Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

SIA Vinda jaunu izaicinājumu priekšā

JAUNI URBUMI. Aina Krastiņa un Dzeramā ūdens un notekūdeņu attīrīšanas iekārtu struktūrvienības vadītājs Ivars Bērziņš ir pārliecināti, ka jaunos urbumus plūdi vairs nevar apdraudēt. Jaunie urbumi atrodas aptuveni puskilometru no vecajiem urbumiem un arī no Gaujas, un zemes virsma šeit zemākajā vietā ir par 12 metriem augstāka nekā Gaujas ūdens līmenis palu laikā © Ojārs Lūsis

Ūdenssaimniecības uzņēmumam Vinda šogad priekšā jauni uzdevumi – paplašināt centralizētās kanalizācijas savākšanas tīklus un veicināt privātmāju pieslēgumu izveidošanu kopējai sistēmai, lai Cēsu pilsētas un tās apkārtnes pazemes ūdeņus nepiesārņotu infiltrāti no sausajām tualetēm un privātmāju kanalizācijas nosēdakām.

Izveidotas jaunas ūdens ņemšanas vietas

Pagājušais gads SIA Vinda bija trauksmains un ļoti atbildīgs posms – lai iekļautos ES fondu noteiktajos termiņos, gada laikā vajadzēja pagūt izveidot jaunu pazemes ūdens atradni ar četriem jauniem ūdens ieguves urbumiem. Projektu koordinatore Aina Krastiņa skaidro: «Iepriekšējie ūdens ieguves urbumi atradās Gaujas krastā, un pēdējos gados palu laikā visa teritorija applūda un tiem piekļūt nebija iespējams. Lai kontrolētu situāciju, uz ūdens ieguves urbumiem braucām laivās. Šāda situācija apdraudēja gan ūdens apgādes nepārtrauktību, gan pastāvēja riski pasliktināties ūdens kvalitātei.» Cēsu ūdenssaimniecības uzņēmums iepriekšminētās problēmas risināšanai saņēma finansējumu no ES Kohēzijas fonda, kas pilnībā bija jāapgūst līdz 2015. gada beigām. Darbus izdevās pabeigt plānotajā termiņā.

Kopējās projekta izmaksas jaunas ūdens atradnes izbūvei sastādīja 866 tūkstošus eiro, kas tika ieguldīti četru jaunu ūdens ieguves urbumu izbūvē, kā arī savienojuma izbūvē ar esošo maģistrālo ūdensvadu, urbumu elektroapgādes un AVS/SCADA izbūvē. Vaicāta, vai iedzīvotāji izjutīs pārmaiņas, projektu koordinatore teic: «Iedzīvotājiem nekas nemainās – gan ūdens kvalitāte, gan tarifs paliek esošajā līmenī. Savukārt uzņēmums ir ieguvis iespēju nodrošināt stabilu, nepārtrauktu kvalitatīva ūdens piegādi visiem patērētājiem un varēs ieekonomēt sūkņu darbināšanai izmantoto elektroenerģiju, jo ir uzstādīti mazākas jaudas sūkņi, kas atbilst Cēsu patērētāju vajadzībām.»

Līvu ciemā ievilks kanalizācijas tīklus

Šogad ir sācies darbs pie ūdenssaimniecības attīstības 5. kārtas, kas paredz paplašināt kanalizācijas tīklus Cēsu aglomerācijas robežās. Projekta ietvaros paredzēts pievienot Cēsu centralizētajai kanalizācijas sistēmai bijušo Dārzkopības kooperatīvo sabiedrību Agra, kas atrodas Amatas novada Līvu ciema teritorijā. Vēl 5. kārtas projektā ir paredzēta arī kanalizācijas tīklu paplašināšana Cēsu pilsētas teritorijā vienpadsmit ielās aptuveni divu kilometru kopgarumā.