Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Laukos bērnus ceļā uz skolu apdraud suņi

© F64

Rankā sākuši publiski runāt par problēmu, kura klusībā neveiksmīgi risināta jau apmēram divus gadus. Izrādās, ka nokļūšana līdz vietējai pamatskolai pa Rankas–Druvienas ceļu var izrādīties ekstrēma, ja tajā brīdī savā vaļā skrienošajiem tuvējo māju suņiem kārtējo reizi būs luste papriecāties, trenkājot gājējus, sevišķi bērnus, un transportlīdzekļus. Ne viens vien bērns ir suņu pārbiedēts, dažam arī nācies sajust, ko nozīmē suņa zobi.

Gan Valsts policija, gan pašvaldība ir fiksējušas suņu turēšanas pārkāpumus un administratīvi sodījušas saimniekus, taču laikam šīs metodes nav bijušas pietiekami iedarbīgas, jo nekas nav mainījies.

Pakaļ skrienoša suņu bara riešanu un sāpīgu kampienu kājā 17. maijā izbaudīja Rankas arodskolas audzēkne 17 gadu vecā Selīna. Viņa pulksten 7.30 no savas dzīvesvietas uz velosipēda brauca gar skolu, lai nokļūtu savā prakses vietā - vietējā bērnudārzā. Gada laikā šis bija jau otrais suņu uzbrukums, kuru viņa pārcietusi uz Druvienas-Rankas ceļa vienā un tajā pašā vietā netālu no pamatskolas. Iepriekš gan suns tikai saķēra meiteni aiz bikšu staras, bet šoreiz viņa ir tikusi pie kostas brūces, tāpēc pēc uzbrukuma Selīna devās nevis uz prakses vietu, bet pie ārsta uz Gulbeni, kur viņai nozīmētas piecas profilaktiskās potes pret trakumsērgu. Jauniete devās arī uz vietējā laikraksta Dzirkstele redakciju, lai pastāstītu par situāciju Rankā. Tapa arī kārtējais iesniegums Valsts policijai, kurā laikrakstam apstiprina šo informāciju. Selīna laikrakstam saka - atpazīt suni, kurš viņai iekodis, būšot pagrūti.

«Vienlaikus riedami man dzinās pakaļ un uzbruka vairāki suņi, katrs pie savas kājas, taču iekoda tikai viens,» viņa stāsta. Sajūtot kodumu, tajā brīdi Selīna no sāpēm un bailēm sākusi histēriski kliegt un minusies ar riteni tālāk, neskatoties atpakaļ uz vajātājiem.

Pirms kāda laika netālu no pamatskolas uz Druvienas-Rankas ceļa bijis sakosts arī kāds zēns, laikrakstam apstiprina Valsts policijas darbinieks Mārtiņš Āre, kura pārraudzībā ir Rankas pagasts. Pēc tam viņš kopā ar cietušo devies uz notikuma vietu, lai atpazītu kodēju. Policists uzrakstījis protokolu par notikušo uzbrukumu bērnam, suņa saimnieks saukts pie administratīvās atbildības. M. Āre regulāri reaģējot, kad saņem sūdzības par suņu klaiņošanu. «Esmu rakstījis administratīvos protokolus. Regulāri braucu es un Pašvaldības policija, reaģējam,» viņš stāsta.

Rankā pedagogi saviem audzēkņiem mācot, kā tikt galā ar klaiņojošo suņu apdraudējumu. Vajagot paņemt rokās lielu koku! Selīna saka - viņa gaida, kad vietējā sabiedrība tomēr pārstās izteikt muļķīgus padomus un problēmu atrisinās pēc būtības. «Saimniekiem tomēr būtu jāievēro suņu turēšanas noteikumi,» viņa uzskata.

Gulbenes novada domes priekšsēdētāja vietnieks, Administratīvās komisijas loceklis Andis Caunītis saka, ka situācija ir duāla. Suņus laukos cilvēki netur tikai prieka pēc, bet lai tie sargātu īpašumus un saimniekus, viņš uzsver. A. Caunītis zina šausminošu gadījumu, kad Rankā kāda vientuļa seniore lauku viensētā ceļa malā ir pārdroši aplaupīta tikai tāpēc, ka tobrīd viņas četrkājainais draugs turēts piesiets ķēdē. Nelūgtais ciemiņš sākumā ienācis palūgt padzerties ūdeni, redzējis, ka sieviete ir mājās viena, un pēc tam ar pistolei līdzīgu priekšmetu piedraudējis un atņēmis naudu. «Ja sunītis būtu vaļā, varbūt tā nenotiktu. Dzīvnieks savu saimnieci aizstāvētu. Kāda tad jēga sunim?» mudina aizdomāties A. Caunītis. Tajā pašā laikā viņš ir satraukts par to, ka bērni Rankā ceļā uz skolu nejūtas droši. A. Caunītis uzskata, ka problēma iedzīvotājiem ir jāatrisina savstarpēju sarunu ceļā. Pēc suņa kodiena kājā 17 gadu vecajai rancēnietei Selīnai jāsaņem piecas profilaktiskās potes pret trakumsērgu. Nav garantiju, ka klaiņojošie suņi uz Druvienas-Rankas ceļa viņai neuzbruks atkal vai jebkuram citam kājāmgājējam vai velosipēda vadītājam. Tik bīstams ir ceļš, kas ved uz Rankas pamatskolu.