Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Franči un krievi atkal cīnīsies par Daugavpils cietoksni

© Publicitātes foto

Šā gada 15.–17. jūlijā Daugavpils cietoksnī notiks Starptautiskais Kara vēstures rekonstrukcijas klubu festivāls, kurā piedalīsies Latvijas, Lietuvas, Baltkrievijas un Krievijas kara vēstures rekonstrukcijas klubu dalībnieki.

Festivāls tiek rīkots jau otro reizi, un tam ir divi galvenie mērķi - Daugavpils cietokšņa un kara vēstures rekonstrukcijas klubu kustības popularizēšana. Pasākumā būs pārstāvētas divas «karojošās» puses, proti, Francijas un Krievijas impērijas armijas karavīri, kopskaitā ap 100 dalībnieku. Tādējādi improvizēto kauju dalībnieki pasākuma apmeklētājiem dos iespēju iztēloties, kā franču karaspēka karavīri sāka uzbrukumu Dinaburgas (Daugavpils) cietoksnim. Toreiz, 1812. gada 1. jūlijā (pēc vecā stila), pirmā cīņa ilga četras stundas un cietokšņa aizstāvjiem izdevās atvairīt uzbrukumu.

Atšķirībā no iepriekšējā gada pasākuma šogad festivāls noritēs trīs dienas*.

15. jūlijā Sikspārņu vakars. Pulksten 18.00 tiek plānota kara vēstures rekonstrukcijas klubu dalībnieku ierašanās cietoksnī. Līdz pulksten 19.00 ritēs darbs pie triju nometņu izveidošanas. Napoleona armijas karavīri savu nometni veidos Daugavas ielā, bet Krievijas impērijas - 8. bastionā.

Zīmīgi, ka festivāla ietvaros notiks arī motoklubu pasākums, līdz ar to šajā pašā laikā Aleksandra ielā arī baikeri veidos savu nometni. Pasākuma norises laikā baikeri rīkos arī iespaidīgu moto parādi.

No 21.00 līdz 23.00 Cietokšņa dārzā noritēs vēsturisko tērpu kolekcijas Atmiņu lāde darbinieku organizētā ballekarnevāls, kurā īpaši tiek gaidīti apmeklētāji stilizētos vēsturiskos vakartērpos.

23.00 Daugavpils Sikspārņu centra speciālisti piedāvās doties aizraujošās sikspārņu vērošanas nakts ekskursijās (pulcēšanās pie Nikolaja vārtiem).

16. jūlijā Rekonstruktoru diena. Pulksten 10.00 pie Nikolaja vārtiem notiks Cietokšņa karoga svinīga pacelšana.

12.00 interesenti pulcēsies pie Nikolaja vārtiem, kur uz cietokšņa vaļņa no lielgabala tiks raidīts pusdienu šāviens.

12.00-12.30 Imperatora ielā varēs vērot Parādes gājienu, kurā maršēs vēstures rekonstrukcijas klubu dalībnieki.

15.00-16.00 pie 1. krasta lunetes un koka tilta rajonā risināsies spraigi notikumi, jo franču karaspēks dosies uzbrukumā, un interesenti no cietokšņa vaļņa varēs vērot abu karojošo pušu cīņu.

21.00 uz vakara koncertu cietoksnī, Marka Rotko mākslas centra pagalmā, aicinās grupa Auļi, bet pulksten 23.00 piesātināto programmu noslēgs krāšņs uguns un pirotehnikas šovs.

17. jūlijā Jaunatnes un sporta diena. Pulksten 11.00-12.00 būs iespēja vērot klubu atvadīšanās demonstrējumus. 12.00 - uz cietokšņa vaļņa pie Nikolaja vārtiem no lielgabala tiks raidīts pusdienlaika šāviens, un pēc tā - Rotko mākslas centra pagalmā uz skatuves kāps jauniešu mūzikas grupas.

Visu triju dienu garumā varēs apskatīt un pat pielaikot, lai iemūžinātu fotogrāfijā, vēsturisko tērpu kolekciju Atmiņu lāde. Savukārt zirgu sēta Klajumi gan lielos, gan mazos izvizinās ar zirgu. Protams, ka ikviens pasākuma viesis varēs apmeklēt arī Marka Rotko mākslas centru, kurā varēs aplūkot sešus jaunus Marka Rotko oriģināldarbus.

Dodoties cietoksnī no Daugavas ielas, būs iespēja iegriezties atjaunotās 1. krasta lunetes kordegardē, kur izvietots cietokšņa makets, vēsturiskas fotogrāfijas un rasējumi, kā arī pieejama informācija par cietoksni. Savukārt Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrā (Nikolaja iela 5), kas vēsturiski bija ūdens paceļamā ēka, varēs aplūkot dažādus interesantus eksponātus un Mērtrauku ekspozīciju.

Daugavpils Sikspārņu centra (Nikolaja iela 3a) ekspozīcijā būs skatāmas Daugavpils cietokšņa sikspārņu fotogrāfijas, video materiāli u.c. neparasti eksponāti. Grupas līdz desmit personām varēs doties sikspārņu pasaules iepazīšanas nakts ekskursijās.

Papildu informācija:

Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrs

• Tālr.: +371 65424043, +371 28686331

• cietoksnis@daugavpils.lv

*Festivāla norises programmā var būt nelielas izmaiņas un papildinājumi