Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

VENDEN – tas nav tikai ūdens

DABISKAIS MINERĀLŪDENS no VENDEN ir viens no retajiem Latvijas tirgū, kura sastāvā ir pazemināts sāļu īpatsvars, kas nozīmē, ka šo ūdeni drīkst lietot bez ierobežojumiem arī grūtnieces un mazi bērni, un cilvēki, kuriem rekomendēts atturēties no sāls lietošanas pārtikā © F64

Vērojot veikalu plauktu piedāvājumu, lasāms: dabisks ūdens, dzeramais ūdens, minerālūdens, tad vēl gāzēts, negāzēts, viegli gāzēts, ar aromātiem un dabiskām piedevām. Kā neapmulst un izvēlēties sev piemērotāko, vairāk skaidro SIA Venden valdes priekšsēdētājs Aldis Škutāns.

– Kad sāku pētīt veikalu ūdens piedāvājumu un lasīt etiķetes, viss izrādījās bezgala sarežģīti. Vai palīdzēsiet ieviest kādu skaidrību man un Neatkarīgās Rīta Avīzes lasītājiem?

– Labprāt, jo par ūdeni zinu diezgan daudz un viens no Venden darbinieku galvenajiem uzdevumiem ir stāstīt un skaidrot, kas ir kas – ko izvēlēties pēc informācijas iegūšanas, lai paliek pašu lietotāju ziņā. Protams, ka vislabāk pārzinu tos produktus, ko piedāvā tieši Venden.

– Uz lielākām un mazākām pudelēm bieži ir rakstīts «dzeramais ūdens». Ko tas nozīmē?

– Es pats vienmēr mazliet mulstu par šo apzīmējumu, jo visi ūdeņi, ko piedāvā ražotāji un kas nonāk veikalu plauktos, ir dzerami. Visbiežāk ar terminu «dzeramais ūdens» tiek apzīmēts ūdens, kuram veikta dažādu veidu attīrīšana un apstrāde. Piemēram: Rīgas ūdens ietilpst kategorija: apstrādāts un, kā paši Rīgas ūdens pārstāvji uzsver, dzerams un nekaitīgs ūdens.

– Kādu ūdeni piedāvā VENDEN?

– Atšķirībā no tā dēvētā «dzeramā ūdens» VENDEN piedāvā tikai dabisku avota ūdeni un dabisku minerālūdeni. Tas nozīmē, ka ūdens pirms iepildīšanas pudelēs nav pakļauts nekādai apstrādei – tas ir tieši tāds, kāds nācis no pazemes avota vai minerālūdens urbuma.

– Kas ir birojos bieži redzamajās lielajās pudelēs?

– Lielajās piecu un trīs galonu pudelēs tiek pildīts tikai dabiskais avota ūdens, ko iegūstam no avota Mežuļos. Vienīgais apstrādes veids, ja tā to var dēvēt, ir mehāniska filtrēšana. Tāpat kā minerālūdeņiem, arī šim avota ūdenim ir noteikts konstants minerālvielu sastāvs. Avota ūdens tiek iegūts no atradnes, kuras tuvumā nav vidi piesārņojošas infrastruktūras – gan avots, gan minerālūdens urbums atrodas Gaujas Nacionālā parka teritorijā.

Lai uzturētu dabisko ūdeņu statusu, kas apstiprina nemainīgu dabiskā ūdens kvalitāti, mūs bieži apciemo dažādas uzraugošās institūcijas, kas pārliecinās, ka ūdens sastāvu neietekmē nedz nokrišņi, nedz kādi citi faktori. Arī pašā uzņēmumā norit ūdens kvalitātes monitorings.

– Nav jau noslēpums, ka daudzi ir iecienījuši avota ūdeni, ko iegūst no atklātām ūdens ņemšanas vietām, piemēram, plaši pazīstamais Ķekavas avots, kur nereti ir pat rindas. Kā jūs to komentētu?

– Manī nav pārliecības, ka šis ūdens tiešām ir tik labs un tā kvalitāte nemainās. Ļoti iespējams, ka ūdenī ir dažādu veidu piesārņojums, jo avots tek caur teritoriju, kur vēl arvien ir sausās tualetes, kuru saturs nonāk zemē. Tāpat blakām ir autoceļi un ielas, ko ziemā kaisa ar sāli. Es ieteiktu neatkarīgā laboratorijā pārliecināties, vai tas, ko uzskatāt par ļoti labu, tāds arī ir.

– Ilgus gadus VENDEN ūdens bija privilēģija tiem, kuri pasūtīja lielās pudeles. Tagad ar VENDEN zīmolu redzam ūdeni arī veikalu plauktos. Kāds tas ir un ar ko atšķiras no citiem piedāvājumiem?

– Skaidrības labad atkārtošu: VENDEN lielajās piecu un trīs galonu pudelēs piedāvā tikai un vienīgi dabisko avota ūdeni, par ko jau runājām. Savukārt mazākos iepakojumos – dažāda tilpuma PET un stikla pudelēs, kas nopērkami veikalos – ir pildīts dabiskais minerālūdens, ko iegūstam no urbuma Cēsīs, Cīrulīšos. Uzskatu, ka Vidzemes augstiene, tajā skaitā Gaujas Nacionālais parks, ir viena no vistīrākajām vietām Latvijā.

Atšķirība starp abiem ūdeņiem ir minerālvielu sastāvā, kas abos gadījumos ir izlasāms uz etiķetes.

– Arī minerālūdeņi mēdz būt dažādi – citus saistībā ar augsto sāļu un minerālu saturu neiesaka lietot maziem bērniem, grūtniecēm un dažādu slimību sirdzējiem. Ko šajā sakarā varat teikt par VENDEN minerālūdeni?

– Mūsu piedāvātais minerālūdens ir ar zemu sāļu saturu, tāpēc to bez ierobežojumiem var lietot pilnīgi visi cilvēki. Esam saņēmuši atļauju uz etiķetēm rakstīt «Derīgs izmantošanai diētās ar samazinātu nātrija saturu».

Laboratoriskie dati pierāda, ka sastāva ziņā tas ir ļoti līdzīgs pasaulē populārajam minerālūdenim Evian. Aklās degustācijas parāda, ka atšķirības starp Evian un VENDEN ūdeni ir minimālas arī garšas ziņā – daudzkārt kļūdās arī tie, kuri ikdienā lieto Evian. Vienīgā būtiskā atšķirība starp Evian un VENDEN ir cena, tāpēc, stāvot pie plaukta, varbūt labāk izvēlēties VENDEN, kas būs vienlīdz labs produkts, bet makam daudz draudzīgāka cena.

Zināmā mērā kā atzinību uztveram NATO izvēli – bruņoto spēku vajadzībām visā Eiropā tiek iegādāts VENDEN minerālūdens. Tāpat mūsu ūdeni dzer praktiski visu sporta veidu pārstāvji – diezin vai Jānis Šmēdiņš un Aleksandrs Samoilovs ikdienā dzertu VENDEN, ja tas nedotu nepieciešamo spirdzinājumu.

– Vai piedāvājat arī gāzētu minerālūdeni?

– Jā, jo tirgū ir pieprasījums pēc gāzēta ūdens, kas daudziem asociējas ar labāku un spēcīgāk izteiktu spirdzinājuma sajūtu. Tāpat kā absolūti lielākajā daļā tirgū pieejamo gāzēto ūdeņu, arī VENDEN izmanto ogļskābo gāzi (CO2). Taču ir viena nianse, ko der zināt, – visizplatītākais gāzētais ūdens ir ar salīdzinoši augstu karbonizācijas pakāpi, savukārt VENDEN ir viegli gāzētais minerālūdens.

Runājot par gāzētajiem minerālūdeņiem, atzīmēšu, ka VENDEN piedāvājumā ir arī minerālūdens ar citronu garšu – minerālūdenim ir pievienots dabiskais citronu aromāts. Dzēriens ir bez cukura un jebkādiem citiem aromatizētājiem un konservantiem.

– Pēdējā laikā VENDEN aizvien uzstājīgāk sevi pozicionē kā servisa kompāniju. Kādus pakalpojumus vēl piedāvājat, izņemot ūdens piegādi birojiem un veikaliem?

– Tradicionāli VENDEN nosaukums saistās ar lielajām piecu un trīs galonu ūdens pudelēm, taču jau kopš pašiem uzņēmuma pastāvēšanas pirmsākumiem piedāvājam arī statīvus. Tagad esam pārgājuši jaunā kvalitātē un piedāvājam ne tikai vienkāršus statīvus, bet unikālas iekārtas, kas radītas un patentētas tepat mūsu kompānijas meitas uzņēmumā. Pasaulē tām nav analogu. Šī iekārta – statīvs – nodrošina absolūtu produkta pasargāšanu no mikrobioloģiskā piesārņojuma.

Kā otrs servisa pakalpojumu virziens ir ne tikai ūdens, bet arī kafijas piegāde un kafijas automātu uzstādīšana. Trīs gadu laikā šajā jomā esam pierādījuši sevi kā tirgus spēlētāju, ar ko rēķinās arī mūsu konkurenti. Atzīmēšu, ka mūsu piedāvājumā ir ļoti plašs sadarbības partneru klāsts, kuri piegādā tiešām labas kvalitātes kafiju. Mēs nestrādājam ar plaši izplatītiem zīmoliem, jo gadu laikā esam pārliecinājušies, ka populārs zīmols ne vienmēr nozīmē labāko izvēli. Rīkojot aklās degustācijas, klienti kafiju izvēlas pēc garšas un aromāta, nevis nosaukuma.

Uzskatu, ka VENDEN ir labākā izvēle – piegādājam visu, kas nepieciešams, lai cilvēki ilgtermiņā justos labi.