Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Rotko – magnētisma fenomens

MUZEJU un MĀKSLAS NAKTS. Pilsētas svētku laikā - 2. jūnijā- jau otro reizi norisināsies Mākslas nakts "Daugavpils ir māksla". No pulksten astošniem astoņiem vakarā līdz pat vieniem naktī centrā varēs ne tikai skatīt mākslas darbus, bet arī piedalīties dzīvās mākslas, mūzikas un dejas darbnīcās, vērot performances un instalācijas Daugavpils cietoksnī. Arī muzeju Muzeju naktī, kas tradicionāli norit 21. maijā, muzejs būs atvērts apmeklētājiem © Baiba PRIEDĪTE

Kopš šā gada 24. aprīļa Daugavpils Marka Rotko centrā ir skatāmi seši jauni pasaulslavenā mākslinieka darbi, kuri, tāpat kā iepriekšējā kolekcija, retrospektīvi atspoguļo Rotko daiļradi dažādos dzīves posmos. Kritiķi lēš, ka jaunā ekspozīcija ir vēl vērtīgāka par to, kura Daugavpilī bija skatāma līdz aprīlim. Jāatzīmē, ka nevienā citā Austrumeiropas muzejā nav apskatāms tik liels skaits šī mākslinieka darbu.

Likumsakarīgi, ka Marka Rotko centrs tika atvērts dienā, kad publiskai apskatei pirmo reizi tika piedāvāti seši Rotko ģimenei piederoši darbi - 2013. gada 24. aprīlī. Jau toreiz vienošanās ar ģimeni paredzēja, ka ekspozīcija tiks mainīta ik pēc trim gadiem. Centra speciāliste Tatjana Černova stāsta: «Pirmie trīs gadi ir pagājuši ļoti ātri. Šajā laikā esam novērojuši, ka sabiedrībai ir liela vēlēšanās ieraudzīt izcilā gleznotāja darbus. Trīs gadu laikā mūsu centru, kurā ir eksponēti ne tikai Rotko darbi, bet tiek organizētas arī citu latviešu un ārvalstu mākslinieku izstādes un ar mākslu saistīti pasākumi, ir apmeklējuši vairāk nekā 330 tūkstoši cilvēku.»

Lielākā apmeklētāju daļa ir Latvijas iedzīvotāji, taču ievērojams ir arī ārvalstu tūristu skaits. To veicina aktīvā Rotko centra līdzdalība dažādos starptautiskajos tūrisma gadatirgos un izstādēs, kā arī centieni Rotko centru iekļaut starptautiskajos tūrisma maršrutos. Var teikt, ka pirmie panākumi ir nākuši ļoti ātri - jau divus gadus pēc atklāšanas 2015. gada jūnijā Daugavpils Marka Rotko mākslas centram piešķirta QLatvija kvalitātes zīme un Latgales tūrisma konferencē tas ir atzīts par labāko jauno tūrisma objektu. Savukārt starptautiskais tūrisma ceļvežu izdevējs Lonely Planet centru iekļāvis 10 Latvijas tūrisma vērtību sarakstā.

Kā jau iepriekš minēts, tagad Rotko centrā ir apskatāmi seši jauni mākslinieka darbi, un tas nozīmē, ka mākslas cienītājiem atkal ir iemesls atbraukt uz Daugavpili un vēl dziļāk un plašāk iepazīt Rotko daiļradi tās dažādos attīstības posmos.

Jaunajā ekspozīcijā skatāmi gan agrīnā perioda darbi, tajā skaitā Ieeja metro, kas nereti tiek pieminēta dažādos Rotko daiļrades pētnieciskajos materiālos, gan sirreālisma perioda un, protams, Rotko klasiskā perioda gleznas. Jāatzīmē, ka ekspozīcijas maiņas laikā Daugavpilī vienlaikus atradās 12 Rotko darbi, un tas ir uzskatāms par unikālu notikumu Eiropas mērogā.

Jūlijā Rotko mākslas centrā gaidāmas jaunas izstādes, tostarp jau otro reizi līdzās Rotko būs apskatāms Marks Šagāls. Šoreiz izstādē būs skatāmas ilustrācijas Gogoļa romānam Mirušās dvēseles.

Senatnīgajā ēkā iekārtotās izstāžu zāles ar noslēpumainu gaisotni uzrunā pašas par sevi, tādējādi paspilgtinot mākslas sniegto baudījumu. Tas attiecināms gan uz Rotko ekspozīciju, gan citu mākslinieku izstādēm, kuras šobrīd skatāmas mākslas centrā. «Cilvēki ir dažādi - vieni vēlas netraucēti baudīt mākslu, patstāvīgi apskatot izstādes, bet citi vēlas plašāku informāciju, tāpēc piedāvājam arī zinoša gida pakalpojumus un ekskursijas ne tikai Rotko iepazīšanai, bet arī mākslas centrā kopumā un pat visā Daugavpils cietoksnī, kur izvietots arī Rotko centrs.»

UZZIŅAI

Marka Rotko mākslas centrā skatāms: PASTAVĪGĀ EKSPOZĪCIJA:

• Marks Rotko. Dzīve un mākslamainīgāS ekspozīcijaS

• Barbaras Gailes izstāde Debesis

• Baņutas Ancānes izstāde Portreti

• Olga Rēla Balto liliju sapnis līdz 10.07.2016.

• Latgales mākslinieku darbu izstāde UNTITLED

• Mārtiņš Buclers 150

• 1. Starptautiska fotogrāfijas simpozija izstāde līdz 3.07.2016.