Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Dobeles dzirnavnieks uzsāk auzu pārslu un musli ražošanu

DOBELE tautā jau tiek dēvēta par makaronu galvaspilsētu. Savs pamatojums tam ir – Dobelē ražotie makaroni nonāk 40 pasaules valstīs, gandarīts par paveikto ir Kristaps Amsils © Andrejs Zavadskis

Dobeles dzirnavnieka ražotie kviešu milti Ekstra vienpadsmito gadu pēc kārtas ir atzīti par gada preci. Vienlaikus uzņēmums pērn ir sasniedzis rekordlielu graudu iepirkuma un pārstrādes apjomu, kā arī sāk virzīt tirgū jaunus produktus, kas tiks ražoti ar jaunajām pārslu un musli iekārtām.

Vairāk par pērn paveikto un šī gada mērķiem stāsta uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.

– Teic, ka pērnais bija zemniekiem labs gads – graudaugu raža bija bagātīga. Kā tas atsaucās uz graudu iepirkumu un pārstrādi Dobeles dzirnavniekā?

– Gads tiešām bija ražīgs, it īpaši vasarāji padevās labi, un to kvalitāte bija salīdzinoši augsta. Labā raža un zemnieku uzticēšanās Dobeles dzirnavniekam mums deva iespēju pērn pieņemt rekordlielu apjomu graudu – 200 000 tonnu, kas salīdzinājumā ar 2014. gadu ir par 20% vairāk. Kopumā pieņēmām vairāk nekā 8000 kravu, kas ir milzīgs darba apjoms tieši pieņemšanas sektoram. Dažkārt vienā diennaktī tika apstrādātas vairāk nekā 400 tehnikas vienības. Redzam, ka zemnieki strādā arvien efektīvāk – palielinās ne tikai graudaugu sējumu platības, bet arī ražībaa. Pieaugošais pieņemšanas apjoms, kas saistīts arī ar graudu pārstrādes daudzuma palielināšanos, liek mums intensīvi domāt par graudu pieņemšanas un uzglabāšanas jaudu palielināšanu.

Tāpēc Dobeles dzirnavnieks ir uzsācis projekta Graudu uzglabāšanas torņu sistēmas izveide īstenošanu graudu pieņemšanas un uzglabāšanas kapacitātes un uzņēmuma ražošanas efektivitātes palielināšanai. Projekts dos iespēju graudu pieņemšanu padarīt ātrāku, un zemniekiem nebūs jāstāv garās rindās. Kopējās projekta izmaksas ir 5,46 miljoni eiro, ko līdzfinansēs Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai. Projekts pilnībā jāpabeidz līdz šī gada jaunajai ražai.

– Pagājušā gada uzdevums bija veikt ievērojamas investīcijas projekta Auzu pārslu un musli ražošanas tehnoloģiskās līnijas iegāde īstenošanai. Vai projekts ir pabeigts?

– Jā, pagājušā gada nogalē Dobeles dzirnavnieks atsāka graudaugu pārslu ražošanu, bet nu jau ar pavisam jaunām tehnoloģiskajām iekārtām. Investīciju mērķis ir uzsākt arī dažādu musli ražošanu, kuru pamatā ir augstvērtīgās pārslas, kas papildinātas ar augļu un ogu sukādēm, riekstiem un citām piedevām. Patlaban strādājam pie recepšu pilnveidošanas un gatavojam platformu jaunā projekta ieviešanai tirgū. Pavisam drīz jaunie produkti būs pieejami arī Latvijas veikalos.

Projekta realizācija ilga vairāk nekā gadu, un kopumā tajā investēti vairāk nekā 5 miljoni eiro.

– Dažādu pārslu un musli piedāvājums veikalu plauktos ir visai plašs – vai ir pārliecība, ka jaunais produkts iekaros pircēju popularitāti?

– Esam veikuši nopietnus pētījumus un esam pārliecināti, ka mūsu produktam būs labs noiets, jo tas aizņems vēl pilnībā nepiesātinātu nišu. Jau tagad ir noslēgti vairāki eksporta līgumi uz dažādām pasaules valstīm. Ceram uz patērētāju uzticības iekarošanu arī Latvijā. Motivācija izvēlēties tieši mūsu piedāvātos produktus ir fakts, ka tie tiešām tiek ražoti tepat pie mums Dobelē un pēc iespējas izvēlamies vietējās izcelsmes izejvielas, ko apstiprina arī zaļās karotītes sertifikāts, kas pašreiz piešķirts 19 produktiem, turklāt sertificēšanai iesniegti vēl trīs jauni produkcijas veidi.

Atzīmēšu, ka auzas, ko audzē galvenokārt Baltijas valstīs un Skandināvijā, kļūst populāras visā pasaulē – tas nozīmē, ka mūsu produktiem ir labs noieta potenciāls eksporta tirgos ļoti plašā reģionā.

– Zināms, ka absolūti lielākā daļa Dobelē saražoto makaronu tiek eksportēti. Uz kurieni, un cik no saražotā paliek vietējā tirgū?

– Pagājušajā gadā esam saražojuši gandrīz 28 000 tonnu dažādu makaronu, un aptuveni 90 procentu no tiem ir eksportēti uz apmēram 40 pasaules valstīm, tajā skaitā Āziju un Āfriku. Jāteic gan, ka izplatīšanu Āfrikas valstīs esam uzticējuši lielajām Eiropas izplatīšanas kompānijām, kurām ir liela pieredze šo valstu tirgos. Novērojam, ka mūsu makaronu popularitāte pieaug arī vietējā tirgū, un tas tiešām sagādā gandarījumu. Mums ir svarīgi pierādīt, ka ne tikai Itālijā ražo kvalitatīvus makaronus, – to varam izdarīt arī mēs.

– Eksporta valstu skaits tiešām ir ievērojams. Kādi ceļi tiek izmantoti, lai sasniegtu tik plašus eksporta tirgus?

– Dobeles dzirnavnieks sistemātiski piedalās starptautiskajās pārtikas izstādēs. Pati lielākā un pasaulē ietekmīgā pārtikas izstāde ik gadu norisinās Dubaijā – šogad mēs vienotā Latvijas uzņēmēju stendā Dubaijas izstādē piedalīsimies jau trešo gadu. Tā ir unikāla iespēja satikt aci pret aci citu valstu pārstāvjus un prezentēt viņiem Dobeles dzirnavnieka produkciju. Protams, būtiska ir paša produkta nemainīgā kvalitāte, ko ar savu darbu uzturam gadu no gada, pielāgošanās klienta prasībām un piedāvātais serviss.

– Jaunu tehnoloģisko līniju uzstādīšana prasa jaunas zināšanas no jūsu darbiniekiem. Kā sagatavojat cilvēkus?

– Jaunās ražošanas līnijas ir automatizētas, un to apkalpošanai nav nepieciešams liels skaits strādājošo, taču viņi ir vajadzīgi. Piemēram, pārslu un musli ražošanas līnijas darba nodrošināšanai ir radītas piecas jaunas darba vietas, turklāt viens no operatoriem, strādājot kopā ar iekārtu piegādātājiem, ir piedalījies gan iekārtu uzstādīšanā, gan pieregulēšanā, tātad ir ļoti zinošs visos tehniskajos jautājumos. Protams, mēs lielu uzmanību pievēršam darbinieku tālākizglītībai un kvalifikācijas paaugstināšanai. Turpinām arī pirms dažiem gadiem iesākto tradīciju sūtīt perspektīvākos darbiniekus pusgadu mācīties Šveices malēju skolā.

Mēs vēlamies, lai mūsu kolektīvā būtu pēc iespējas vairāk dobelnieku, tāpēc tiem speciālistiem, kādus nevaram atrast starp vietējiem cilvēkiem, piedāvājam dzīvesvietu Dobelē. Dobele ir laba vieta ne tikai darbam, bet arī dzīvošanai – šeit ir sakārtota vide, labas izglītības iespējas bērniem, aktīva kultūras un sporta dzīve.

– Popularitāti ieguvuši miltu maisījumi, kas būtiski atvieglo strādājošo cilvēku ikdienu, turklāt to pagatavošana pēc atbilstošajiem norādījumiem garantē, ka iznākums būs lielisks. Vai turpināt izstrādāt jaunas receptes arī šajā segmentā?

– Mūsu tehnologi idejas ģenerē nepārtraukti. Plānojam šogad atkal tirgū ieviest kādu jaunu šī segmenta produktu, kas atvieglos dzīvi steidzīgajiem un garantēs izdevušos maltīti vienmēr. Pērkot mūsu maisījumus, patērētājam ir garantija, ka viņš pērk Latvijā ražotu produktu. Pagaidām es iesaku izvēlēties kaut ko no jau esošā piedāvājuma. No savas pieredzes saku – kas var būt labāks par plānajām pankūkām ģimenes lokā nesteidzīgā brīvdienu rītā, kas pagatavotas no Dobeles maisījuma, starp citu, vienīgā maisījuma Latvijā, kam piešķirta zaļā karotīte.