Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ziedu pilsēta – Ventspils

Kāpņveida ziedu terase pie Ventspils augstskolas ir interesants risinājums, kas akcentē šī objekta nozīmību pilsētā © Ojārs Lūsis

Ventspili esam raduši redzēt ziedošu un košu, un tai uzziedēt palīdz čaklās Ventspils labiekārtošanas kombināta puķu sievas! Ik sezonu puķu skulptūras, piramīdas un dobes tiek sagatavotas atbilstoši gadalaikam.

Un Ventspils puķu galvaspilsētas slavu pastiprina krāšņais Starptautiskais ziedu paklāju festivāls, kas ik gadu norit pilsētas svētku laikā.

15. starptautiskais ziedu paklāju festivāls

Starptautiskajam ziedu paklāju festivālam šogad nozīmīga jubileja – tas notiks jau 15. reizi, un šogad tam ventspilnieki izvēlējušies devīzi Zīmes. Dalību pieteikušas 50 komandas, kas ir līdz šim nebijis skaits. Tradicionāli festivāls pulcēs dalībniekus no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Baltkrievijas, Krievijas, un pirmo reizi festivālā piedalīsies komandas no Itālijas un pat Japānas, kas ir viena no vadošajām ziedu mākslas valstīm pasaulē.

Būs interesanti vērot ne tikai komandu māksliniecisko sniegumu, bet arī izdomu un interpretāciju par tēmu Zīmes. Iesniegto projektu nosaukumi liecina, ka liela daļa komandu izvēlējušās latvju zīmes, bet ir arī tādi nosaukumi kā Uzmanību – Venta!, Dvēseles kodola zīmes, Mīlestība ir vislielākā vērtība... Savukārt festivāla tālākie viesi – Japānas komanda savam paklājam devusi nosaukumu Nacionālais zieds.

Starptautiskais ziedu paklāju festivāls ir gan bauda Ventspils pilsētas svētku apmeklētājiem, gan svētki pašiem dalībniekiem un vēl viena iespēja apliecināt savu spēku veselīgas konkurences apstākļos, vienlaikus radot krāšņus mākslas darbus.

Puķu stādīšana Ventspilī – patiesas apbrīnas cienīgs darbs

Cilvēki atkal un atkal vēlas redzēt ko jaunu, tādēļ Ventspils labiekārtošanas kombināts nodrošina, lai stādījumi gan pēc ziedu daudzveidības, gan izvietojuma ikreiz būtu atšķirīgi un arvien savā krāšņumā pārsteigtu gan ventspilniekus, gan viesus. Reti kāds iedomājas, kā top un kāds darbs tiek ieguldīts puķu stādījumu, skulptūru un piramīdu, iekārto puķu podu un ielu barjeru puķu kastu uzturēšanā.

Ikviens stādījums Ventspilī ir rūpīgi pārdomāts. Sākumā tiek izstrādāts projekts, tikai tad stādītas puķes, bet, lai stādījumi nezaudētu savu krāšņumu, ik dienu divas auto ūdens cisternas no rītiem un vakaros laista dobes, iekārtos podus, piramīdas un kastes. Puķu skulptūru jeb topiāriju laistīšana savukārt notiek automātiski – vairākas reizes dienā. Tāpat divas reizes mēnesī augiem tiek dots papildu mēslojums, noņemtas vecās lapas un nogriezti ziedi, kā arī augi apgriezti tā, lai nezaudētu konkrētās līnijas.

Ventspilī, kā ierasts, arī šogad ziedoši jaunumi – ielu malās un sadalošajās joslās uz speciālām barjerām uzstādītas teju 100 puķu kastes, kā arī klāt nākušas sešas jaunas ziedu piramīdas, kuras iespējams arī pārvietot, ja nepieciešams padarīt košāku kādu pasākuma norises vietu.

Tas, ko redz pilsētnieki un iebraucēji, ir patiesas apbrīnas cienīgs darbs. Ventspils labiekārtošanas kombināta stādījumu veidotāji un kopēji strādā ļoti ātri, precīzi un ar iedvesmu, lai puķu daudzveidību un krāšņumu varētu baudīt gan ventspilnieki, gan pilsētas viesi.