Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Agrofirmā Tērvete nekad nav miera – top jauni produkti un projekti

© Ojārs Lūsis

Agrofirma Tērvete ir viens no Latvijas lielākajiem un spēcīgākajiem lauksaimnieciskās produkcijas ražotājiem, kas tradicionāli ir starp augstāko piena izslaukumu ieguvējiem, ražīgākajiem graudaugu audzētājiem un daudzkārt atzīta par Latvijas labākā alus ražotāju.

Vairāk stāsta Agrofirmas Tērvete valdes priekšsēdētājs Dainis Dominieks.

– Ir sācies jaunais gads, ir ziema, un lauksaimniekiem šobrīd klusāks periods. Par ko tagad jādomā?

– Mūs priecē, ka pirms lielajiem saliem uzkrita neliels sniedziņš, kas dod cerību, ka ziemāji pārziemos labi un raža būs bagātīga. Tāpat jauno gadu sākam ar cerībām, ka īstenosies ieplānotie projekti un parādīsies pozitīvas tendences attiecībā uz svaigpiena iepirkuma cenām. Pagaidām gan nav objektīva iemesla, ka piena cenas varētu strauji kāpt, bet cerība jau ir vienmēr. Mēs redzam, ka Zemkopības ministrija un nozares pārstāvji aktīvi strādā, tajā skaitā ved sarunas ar Ķīnu par piena produktu piegādēm, taču rezultāti jau nenāk uzreiz – lielām problēmām nav ātru risinājumu. Cik man zināms, viens no piena pārstrādes uzņēmumiem jau ir sācis sadarbību ar Ķīnu un plāno to paplašināt – tas ir labs signāls, ka varētu pieaugt arī svaigpiena iepirkuma cenas.

– Viens no pagājušā gada mērķiem Agrofirmā Tērvete bija slaucamo govju skaita palielināšana līdz 3000. Vai tas ir izdarīts?

– Zinot situāciju piena tirgū, šobrīd nav lietderīgi palielināt govju skaitu un līdz ar to arī saražotā piena apjomu, tāpēc minēto mērķu sasniegšanu esam mazliet atlikuši, kamēr stabilizēsies piena iepirkuma tirgus un cenas. Govju skaita palielināšana prasītu arī papildu investīcijas jaunas fermas būvniecībai jaunlopu turēšanai – akcionāri lēma pagaidām šādas investīcijas neveikt, bet turpināt ganāmpulka atjaunošanu tikai paša uzņēmuma ietvaros bez papildu investīcijām.

– Vai apturēti arī citi investīciju projekti?

– Nē, 99% no ieplānotā ir realizēts. Esam jaunajā govju kompleksā uzbūvējuši ciet stāvošo govju fermu 450 vietām, kā arī rekonstruējuši vienu veco fermu 360 vietām. Alus darītavā pabeiguši gatavās produkcijas noliktavas izbūvi un kvasa līnijas uzstādīšanu un nodošanu ekspluatācijā. Tērvetes kvass jau top. Atzīmēšu, ka kvass līdz šim Tērvetē nav ražots – tātad tā ir pilnīgi jauna produktu niša mūsu uzņēmumā. Savukārt rekonstruētās notekūdeņu attīrīšanas iekārtas tiks nodotas ekspluatācijā šogad. Kopumā pagājušajā gadā uzņēmuma attīstībā investēti gandrīz 4 miljoni eiro.

– Mazliet vairāk par jaunajiem produktiem – divu veidu kvasu un tumšo alu, kurus, cik noprotu, pagaidām var iegādāties tikai jūsu firmas veikalā Saime!

– Pagaidām šie produkti iegādājami tikai mūsu firmas veikalos Dobelē un Kroņaucē, bet drīzumā jaunie produkti būs nopērkami arī citos Latvijas veikalos. Saviem pircējiem mēs piedāvāsim divu veidu Tērvetes kvasu ar nosaukumiem Godu un Saimes. Jau pēc nosaukumiem varētu noprast, ka Godu kvass ir pamatīgāks, piesātinātāks, bet Saimes ir vairāk ikdienas kvass, ne tik salds un biezs, vairāk piemērots slāpju veldzēšanai. Mūsu ražotais kvass ir dabiski raudzēts un veselīgs dzēriens. Nepieminēju, ka vēlamies izveidot arī iesalnīcu, un visi produkti taps uz mūsu pašu saražotā iesala bāzes.

Līdz sezonas sākumam iecerēts pabeigt PET pudeļu pildīšanas līnijas uzstādīšanu, lai līdz ar siltā laika iestāšanos un pieaugošo pieprasījumu mēs klientiem varētu piedāvāt kvasu arī PET tarā ar 0,5 un 1,5 litru ietilpību. Ceram, ka cilvēki jauno produktu ātri iecienīs.

Alus ražošanai Tērvetē šogad 45 gadu jubileja, kuru plašākā vai šaurākā lokā noteikti atzīmēsim. Tas būs kā labs noslēgums mūsu alus brūža rekonstrukcijas un paplašināšanas projektam. Kvalitātes apliecinājums ir Tērvetes alum piešķirtā valsts atzītā preču zīme Kvalitatīvs produkts. Latvija jeb Zaļā karotīte. Tērvetes alus ir vienīgais alus Latvijā , kas var lepoties ar šo augsto kvalitātes novērtējumu. 

Alus darītava attīstās un mainās, taču, lai nezaudētu mantoto, ilgo gadu pieredzi alus vārīšanā, mēs arvien konsultējamies un ieklausāmies mūsu veco tehnologu ieteikumos.

– Tērvete vēsturiski saistās ar alu un zirgiem. Vai zirgiem vēl arvien ir sava loma uzņēmuma saimnieciskajā darbībā?

– Ja skatāmies no ekonomiskā viedokļa, tad zirgkopības sadaļa ir ļoti maza, taču tai ir liela vēsturisko tradīciju vērtība, ko mēs esam nolēmuši paturēt un iespēju robežās attīstīt. Šogad darbību uzsāk mazā zirgu skoliņa, kurā ir iespējams sekot līdzi, kā aug un kā tiek trenēti kumeļi, kā arī pašiem iemācīties rūpēties par zirgiem un doties izjādēs. Ļoti veiksmīga sadarbība izveidojusies ar zirgu īpašniekiem, kuri uztic Tērvetes zirgkopjiem savu zirgu kopšanu un trenēšanu. Zirgu manēžā ir gaidīti visi interesenti – gan tie, kuriem jau ir iemaņas jāšanā, gan tie, kuri vēl tikai vēlas pirmo reizi mūžā uzsēsties zirga mugurā un doties nelielā izjādē. Sākumā tā var būt manēža, bet, pieaugot prasmēm – arī tālākas izjādes.

– Tērvetes saimnieciskās darbības jomas ir ļoti dažādas – ne tikai lauksaimniecisko produktu audzēšana, bet arī pārstrāde. Kur to visu var nopirkt?

– Kroņauces centrā praktiski no jauna ir tapis Agrofirmas Tērvete firmas veikals Saime, kur plašā sortimentā ir iespēja iegādāties uzņēmuma pašražoto produkciju par ražotāja cenām – Tērvetes gaļu, alu, kvasu, pienu, konditorejas un kulinārijas izstrādājumus, ko iecienījuši ne tikai tērvetnieki, bet arī tuvāko pilsētu iedzīvotāji.

– Agrofirmas Tērvete saimniecība ir ļoti dažāda, un dažādi ir cilvēki, kuri šeit strādā. Kādi viņi ir – man rodas iespaids, ka viņi ir lepni par to, ka strādā un dzīvo tieši Tērvetē.

– Tā jau tas laikam ir, un mēs cienām viņu lojalitāti savam novadam, savai darbavietai. No savas puses apzināmies, ka tieši cilvēki ir tie, kuri virza uzņēmumu – neviena tehnoloģija vai tehnikas vienība nevar strādāt bez cilvēka ieguldījuma. Cilvēka faktors lauksaimnieciskajā ražošanā vēl arvien ir būtisks un nepārvērtējams.

Mēs novērtējam savus speciālistus, kas ir erudīti un domā, kā uzlabot vienu vai otru procesu, un visus uzņēmuma darbiniekus, kas inovācijas un jaunievedumus uzņem ar sapratni un kopēju vēlmi padarīt uzņēmuma darbu vēl efektīvāku. Atzīmēšu, ka kolektīvā labprāt vēlamies redzēt ģimenes, jo dzīves un darba apstākļi Tērvetē ir labi gan lieliem, gan maziem. Darbs, mājas, bērnudārzs, skola – viss ir rokas stiepiena attālumā.

Mēs esam atvērti jaunām idejām un izaicinājumiem un labprāt iepazīsimies ar cilvēkiem, kuri vēlas pie mums strādāt. Šodien mums aktuāli ir jauni, erudīti speciālisti ēdināšanas sfērā, tā ir nozare ar nākotni, ko vēlamies pilnveidot. 

Agrofirmas Tērvete 2015. gada rezultāti

• Kopējais apgrozījums ap 20 miljoniem eiro

• Izslaukts 17 tūkstoši tonnu piena

• Saražots 6,3 tūkstoši tonnu alus

• Izaudzēts 6 tūkstoši tonnu graudu

• Novākts 27 tūkstoši tonnu kukurūzas masas

• Sagatavots 21 tūkstotis tonnu zaļās skābbarības masas

• Saražots un izvests uz lauka 85 tūkstoši tonnu digestāta

• Koģenerācijā no bioloģisko atkritumu iegūtās gāzes saražots 14 tūkstoši megavatstundu elektroenerģijas