzēšana ir labs bizness Latvijas zemniekiem © F64

Smiltsērkšķi plaši tiek izmantoti gan farmācijā, gan kosmetoloģijā, jo tiem piemīt unikālas dziednieciskās īpašības, kā arī pārtikas jomā smiltsērkšķi kļūst arvien pieejamāki un populārāki. Arī Latvijā vairākās vietās iegādājami smiltsērkšķu produkti, taču, salīdzinot ar šo vērtīgo ogu pieprasījumu pasaulē, tas ir vien piliens jūrā, jo lielās pārstrādes kompānijas pieprasa ievērojamus apjomus.

Līdz ar smiltsērkšķu pieaugošo popularitāti farmācijā, kosmetoloģijā un pārtikas ražošanā Latvijas zemniekiem paveras jaunas biznesa iespējas. Lauksaimniecības biznesa dažādošanai kā viens no perspektīvākajiem risinājumiem jāmin smiltsērkšķu audzēšana un eksports.

Ar smiltsērkšķu stādu audzēšanu Kuldīgas pusē nodarbojas SIA Orvilks, kas piedāvā Latvijā sertificētu stādāmo materiālu - pamatā viengadīgus stādus, taču nelielos apjomos pieejami arī divgadīgi stādi. Uzņēmuma pārstāvis Reinis Blūms stāsta: «Tirgū piedāvājam Latvijas klimatam piemērotas ražīgas šķirnes, kuras, pareizi un rūpīgi kopjot, sevi pilnībā atpelna piecu gadu laikā. No šiem stādiem iegūtās ogas ir augstu novērtētas, tāpēc arī cena par tām ir laba.»

Patlaban Orvilka laukos aug ap 40 tūkstošiem stādu. Reinis Blūms atzīst, ka ar katru gadu pieprasījums pēc stādiem pieaug - tos iegādājas ne tikai vietējie zemnieki, kuri nolēmuši pievērsties šim biznesam, bet arī kaimiņvalstu lauksaimnieki. Hektāra apstādīšanai nepieciešami vidēji 1250 stādu, un to cena var būtiski atšķirties - viena cena ir tiem, kuri vēlas iegādāties tikai dažus stādus, pilnīgi cita, ja tiek pirkti simti un tūkstoši. Viena no problēmām, ar ko var saskarties smiltsērkšķu audzētāji, ir pārāk sausa un neauglīga augsne - smiltsērkšķiem, lai sasniegtu labu ražu, vajadzīgs mitrums un barības vielas. Pirmajos gados stādījumi ir jālaista un mazie krūmi jāapravē. Tāpat nepieciešama zāles pļaušana starp augu rindām.

Reinis Blūms uzsver: «Mums ir ap 30 gadu pieredze smiltsērkšķu audzēšanā, tāpēc visiem interesentiem piedāvājam ne tikai stādāmo materiālu, bet arī izsmeļošas konsultācijas gan par audzēšanu, gan kopšanu, novākšanu un uzglabāšanu.»

Vairāk informācijas pa tālruni: 26445157 vai rakstot uz epastu reinis.blums@inbox.lv