Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Metāla svētki Jelgavā – Metāla laikmets

Metināšanas konkurss Metāla svētku ietvaros © Publicitātes foto

Kopš metāla un tā sakausējumu radīšanas mēs visi dzīvojam Metāla laikmetā. Laikmetā, kurā mūsu ikdienas dzīve nav iedomājama bez metāla sniegtajām priekšrocībām. Metāls ir mašīnu korpusos, riteņu rāmjos, elektrības vados un ielu stabos, tas ir visur – pat mūsos. Ielūkoties brīnumainajā metāla pasaulē un klātienē izbaudīt Metāla laikmeta spēku varēs 2015. gada 5. septembrī no pulksten 10.00 līdz 16.00 Pasta salā Jelgavā.

Šie ir metālapstrādes nozares svētki, kuros tiks atklāts un prezentēts Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijas (Latvija) un Nordmetall (Vācija) sadarbības projekts – TehnoBuss Latvija –, kas ir ar ražošanas un eksperimentu iekārtām un multimediju sistēmām aprīkota ceļojoša mācību laboratorija.

Esam pateicīgi ikvienam uzņēmumam, to vadītājiem, kuri kopā ar saviem kolektīviem ieguldījuši lielu darbu svētku tapšanā.

Šajā pasākumā SIA Dinex Latvia un citi uzņēmumi aicinās pievienoties savam kolektīvam jaunus darbiniekus, bet SIA Greising Latvia, SIA Rubens un partneri aicinās iepazīt būtiskus metālapstrādes aspektus.

Kā atzīst SIA Mitau Steel, jau šodien jādomā par uzņēmuma nākotni, tādēļ izvēlējusies devīzi Audz, mācies, iegūsti darbu un aicinās jauno paaudzi iesaistīties dažādās aktivitātēs – arī izmēģināt roku metināšanā vai apmeklēt mini foto studiju, bet dažādo konkursu un aktivitāšu veiksmīgākie dalībnieki iegūs balvā braucienu ar mazo džipiņu un ne tikai. Arī citi uzņēmumi – SIA Hansa – Flex, SIA Ruukki Latvija – būs parūpējušies par visdažādākajām aktivitātēm.

Vienmēr lielu interesi izraisa visdažādākie transporta līdzekļi. Arī šoreiz varēs pasēdēt pie traktora stūres LLU stendā, gan iekāpt Valda Branta varenās ugunsdzēsēju mašīnas kabīnē, gan aplūkot helikopteru no SIA Baltijas helikopters, gan SIA Filmstudio radio vadāmu lidaparātu, ar ko var veikt filmēšanu un fotografēšanu no gaisa, gan apskatīt SIA Autohaoss uzbūvēto auto evakuatoru un iejusties nākamā autovadītāja lomā K. Ustupa autoskolas auto instruktora vadībā un piedalīties aģentūras Zebra drošas braukšanas eksperimentos, bet tos, kuri vēlas papildināt savas zināšanas par auto, aicina SIA Komandors meistardarbnīcas, kur pirmajā nodarbībā pulksten 10.00–11.00 un 13.00–14.00 Viss par auto riepām mācīs mērīt riepu protektorus u. c., otrajā nodarbībā 11.00–12.00; 14.00–15.00 Auto tehnisko šķidrumu efektivitāte ikviens ar speciāla instrumenta palīdzību varēs pārbaudīt sava auto tehnisko šķidrumu kvalitāti, bet 12.00–13.00 un 15.00–16.00 tiks iepazītas dažādu rezerves daļu sastāvdaļas. Šajā stendā dalībnieki saņems balvas, sertifikātus. Visas dienas garumā meistari atbildēs uz ikvienu jautājumu, bet, ja kāds savu jautājumu nepaspēs uzdot, darbosies jautājumu kastīte un interesenti nedēļas laikā saņems atbildes. Balvas gan meistardarbnīcu apmeklētājiem, gan jautājumu uzdevējiem. Rūpēties par savu auto aicinās arī SIA Auto elegance, bet loģistikas jautājumus risināt palīdzēs SIA BKU Group radītā spēle Cargo Master.

Metāla laikmetā varēs iepazīt visdažādākos metāla izstrādājumus – SIA Mītavas metālkalējs kaltos kamīna piederumus, statīvus, svečturus un SIA Signum ražotos grilus. Žogu elementus, margas, kāpnes, siltumnīcu karkasus, ko ražo SIA KraBS, firmu Bosch, Jumkers un SKF piedāvājumu no SIA Centra Jaunzemji, riteņus, ko piedāvā SIA Kanclers plus, un SIA Zepter International Baltic metāla traukus. Vēsturē ieskatīties aicinās Jelgavas ugunsdzēsības vēstures ekspozīcija, Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja eksponāti un senlietas, kas atrastas 2015. gadā Jelgavā un Vilcē arheoloģisko izrakumu rezultātā. Dzelzs laikmeta liecības saskatīt mikroskopā un uzzināt, kā purvos ieguva dzelzs rūdu, aicinās purvubrideji.lv, bet pa metāla pēdām tūrisma piedāvājumā informēs SIA NTravel.

Bagātīgs būs arī metāla mākslinieku un amatnieku piedāvājums. Zīmola Meta Era īpašnieki Kristina Černova un Ēriks Timofejevs priecēs ar metāla tauriņiem un auskariem, rotkalis Māris Braže – ar senajām rotām, juvelieris Georgs Gražuls – ar sudraba rotām, bet metālkalēji Gints Haņeckis, Gintauts Ramons, Andris Volmanis, Mihails Dmitričenko un Arnis Urķis – ar visdažādākajiem metālkalumiem. Piedalīsies arī metālkalējs Milvīds Gedraitis no Lietuvas. Savukārt SIA Metaljans SK apliecinās, ka skārdnieka amats mūsdienās ir ļoti nepieciešams. Varēs iepazīties arī ar motociklu restauratoru veikumu. Dažādu metālu gongi ir metāla amatnieku roku darbs. Gongu skaņās aicinās ieklausīties gongu meistari – Iveta Platace un Inga Rancāne.

Veldzēt slāpes ar Jelgavas ūdeni un uzzināt visu par ūdens urbumiem, tīkliem, atdzelžošanas staciju aicinās SIA Jelgavas ūdens. Savukārt AKA Latvia ar atraktīvām metodēm rosinās visus domāt un rīkoties atbildīgi vides saglabāšanā.

Neatņemama svētkus sastāvdaļa ir metināšanas konkurss, informācija par jaunākajām tehnoloģijām metālapstrādes nozares attīstībā. To kā vienmēr palīdz nodrošināt SIA Sanistal, Esab Oy, SIA Colla, SIA Instro, a/s AGA. Dalība svētkos ikvienam ir bez dalības maksas.