Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Slimnīcas spēcīgās puses – aprīkojums un speciālisti

Slimnīcas galvenais ārsts Dainis Ģīlis un acu ārste Gunta Vintere ir lepni, ka tieši Ventspils slimnīca ir pirmā vieta Latvijā, kur pieejams vismodernākais ultrasonogrāfs acu izmeklējumiem © Ojārs Lūsis

Pateicoties Ventspils domes atbalstam, Ventspils jeb Ziemeļkurzemes reģionālā neatliekamās palīdzības slimnīca sistemātiski veic ārstniecisko un diagnostisko iekārtu atjaunošanu un pilnveidošanu, tāpēc šajā slimnīcā ir pieejamas ne tikai mūsdienīgas, bet nereti arī pašas jaunākās un efektīvākās medicīniskās iekārtas Latvijā, kādu nav pat Rīgas lielajās klīnikās.

Stipendijas un moderna darba vide

Slimnīcas valdes priekšsēdētāja Alīda Vāne uzsver, ka ieņēmumi par valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu tik tikko spēj segt izdevumus un faktiski izslēdz iespēju veselības aprūpes iestādei pilnveidoties un attīstīties. Turklāt ārstu un medicīnas personāla atalgojums jaunajiem speciālistiem nerada vēlmi strādāt slimnīcās, bet gan mudina viņus meklēt darba vietu privātajās veselības aprūpes iestādēs. Tajā pašā laikā tieši slimnīcās strādājošajiem ārstiem ir visaugstākā profesionalitāte, ko viņi gūst intensīvā un atbildīgā darba vidē. Ventspils pašvaldība ir radusi risinājumus, kas mudina jaunos ārstus izvēlēties karjeru tieši Ventspils slimnīcā, – viens no tiem ir stipendijas rezidentiem.

Tāpat par labu Ventspils slimnīcai runā darba vide – slimnīca ir pilnībā rekonstruēta, un telpām regulāri tiek veikts kosmētiskais remonts, kā arī atjaunots medicīniskais aprīkojums, lai labi justos ne tikai pacienti, bet arī darbinieki.

Jauns ultrasonogrāfs arī acu centram

Tikpat svarīgs kā personāls ir arī mūsdienīgas diagnostiskās iekārtas, kas ir viens no priekšnoteikumiem precīzai un ātrai diagnozes noteikšanai un ārstēšanas uzsākšanai laikus. Pēdējā gada laikā ar Ventspils pašvaldības atbalstu ir iegādāts ultrasonogrāfijas aparāts ar doplerogrāfijas un ehokardiogrāfijas funkcijām un augstu izšķirtspēju. Galvenokārt tas tiek izmantots neatliekamās palīdzības un uzņemšanas nodaļas pacientu izmeklēšanai. «Diemžēl valsts apmaksātajā programmā visiem pacientiem izmeklējumus sniegt nespējam, taču to ir iespējams saņemt kā maksas pakalpojumu. Atzīmēšu, ka cenas ir saprātīgas un cilvēki ir gatavi maksāt par augsta līmeņa izmeklējumiem,» norāda Alīda Vāne.

Tāpat šogad jauna ultrasonogrāfijas iekārta ir arī Kurzemes acu centram. Tādējādi tiek stiprinātas Kurzemes acu centra pozīcijas, kas ir lielākais acu centrs Latvijā ārpus Rīgas, kur tiek veiktas arī acu operācijas, tajā skaitā valsts apmaksātās kataraktas operācijas. Valdes priekšsēdētāja vēsta, ka paredzēts piesaistīt vēl vismaz vienu acu ārstu, jo pacientu ir vairāk, nekā spēj pieņemt esošie acu centra speciālisti. Pagaidām tik moderna iekārta Latvijā ir pieejama tikai Ventspils slimnīcā. Jāatzīmē, ka Ventspils slimnīcā pieejamos pakalpojumus var saņemt visas Latvijas iedzīvotāji.

Sarežģītas operācijas arī Ventspilī

Līdz ar jauna visaugstākā līmeņa laparoskopa iegādi ginekoloģiskajām operācijām Ventspils ir otrā vieta Latvijā, kur iespējams veikt ļoti sarežģītas operācijas, tajā skaitā endometriozes operācijas, kādas līdz šim Latvijā veica tikai vienā no privātajām klīnikām. Šīs, kā arī citas sarežģītās operācijas Ventspilī tiek piedāvātas, pateicoties sadarbībai ar Minhenē praktizējošo ķirurgu un vienlaikus klīnikas virsārstu Igoru Iesalnieku – bijušo ventspilnieku, kurš tagad Ventspils ķirurgus iepazīstina ar jaunākajām tendencēm gan vispārējā, gan ginekoloģiskajā ķirurģijā. «Mēs ļoti priecājamies, ka mūsu slimnīcai ir iespēja paaugstināt speciālistu kvalifikāciju, nosūtot viņus uz dažādiem kursiem un stažēties arī uz ārvalstu labākajām klīnikām, kā arī šeit uz vietas nodrošinot viņu sagatavotībai atbilstošas iekārtas.»

Vienlaikus Ventspils slimnīca ir viena no retajām Latvijā, kur zarnu audzēju operācijas tiek veiktas laparoskopiski.

Jāatzīmē, ka ik brīdi tiek uzlabots arī cits operāciju zāļu aprīkojums, piemēram, nesen uzstādīta arī jauna anestēzijas iekārta, – tā ir ļoti svarīga iekārta pacientu drošībai operāciju laikā un vienlaikus sniedz iespēju atstāt mazāku iespaidu uz pacienta organismu.

Arī turpmāk Ventspils slimnīcas mērķis ir būt starp pašām mūsdienīgākajām un kvalitatīvākajām ārstniecības iestādēm valstī.