Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Jelgavas Valsts ģimnāzija jaunu izaicinājumu priekšā

CEĻA JŪTĪS. Gan audzēkņi, gan skolotāji un personāls tagad domā par divām lietām – par eksāmeniem un pārcelšanos uz pili. Optimisma viņiem netrūkst, un tas nozīmē tikai vienu – viss izdosies! © Ojārs Lūsis

Runājot par skolām un to izaicinājumiem, pirmās asociācijas vienmēr raisās par izglītības kvalitātes uzlabošanu. Taču Jelgavas Valsts ģimnāzijai šis ir arī citu izaicinājumu laiks, jo jāspēj realizēt 6,7 miljonus eiro vērtu ģimnāzijas ēkas rekonstrukcijas projektu, kura ietvaros renovēta tiks ne tikai pati ēka un telpas, bet arī pārbūvēts stadions, labiekārtota apkārtne un iegādāti moderni mācību līdzekļi.

Pārcelsies uz Jelgavas pili

Lai nodrošinātu netraucētu mācību procesu rekonstrukcijas laikā, kas lēšams pusotra līdz divu gadu garumā, Jelgavas Valsts ģimnāzija pārcelsies uz pagaidu mītni - Jelgavas pili, ko apsaimnieko Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU). Starp pašvaldību, LLU un Jelgavas Valsts ģimnāziju noslēgts trīspusējs līgums. Jelgavas Valsts ģimnāzijas direktore Inese Bandeniece vēsta: «Lai nodrošinātu kvalitatīvu mācību darbu skolas ēkas rekonstrukcijas laikā, izmantosim pils telpas. Uzdevums nav viegls, bet izdarāms, jo savu palīdzību sniegs arī paši skolēni un pedagogi.»

Saglabās un atjaunos vēsturiskās vērtības

Vaicāta, kāda tad īsti būs jaunā vecā skolas ēka, direktore skaidro: «Mūsu skolas ēka būvēta 1938. gadā un iekļauta arhitektūras pieminekļu sarakstā. Līdz ar to arhitektiem vajadzēja izpētīt arī tās vēsturiskās detaļas, kas laika gaitā pazaudētas. Esam droši, ka skola neko nezaudēs no savas vēsturiskās auras, bet gan iegūs vēl lielāku vēsturisko vērtību. Zināms, ka tiks restaurēti ne tikai kāpņu reliņi, bet atjaunoti arī flīžu raksti. Mūsu lielākais lepnums ir aktu zāle, kas pēc rekonstrukcijas iegūs vēl vairāk spožuma.»

Skolas rekonstrukcijas laikā būtiski tiks mainīta telpu struktūra, nodalot dažādas mācību jomas. Piemēram, trešais stāvs ir atvēlēts dabaszinātņu mācību kabinetiem un laboratorijām, otrajā stāvā atradīsies viss, kas saistīts ar matemātiku un datorzinātnēm, savukārt pirmajā stāvā saimniekos humanitārās zinātnes: latviešu valoda un svešvalodas, kultūra un vēsture. Ģimnāzijai būs arī plaša bibliotēka - to iekārtos tagadējā sporta zālē, pēc kuras vairs nav vajadzības, jo sporta nodarbības norisinās blakus esošajā sporta hallē.

Būt starp labākajiem

Katras skolas lepnums ir tās absolventi, kuri spējuši dzīvē daudz sasniegt, - cilvēki, kurus atpazīst pasaulē, ar kuru viedokli rēķinās, un viņus ciena kā personības. Šādi cilvēki nerodas ne no kurienes - viņi nāk no ģimenēm un savas skolas. Taču šīs dienas aktualitāte ir šodienas audzēknis - jaunais cilvēks, kam jāiedod teorētiskās zināšanas un praktiskās iemaņas ne tikai mācību programmas ietvaros, bet arī pieredze iekšējā un starptautiskā komunikācijā, konkursos, olimpiādēs, salidojumos un dažādos citos pasākumos, kas dod iespēju paskatīties uz lietām plašāk un radošāk. Direktore ir gandarīta par savējiem, it īpaši dabaszinātņu, tajā skaitā fizikas, jomā. Piemēram, Amanda Zvaigzne bija viena no Latvijas komandas dalībniecēm 14. Eiropas Savienības Dabaszinātņu olimpiādē un palīdzēja izcīnīt bronzas medaļu. Savukārt Latvenergo fizikas konkursā Eksperiments ģimnāzijas komanda izcīnīja uzvaru un kā balvu saņēma ceļojumu uz Rimini Itālijā. Starp ģimnāzistiem ir arī ļoti labi sportisti, tajā skaitā Anastasija Geraseva, kas jau tagad ar labiem panākumiem startē starptautiskajos maratonos.

Skolotājiem savi izaicinājumi

Pasaule mainās, un līdzi jāmainās arī skolas infrastruktūrai, mācību līdzekļiem un pašiem skolotājiem. Tāpēc skolotāju papildus izglītošana ir viena no prioritātēm, ko sev izvirzījusi Jelgavas Valsts ģimnāzija. Metodiskā centra ietvaros jaunas zināšanas pagājušajā gadā ir ieguvuši 671 skolotājs no visas Latvijas, likumsakarīgi, ka arī ģimnāzijas skolotāji (29 dažādi metodiska atbalsta pasākumi).

Liels darbs ir ieguldīts un iegūta laba pieredze, iesaistoties konkursā Samsung nākotnes skola. «Mēs sakām: jo lielāks mērķis, jo vieglāk trāpīt,» pārliecināta ir Inese Bandeniece.