Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Kāda ir jūsu lauksamniecības smidzinātāja darbības kvalitāte?

© Publicitātes foto

Katram lauksaimniekam ir nepieciešams kvalitatīvs lauku smidzinātājs, lai aizsargātu savu ražu no slimībām un kaitēkļiem. Smidzināšanas kvalitātes problēmām nevajadzētu būt, ja ir jauns, uzticamas firmas ražots smidzinātājs. Taču kā ir ar lietotiem smidzinātājiem?

Būtisks lauku smidzinātāja darbības rādītājs ir smidzināšanas kvalitāte un izsmidzināšanas daudzuma atbilstība uzstādītajām normām. Reizumis smidzinātājam uzstādītās normas netiek ievērotas tehnisko defektu dēļ, bet smidzinātāja īpašnieks nemaz nenojauš, ka izsmidzina augu aizsardzības līdzekļus (AAL) citā apjomā, nekā ir vēlējies. Rezultātā rodas palielināts AAL patēriņš, nevienmērīgi izsmidzināts AAL uz kultūrām, lielākas izmaksas un, iespējams, nepieciešams smidzināt atkārtoti. Lai noskaidrotu smidzinātāja nekvalitatīvās darbības iemeslu, jāveic smidzinātāja instrumentāla pārbaude, ar kuru var noskaidrot:

• manometru mērījuma precizitāti;

• sprauslu caurplūdi;

• spiedienu pie sprauslām;

• smidzinātāja sūkņa spiediena stabilitāti;

• spiedienu atšķirību starp sekcijām;

• spiediena kritumu sistēmā;

• kompensācijas vārstu darbību;

• izsmidzināšanas vienmērīgumu visā darba platumā.

Tikpat svarīgi ir novērtēt arī smidzinātāja pārējo mezglu tehnisko stāvokli – kardānpārvadu, rāmi, stabilizatoru, tvertni, filtrus, cauruļvadus un to savienojumus, krānus, vadības sistēmu. Šie mezgli netieši ietekmē ērtu un drošu smidzinātāja ekspluatāciju.

Pēc pārbaudes īpašnieks saņem detalizētu vērtējumu par smidzinātāja vispārējo tehnisko stāvokli, kā arī par katru mezglu atsevišķi, sākot ar sūkni un beidzot ar katras sprauslas smidzināšanas kvalitātes izvērtējumu. Tas palīdzēs tikt skaidrībā, kādi uzlabojumi nepieciešami, lai īpašnieks varētu būt drošs par kvalitatīvu smidzinātāja darbību.

Smidzinātāju pārbaudes jau divus gadus veic valsts SIA Sertifikācijas un testēšanas centrs, kas kopš darbības pirmsākumiem nodarbojas ar lauksaimniecības tehnikas atbilstības novērtēšanu. Sertifikācijas un testēšanas centrs ir arī Valsts augu aizsardzības dienesta atzīta institūcija, kas saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 491 Noteikumi par augu aizsardzības līdzekļu lietošanas iekārtām pozitīvas pārbaudes gadījumā izsniedz pārbaudes uzlīmi, kas apliecina, ka iekārta atbilst augu aizsardzības līdzekļu lietošanas iekārtu prasībām.

Lai veicinātu efektīvu AAL izmantošanu un ilgtspējīgu lauksaimniecību, Valsts augu aizsardzības dienests ir izstrādājis iepriekšminētos noteikumus, kuros noteiktas lauksaimniecības smidzinātāju kvalitātes prasības, pārbaudes gaita un cik bieži tā jāveic. Saskaņā ar minētajiem noteikumiem īpašniekam, lai pārliecinātos par smidzinātāja darba kvalitāti, jāveic smidzinātāja pārbaude. Pārbaudi var uzticēt atzītām institūcijām, kurām veikta kompetences pārbaude atbilstoši akreditācijas prasībām. Ja atzītā institūcija, smidzinātāju pārbaudot, nekonstatē būtiskas novirzes no darba drošības un izsmidzināšanas kritērijiem, tad uz iekārtas uzlīmē uzlīmi, kas norāda iekārtas pārbaudes veikšanas datumu un apliecina smidzinātāja atbilstību MK noteikumos Nr. 491 Noteikumi par augu aizsardzības līdzekļu lietošanas iekārtām noteiktajām kvalitātes prasībām.

VSIA Sertifikācijas un testēšanas centrs eksperts smidzinātāju pārbaudi veiks izbraukumā pie klienta visā Latvijā vai Priekuļos, Dārza ielā 12.

Sīkākai informācijai par smidzinātāju pārbaudes norisi sazināties ar Sertifikācijas un testēšanas centra ekspertu pa tālruni: +371 64130013, +371 20260099 vai epastu mb.eksperts@stc.lv.