Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Robežsargiem vjetnamiešu rekordlomi

© F64

Uz Latvijas robežas pagājušajā sestdienā tika izsludināta ārkārtas situācija – Viļakas pārvaldes Bērziņu robežapsardzības nodaļā trijos naktī konstatēts, ka robežai pāri ticis kārtējais nelegālo migrantu bars. Šoreiz īpaši liels.

Robežsardze vēsta, ka meklēšanas un pēdu dzīšanas pasākumos tika iesaistīti papildspēki no kaimiņu nodaļām, pieci dienesta suņi un robežsardzes aviācija. Operācija noslēdzās sekmīgi – aizturēti 22 vjetnamieši un vēl četri viņu pārvietotāji – Latvijas un Krievijas pilsoņi. Uzsākts kriminālprocess.

Šogad robežsargiem darba ir īpaši daudz. Labi, ka vismaz kautiņi un šaušana nenotiek. Migranti pēc notveršanas parasti pakļaujas robežsargu prasībām. Viņu pārvietotājiem gan ir lielāka motivācija bēgt. Taču arī viņi tiek noķerti arvien biežāk un lielākā skaitā. Iepriekš liela nelegālo imigrantu grupa aizturēta 22. jūlijā, kad Viļakas, Daugavpils un Ludzas pārvaldē vienas diennakts laikā ciet paņemti 23 nelegālie imigranti un septiņi viņu pavadoņi.

Pērn visa gada garumā tika aizturēti 200 nelegālie migranti un 19 pārvietotāji, savukārt šogad kopā ar jaunāko brīvdienu ķērienu jau 239 nelegāļi un 52 pārvietotāji. Lielākā daļa migrantu ir no Vjetnamas – 165, vēl 20 no Afganistānas un 13 nelegāļi ir no Krievijas. Savukārt noziedznieki, kas sniedz nelegālajiem migrantiem savus pakalpojumus, pamatā ir no Latvijas un Krievijas.

Šogad noķerto nelegāļu vidū ir arī pieci Sīrijas pilsoņi, un tā, jāatgādina, ir valsts, no kuras Latvijai migrantus nāksies uzņemt brīvprātīgi obligātā kārtā. Šovakar pie Ministru kabineta notiek pret migrantu uzņemšanu vērsta protesta akcija. Jāatgādina gan, ka vismaz pagaidām nelegālo robežšķērsotāju mērķis nav patvēruma pieprasīšana Latvijā. Nenoķerto vjetnamiešu tālākais ceļš ved cauri Lietuvai uz Poliju, kur jau izveidojusies skaitliski lielākā vjetnamiešu kopiena Austrumeiropā. Līdzīgi arī sīriešiem un Āfrikas valstu pilsoņiem, vienalga – legāli vai nelegāli iebraukušiem, Latvija varētu būt tikai tranzītvalsts uz labāku dzīvi pārtikušajā Rietumeiropā.