Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Jauniešu nāvi Lizumā saista ar, iespējams, krāpniecisku apdrošināšanas shēmu

DAINIS MAZULIS – bojāgājušā 19 gadus vecā puiša tēvs un bojāgājušās 21 gadu vecās meitenes mīļotais cilvēks – jauniešu apdrošināšanas polisēs norādīts kā labuma guvējs © Ekrānšāviņš

Versija, ka Lizuma pagasta Velēnā 6. maijā divu jauniešu nāve no elektrotraumas, iespējams, bijusi izshēmota, 28. maijā publiski parādījās LTV1 raidījumā Panorāma. Atklājies, ka abi jaunieši ir bijuši apdrošināti vienlaikus vairākās kompānijās. Apdrošināšanas polisēs it kā norādīts, ka jauniešu nāves gadījumā labuma jeb apdrošināšanas atlīdzības guvējs ir viena persona – vīrietis, kura lauku māju teritorijā jaunieši ir gājuši bojā.

Panorāma nosaukusi šo cilvēku vārdā. Tas ir 46 gadus vecais Velēnas iedzīvotājs Dainis Mazulis. Viņš ir bojāgājušā 19 gadus vecā puiša tēvs un bojāgājušās 21 gadu vecās jaunietes mīļotais cilvēks.

Ar piecām nullēm

Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins Neatkarīgajai pauž - saistībā ar šo divu jauniešu nāvi apdrošināšanas atlīdzība rakstāma ar piecām nullēm. «Pirmo reizi Latvijā!» - raksturojot kopsummu un apdrošināšanas polišu skaitu, kas bija noformētas minētajiem diviem jauniešiem, saka J. Abāšins. Viņš pieļauj, ka te, iespējams, ir darīšana ar «naudas izkrāpšanas shēmu». «Notiek izmeklēšana. Komentāru nebūs,» savukārt par jauniešu nāvi sāktā kriminālprocesa dēļ strups ir Vidzemes tiesas apgabala prokuratūras prokurors Sandris Kaparkalējs.

Neliela kompensācija par samazgām

Pats D. Mazulis šo žurnālistu interpretāciju dēvē par «pīli». Viņš jūtoties satriekts, ka sēru laikā viņam jādzird šādas baumas. D. Mazulis pirmdien, 30. maijā, esot piezvanījis J. Abāšinam un sacījis, ka tikai no viņa komentāriem Panorāmā uzzinājis, ka viņam [D. Mazulim] pienākas apdrošināšanas atlīdzība saistībā ar abu jauniešu nāvi. «Es viņam sacīju: «Nu tad izmaksājiet man 100 vai vairāk tūkstošus! Tā būs kā neliela kompensācija par šito samazgu, kura man tiek velta virsū šādā nelaimes brīdī!»» klāstīja D. Mazulis. Viņš pauda, ka baumu dēļ lizumniešiem ir izveidojies aplams priekšstats par viņu. «Bailēm no manis nav pamata!» vīrietis sacīja. Viņš nesaprot, kāpēc žurnālisti un sabiedrība netic, ka jaunieši gājuši bojā nelaimes gadījumā, pašiem neuzmanīgi rīkojoties ar elektroierīci - lampu. Tā tur pastāvīgi nekad neesot turēta. Kāpēc liktenīgajā vakarā lampa izmantota, D. Mazulis nezinot.

Notiesāts nevainīgs?

Apdrošināšanas eksperts J. Abāšins atgādina, ka apdrošināšanas atlīdzības guvējs šajā gadījumā ir tas pats cilvēks, kas 1999. gadā tika tiesāts apsūdzībā par sievietes uzspridzināšanu Grundzāles pagastā. Arī šī sieviete pirms nāves bija apdrošināta. Atlīdzības apmērs toreiz bija pieticīgāks - tikai aptuveni 1900 latu. Arī toreiz pēc sievietes nāves kā labuma guvējs bijis norādīts D. Mazulis. Ne jau par to toreiz bijusi apsūdzība, laikrakstam pauda D. Mazulis. Viņš uzsvēra, ka vainu viņam toreiz inkriminētajā noziedzīgajā nodarījumā nav atzinis un ir bijis notiesāts nevainīgs.

J. Abāšins teic, ka saistībā ar diviem bojāgājušajiem jauniešiem, viņiem dzīviem esot, apdrošināšanas kompānijas iespējamo risku ar D. Mazuļa vārdu saistīt nevarēja. Princips esot ļoti vienkāršs. «Jaunieši, nopērk apdrošināšanas polisi un ieraksta viņu [D. Mazuli] kā labuma guvēju. Respektīvi, ja kaut kas gadās un jaunieši aiziet viņsaulē, vīrietis saņem atlīdzību. Tas nostrādā ļoti vienkārši,» eksperts stāsta. Ja, piemēram, D. Mazulis pats būtu pircis polisi, varbūt kādās datu bāzēs varētu atrast «kaut ko interesantu vai mazāk» par šo personu. Taču informāciju par labuma guvēju apdrošinātājs nemaz nepārbaudot. Turklāt tāds melnais saraksts, kur apdrošinātāji varētu redzēt riskantos potenciālos klientus, Latvijā neeksistē. Tas saistīts ar cilvēktiesībām. Atteikt pakalpojuma sniegšanu apdrošinātājs nav tiesīgs, ja klients par to maksā.

Jau rakstījām, ka 6. maija naktī pēc pusnakts Velēnā lauku viensētas teritorijā ūdens kubulā miruši atrasti divi jaunieši - 19 gadu vecs puisis un 21 gadu veca meitene. Turpat atradies arī beigts kaķis. Uz numuru 112 zvanīja un par situāciju informēja namatēvs - 46 gadus vecs vīrietis -, kurš stāstīja, ka vēlu vakarā pārradies mājās un atradis mirušos jauniešus. Tika pieļauts, ka abu nāve ir iestājusies no elektrotraumas, jo ūdens kubulā it kā iekritusi lampa. To tur varējis nejauši iegrūst kaķis, kurš arī nosists ar elektrību. Sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13. nodaļas Noziegumi pret personas veselību. Bojāgājušajiem tika nozīmēta tiesu medicīniskā ekspertīze. 11. maijā Smiltenē notika abu jauniešu bēres.