Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Re:TV – latvisko vērtību televīzija

KĀPĒC skatītāji izvēlas skatīties kanālu Re:TV? Katra reģiona cilvēks atradīs saturu, kas ir tieši par viņa reģionu, novadu vai pilsētu, uzsver kanāla direktore Aiva Logina © Ingemārs Vekteris

Apvienojoties reģionālajām televīzijām, 2012. gadā pēc Vidzemes televīzijas iniciatīvas tika izveidots jauns TV kanāls Latvijas Reģionu Televīzija jeb Re:TV, kura mērķis bija un vēl arvien ir padarīt pieejamāku reģionālo saturu Latvijas iedzīvotājiem.

Viens no pieciem bezmaksas kanāliem

«Sākotnēji Re:TV bija skatāms Lattelecom platformā, taču nu jau trešo gadu tas ir viens no pieciem bezmaksas kanāliem Latvijā. Tā aizsākās jauna ēra reģionālo televīziju apraidē un jaunas iespējas arī Latvijas iedzīvotājiem,» ar lepnumu vēsta kanāla direktore Aiva Logina. Būtiski, ka šobrīd Re:TV ir pieejams visā Latvijā un skatītājs Valmierā var uzzināt, kas aktuāls Liepājā, un otrādi – var smelties iedvesmu, apmainīties idejām un novērtēt tās labās lietas, ko latvieši var paveikt savas valsts labā. Šāda sinerģija būtiski veicina reģionu izaugsmi un latvisko vērtību saglabāšanu.

Daudziem zināms, ka reitingus visvieglāk iegūt ar skandāliem, šoviem un cepšanos, tostarp labie piemēri, pozitīvas lietas dažkārt paliek sekundārajā plānā. Tāpēc jo īpaši priecē, ka Re:TV auditorija ir ļoti stabila, kura no šī kanāla gaida saturiski bagātu, latviskām vērtībām piepildītu informāciju. Par izaugsmi liecina 7. vieta Dienas Biznesa Gazeļu topā kā straujāk augošākajam uzņēmumam Vidzemē pēc 2012.–2014. gada neto apgrozījuma (kanāla Re:TV licences turētājs SIA Vidzemes televīzija).

Saturs ir panākumu pamatā

Mūsdienās nevajag miljonus, lai radītu televīziju, taču satura ražošanai ir nepieciešams finansējums, bet Latvijas tirgus nav liels. Aiva Logina pauž: «Šogad intensīvi strādājam pie reģionālo televīziju jauniem kopprojektiem. Katru dienu reģionālās televīzijas veido ikdienas ziņas par vietējiem notikumiem, kā arī daudzveidīgus tematiskos raidījumus, un tajos paveras latviskās vērtības un entuziasma pilni cilvēkstāsti – tas pilnībā ir Latvijas produkts, un «Latvisko vērtību televīzija» būtu piemērotākais apzīmējums.» Šogad tiks akcentēti reģionālo televīziju kopprojekti, kuros sabiedriski aktuālās diskusijās un raidījumos tiks pārstāvēti visu reģionu viedokļi. Turpināsies pagājušogad uzsāktais diskusiju cikls Īsi un konkrēti, kurā piedalās reģionu pašvaldību pārstāvji un valsts pārvaldes amatpersonas. Šogad sācies jauns raidījumu cikls Re:TV intervija par valstī būtiskākajiem tematiem un to redzējumu no reģionu skatpunkta. Tāpat šonedēļ ēterā nonāk jauns reģionālo televīziju kopprojekts Reģionālās finanšu ziņas un martā raidījumu cikls Kur paliek nauda!, kuros cilvēkiem skaidros, kā valsts budžets un nodokļu sistēma atsaucas uz cilvēku ikdienu reģionos. Šogad turpinās arī raidījumu cikls Latvijas karavīrs un citi populāri raidījumi.

Tikpat nozīmīgas kā ziņas no Rīgas Saeimas nama ir informācijas plūsma pretējā virzienā, tādējādi veicinot reģionālo jautājumu izskatīšanu un uzmanību nacionālā mērogā. Ne velti LTV1 Dienas ziņas, kurās ietilpst arī reģionu ziņas, ir viens no pieprasītākajiem raidījumiem LTV programmā. «Ļoti ceru, ka tendence pēc saturiski vērtīgiem raidījumiem un ziņām pieaugs un sabiedrība arvien vairāk tos novērtēs. Sliktās un negatīvās ziņas sabiezina krāsas un veido negatīvu sabiedrisko domu par kādu konkrētu jautājumu. Piedaloties diskusijā Saeimā, kur Dānijas sabiedriskās raidorganizācijas vadītājs Ulriks Hāgerups prezentēja konstruktīvo ziņu konceptu, saņēmu apstiprinājumu savai pārliecībai.»

Cilvēki grib zināt

Kāpēc skatītāji izvēlas skatīties kanālu Re:TV? Ir divas galvenās lietas: pirmkārt, katra reģiona cilvēks atradīs saturu, kas ir tieši par viņa reģionu, novadu vai pilsētu. Tā ir normāla cilvēku vēlme zināt, kas notiek ap viņu. Tik plašs reģionālo ziņu apjoms vienuviet nav pieejams citos TV kanālos. Aiva Logina atzīst: «Varam tikai priecāties par idejām, ko īsteno iedzīvotāji, par aktivitāti un entuziasmu. Daudz lietu var paveikt ar gribasspēku – šādas atziņas var gūt ik dienas, skatoties mūsu tematiskos raidījumus. Arī latviskās tradīcijas un vērtības ir tas, kas saglabāsies reģionālo televīziju arhīvos. Ja vērtējam vēl plašāk, daudz raidījumu atbilst sabiedriskā pasūtījuma vadlīnijām un mērķiem, taču tie tiek veidoti uz reģionālo televīziju entuziasma bāzes, nevis reāla finansējuma. Šobrīd sabiedrisko pasūtījumu īstenojam raidījumu ciklos Latvijas stāsti un Re:TV intervija. Latvijas stāsti ēterā ir jau vairāk nekā divus gadus, un tas ir atzinīgi novērtēts raidījumu cikls Latvijas mediju ekspertu recenzijās, arī viens no TOP raidījumiem mūsu kanālā.»