Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Baltic Agro – lauksaimnieku palīgs

JĀPAĒDINA. «Ja augam neiedod visu, kas tam vajadzīgs, tad viņš nīkuļo – tieši tāpat kā cilvēki, kuri nesaņem pilnvērtīgu pārtiku, slimo biežāk,» uzsver Egils Sviķis © Ojārs Lūsis

Pagaidām viss liecina, ka Latvijas graudaugu ražas būs ļoti labas un, iespējams, tiks pārsniegts pagājušā gada rekords, kad Latvijā kopumā iekūla trīs miljonus tonnu graudu.

Intervija ar Baltic Agro mārketinga un sabiedrisko attiecību speciālistu un Jelgavas servisa centra vadītāju Egilu Sviķi.

- Kā jūs raksturotu - kādu vietu Latvijas tirgū ieņem Baltic Agro?

- Tikko kā apkopojām datus, un tie liecina, ka pagājušajā gadā gan minerālmēslu tirgū, gan augu aizsardzības līdzekļu pārdošanas apjomu ziņā esam lielākais uzņēmums Latvijā. Arī graudu iepirkumā un sēklu pārdošanas jomās esam starp līderiem. Jāatzīmē, ka mūsu darbības apjoms pieaug ar katru gadu - pēdējo desmit gadu laikā apgrozījums ir desmitkāršojies. Visstraujākā izaugsme vērojama pēdējo septiņu gadu laikā - kopš brīža, kad par šā uzņēmuma īpašniekiem kļuva Dānijas lauksaimniecības kooperatīvs DLA.

- Zināms, ka Baltic Agro ne tikai atver jaunas minerālmēslu un augu aizsardzības līdzekļu izplatīšanas vietas, bet iegādājas arī jaunus objektus - labības elevatorus, tajā skaitā bijušās Saldus labības apsaimniekotās ēkas, un šogad atvērts servisa centrs arī Gulbenē.

- Pakāpeniski pieaug ne tikai uzņēmuma apgrozījums, bet lēnām iegādājamies arī īpašumus, tostarp graudu iepirkuma un uzglabāšanas vietas. To nosaka nepieciešamība - vēlamies nodrošināt saviem klientiem labu servisu visā lauksaimniecības biznesa ciklā, sākot no augsnes analīzēm, līdz pat graudu iepirkšanai. Augsnes analīzes gan paši neveicam, bet palīdzam zemniekiem atrast sertificētu laboratoriju. Vadoties no augsnes analīzēm, mūsu speciālisti izstrādā individuālu mēslošanas un augu aizsardzības plānu, kas ir piemērots konkrētajai augsnei, klimatam un kultūrai. Turklāt mūsu speciālistu pakalpojumi zemniekiem ir bez maksas. Par to gan brīnās mūsu Eiropas valstu kolēģi, jo konsultācijas un izglītošana ir viena no viņu biznesa sastāvdaļām.

Lai nodrošinātu speciālistu padomu jebkurā laikā, mūsu kompānijai ir 15 menedžeru visos Latvijas reģionos. Šie cilvēki ir gatavi palīdzēt zemniekiem risināt problēmas 24 stundas septiņas dienas nedēļā, jo mēs apzināmies, cik svarīga ir katra stunda.

- Vai tas, ka esat Dānijas, kas uzskatāma par Eiropas lauksaimniecības līderi, kooperatīvās sabiedrības sastāvdaļa, nozīmē arī to, ka pārņemat dāņu pieredzi?

- Viennozīmīgi - mēs skatāmies un vērtējam, kas no dāņu pieredzes Latvijai ir vispiemērotākais un var dot vislielāko atdevi. Mūsu speciālisti ir gana gudri, lai paši varētu izvērtēt un pieņemt lēmumus, kurā brīdī un kādā situācijā vajadzētu izmantot viena vai otra pasaules vadošā minerālmēslu vai augu aizsardzības līdzekļu ražotāja produkciju. Tajā pašā laikā mūsu speciālisti turpina mācīties un savas zināšanas tālāk nodod zemniekiem. Nekas jau nestāv uz vietas - viss attīstās un mainās - arī mēslojumu un augu aizsardzības jomās.

- No mazajiem un vidējiem zemniekiem nereti dzirdams: ja es iegādāšos visu nepieciešamo ķīmiju, tad man nekāda peļņa vairs nesanāks. Cik pamatoti ir šādi izteicieni?

- Jūs pareizi uzsvērāt, ka visbiežāk šādas domas ir mazajiem un vidējiem lauksaimniecības uzņēmumiem, jo lielie zemnieki sen ir sapratuši, ka pilna tehnoloģiskā cikla ievērošana, tajā skaitā savlaicīga mēslošana un augu aizsardzības līdzekļu izmantošana, ir vienīgais veids, kā iegūt labu ražu un vēl arī nopelnīt. Mani priecē, ka ar katru gadu zemnieku, kas to saprot, kļūst arvien vairāk. Bezjēdzīgi nopirkt labu un dārgu sēklu, bet nemēslot zemi un nepasargāt augus - rezultātā tāpat nekas neizaugs. Ja ķeramies klāt pie zemkopības, tad ķeramies un darām visu, kas jādara.

- Kādu ražu šogad prognozējat?

- Esmu apbraukājis visus Latvijas reģionus un secinu, ka graudi aug ļoti labi - ja vien nenotiks nekas ārkārtējs, ražas būs izcilas.