Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Operas dienas pieņemas spēkā un grācijā

PĒTERBURGAS OPERA. Jau piekto gadu Jēkabpilī iespējams redzēt vienu no pasaules labākajām operu trupām – Sanktpēterburgas operu. Šoreiz tā piedāvā intriģējošo komēdiju Seviļas bārddzinis © Publicitātes foto

Operas dienas Jēkabpilī, kas vienmēr pārsteidz ar augstu māksliniecisko vērtību, arī šoreiz nav izņēmums. To laikā notiks brīnišķīgi pasākumi, tāpēc no 21. līdz 24. jūlijam ir vērts ieplānot braucienu uz Jēkabpili. Jāatzīmē, ka 19. jūlijā Tautas nama zālē uzstāsies pasaules mēroga vijoles pavēlnieks Aleksejs Lundins ar ģimeni.

21. jūlijā Krustpils Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā notiks garīgās mūzikas koncerts, kurā varēs dzirdēt pasaulslaveno solisti Endiju Aleksandru, kuru dēvē arī par liriskās eņģeļu balss īpašnieci, un vietējos izpildītājus, tostarp vairāku vokālo konkursu laureātu R. Tomašicki, vīru vokālo ansambli Dižbrāļi un Jēkabpils kamerorķestri. Koncerta programmā gan klasika, gan mūsdienu melodijas.

Operas dienu kulminācija - 23. jūlijā plkst. 20.00 Krustpils brīvdabas estrādē Krievijas Valsts kamermūzikas teātris Sanktpēterburgas opera izrādīs Dž. Rosīni operu Seviļas bārddzinis. Seviļas bārddzinis ir viena no 19. gadsimta labākajām komiskajām operām, kas tapusi trīspadsmit dienu laikā, piedzīvojusi vai visas iespējamās neveiksmes pirmizrādē, sākot ar komponista nelabvēļu sarīkotu izsvilpšanu un beidzot ar Rozīnas brunčos sapinušos kaķi, bet nu tā kļuvusi par vienu no visu laiku populārākajām muzikālajām komēdijām ar jokiem, pārģērbšanos un laimīgām beigām.

Septiņdesmito gadu kulta filma Mūzikas skaņas, ar kuras mūziku izaugusi vesela paaudze, tagad pārtapusi LNO mākslinieku koncertiestudējumā. 24. jūlijā, noslēdzot Operas dienas, tā izskanēs Krustpils brīvdabas estrādē. R. Rodžersa komponētās mūzikla Mūzikas skaņas melodijas simfoniskā orķestra pavadījumā ļauj katram klausītājam atklāt mūzikas burvju spēku, kas nogludina visus šķēršļus un pārvar visas nedienas.