Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Personīgie kontakti veicina biznesa attīstību

IEPAZĪSTAS. Imants Kanaška un citi uzņēmēji ar interesi klausās Signum valdes priekšsēdētāja Leonīda Upenieka stāstījumā par ceļa zīmju ražošanu © Ojārs Lūsis

Pagājušajā piektdienā ceturto reizi norisinājās nu jau tradicionālais uzņēmēju klubu tikšanās pasākums, ko organizē Jelgavas Ražotāju un tirgotāju asociācija sadarbībā ar Darba devēju konfederāciju. Jelgavā ieradās ap 100 uzņēmēju no Rēzeknes, Līvāniem, Rīgas, Dobeles, Cēsīm un, protams, paši jelgavnieki.

Informācija un vēlreiz informācija

Kas ir veiksmīga biznesa priekšnoteikums? Uzņēmēji bez šaubīšanās atbildēs: informācija! Lai arī cik attīstīta būtu Google meklēšanas sistēma, tā neko vairāk par sausiem datiem nepateiks - nepastāstīs, cik uzticams ir cilvēks, kas stāv pie viena vai otra uzņēmums stūres, nepastāstīs, cik patiesībai atbilstošs ir piedāvājumā rakstītais, neinformēs par papildu iespējām. Patiesību un nianses var uzzināt tikai tiešā kontaktā un nepastarpinātā sarunā.

Daudziem ir nācies pārliecināties, ka tas, ko meklējam tālās un tuvās zemēs, patiesībā ir atrodams tepat blakus. «Pat es, kurš Jelgavas Ražotāju un tirgotāju asociācijā darbojas kopš tās dibināšanas - tas ir, jau 20 gadu, nezinu visus ražotājus un pieejamos pakalpojumus Jelgavā, kur nu vēl visā Latvijā, tāpēc ir ļoti svarīgi ne tikai veidot pilnīgas plaši pieejamas datu bāzes, bet arī radīt iespēju cilvēkiem satikties - satikties dažādu nozaru pārstāvjiem no dažādiem Latvijas reģioniem. Jau ceturto gadu organizējam kopā sanākšanu dažādiem uzņēmēju klubiem no visas Latvijas un jau tagad redzam, ka šīs un cita veida tikšanās ir devušas rezultātu - kādam veidojas kopīga biznesa projekti, kāds uz iegūtās informācijas bāzes veido ko jaunu. Šeit ir iespēja objektīvi paskatīties no malas un izvērtēt reģiona vai pilsētas stiprās un vājās puses. Jelgavnieki ilgus gadus ir bijuši līderi mašīnbūves un metālapstrādes nozarē, taču ar baltu skaudību skatījāmies uz jēkabpiliešiem, kuri attīsta kokapstrādes nozari. Šogad situācija ir būtiski mainījusies - arī Jelgavā veidojas spēcīgi un mūsdienīgi kokapstrādes uzņēmumi,» vēsta Jelgavas Ražotāju un tirgotāju asociācijas prezidents Imants Kanaška.

Kopā virzīties uz priekšu ir vieglāk

Vaicāta par iemesliem, kāpēc iesaistīties uzņēmēju klubos un biedrībās, Rīgas uzņēmēju pārstāve Edīte Alksne teic: «Biedrībām, asociācijām vai cita veida apvienībām ir vieglāk izstrādāt un definēt uzņēmējdarbības vides attīstības stratēģiju un prezentēt to pašvaldībām. Tieši no pašvaldības attieksmes ir daudz atkarīgs, lai pilsētā cilvēki ne tikai dzīvotu un gulētu, bet tajā būtu pietiekami daudz darba vietu, ko rada veiksmīgs bizness.» Dobeles uzņēmēju kluba pārstāve Evita Slāviete piebilst: «Es tiešām esmu gandarīta par Dobeles pašvaldības atsaucību un spēju ātri risināt problēmas. Vienlaikus mums ir svarīgi veidot kontaktus ar citiem reģiona un visas Latvijas uzņēmējiem, iepazīt ražotnes un pakalpojumu sniegšanas vietas. Tā ir ļoti laba pieredzes apmaiņa.» Savukārt Imants Kanaška atzīmē: «Sadarbība ar Jelgavas pilsētas pašvaldību ir konstruktīva, izaugsmi veicinoša. Visi mēs atrodamies vienā laivā. Uzņēmējiem nepieciešama laba infrastruktūra un izglītoti darbinieki, savukārt pašvaldībai uzņēmēju samaksāti nodokļi, lai turpinātos pilsētas izaugsme un attīstība.

Unikālas iespējas un sportiska draudzība

Tradicionāli jelgavnieki saviem viesiem piedāvā iespēju iepazīt Jelgavas ražotnes. Šogad ciemiņi viesojās Latvijas lielākajā ceļa zīmju ražošanas uzņēmumā Signum un jaunajā kokapstrādes uzņēmumā Cross Timber System. Imants Kanaška akcentē: «Zināmā mērā tā ir unikāla iespēja, jo jau tagad daudzās ražotnēs ir aizliegts fotografēt, un ļoti iespējams, ka rīt nenotiks arī ekskursijas. Pasaules tendences ir ienākušas arī mūsu uzņēmumos, un katrs vēlas sevi pasargāt no rūpnieciskās spiegošanas.»

Savukārt Bauskas uzņēmēju kluba prezidents Indulis Pētersons uzsver sportisko aktivitāšu un neformālās gaisotnes nozīmi uzņēmēju ikdienā, jo viņi ikdienā ir ļoti aizņemti un par mierīgām sarunām un sportiskām aktivitātēm bieži vien tiek aizmirsts. Tāpēc šādu sanākšanu laikā izveidotie personīgie kontakti un kopējā atpūta, no vienas puses, paplašina redzesloku, ļauj iepazīt citu reģionu pārstāvjus, un ir kam pajautāt padomu, ja darba vai atpūtas gadījumos nākas doties uz otru Latvijas galu.