Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

IZSTĀDES: Uz veselību!

© Publicitātes foto

Ventspils muzejā Livonijas ordeņa pilī izstāžu zālē skatāmas divas medicīnai veltītas izstādes – Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja izstāde ANATOMS. Cilvēka ķermeņa fabrika un Ventspils muzeja krājuma izstāde Medicīna Ventspilī.

Vai varat iztēloties savu ķermeni kā fabriku, kurā aknas darbojas kā ķīmiskās pārstrādes rūpnīca, plaušas nodrošina ventilāciju, bet smadzenes, protams, ir dators? Tādu cilvēka ķermeni piedāvā Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja izstādes ANATOMS. Cilvēka ķermeņa fabrika radošā komanda, liekot ielūkoties cilvēka ķermeņa norisēs gan ar anatomisku preparātu (Jēkaba Prīmaņa Anatomijas muzejs), gan anatoma Andreasa Vezālija grāmatas De humani corporis fabrica virtuālajām lapaspusēm, gan mākslinieka H. M. Lederera (Vācija) animācijas video, kas veidots pēc vācu ārsta un mākslinieka Frica Kāna (Fritz Kahn) 1926. gadā radītā slavenā darba Cilvēks kā industriāla pils, gan latviešu mūsdienu jauno mākslinieku darbiem un komiksiem.

Ventspils muzeja izstāžu zālē var ieskatīties arī Ventspils medicīnas vēsturē. Vai zinājāt, ka Ventspilī bija viena no vecākajām aptiekām Latvijas teritorijā – dibināta 1670. gadā? Iespējams, ka toreiz vēl šajā aptiekā pārdeva miroņa kaulus, čūsku ādas, zaķu sirdis, mūmiju esences un pat cilvēka galvaskausa spirtu.

Arī par slimnīcu vēsturi Ventspilī, no kurām vienai šogad aprit 90 gadu, varēs uzzināt šajā izstādē. Piemēram, bailēs no holeras epidēmijas 1831. gadā ventspilnieki sarosās un uzceļ slimnīcu, bet holera (par laimi) pilsētu neapmeklē... 

Ieeja:

• pieaugušajiem – 2,10 EUR vai 1,40 EUR + 70 venti;

• skolēniem, studentiem, pensionāriem, uzrādot apliecību – 1,10 EUR vai 0,60 EUR + 50 venti;

• ģimenes biļete (2 pieaugušie + 1–5 bērni skolēnu vecumā) – 4,20 EUR vai 2,50 EUR + 170 venti