Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Uz dzimteni minas 3000 kilometrus

Kārlis (stāv) ar Antonu jau ieradušies galamērķī – Ventspilī, kur iepozē uz sirdij tuva vides objekta. Galvā ķiveres, kuras parakstījuši ceļā sastaptie cilvēki un atbalstītāji © no personiskā arhīva

No Anglijas līdz Latvijai ar divriteņiem 3000 kilometrus veiksmīgi pieveikuši kurzemnieki Antons Vasiļjevs un Kārlis Kviesis.

Divdesmit septiņus gadus vecie Antons un Kārlis jau sešus gadus dzīvo Anglijā un šajā laikā ne reizi nav atbraukuši uz Latviju. Dzimteni brālēni nolēmuši apciemot neierastā veidā – garo ceļu mērojot ar velosipēdiem. Tas bijis gan liels piedzīvojums pašiem, gan arī veids, kā uz aktīvu dzīvesveidu pamudināt citus.

No savas mītnes vietas Volverhemptonas, kas atrodas netālu no Birmingemas Anglijas vidienē, puiši startējuši 19. jūnijā. Atbraukšana līdz Latvijai prasīja 31 dienu, nobraukti 3069 kilometri.

Kopumā šķērsotas astoņas valstis – Anglija, Francija, Beļģija, Nīderlande, Vācija, Polija, Lietuva un Latvija. Puiši smejas, ka nedaudz pabūts arī Krievijā. Burtiski ar vienu kāju pabijuši Kaļiņingradā, kaut arī pie robežstaba bijis rakstīts – neiekāpt un nefotografēt!

Ceļotāji visai strikti ievērojuši dienas limitu – 100 km. Tāpēc nemaz nav sanācis tuvāk aplūkot katru caurbraucamo pilsētu. Pārsvarā puiši braukuši pa lauku ceļiem un meža celiņiem. Pozitīvi pārsteigusi Polija, kur ik pēc pieciem, desmit kilometriem bijušas izbūvētas nojumes, kur tūristi var atpūsties, paēst un paslēpties no lietus. Taču vislabākā un velosipēdistiem draudzīgākā noteikti bijusi Beļģija. Šo valsti ceļotāji iesaka apmeklēt visiem riteņbraucējiem.

Laika apstākļi bijuši gandrīz ideāli. Līdz Vācijai laiks bijis perfekts, taču tad puiši piedzīvoja lielo karstuma vilni – divas dienas ar aptuveni plus 40 grādiem. Tomēr tas neesot īpaši ietekmējis pārvietošanās ātrumu. Bijis vien jābrauc tik ātri, lai radītu pretvēju un tādējādi karstajā laikā varētu atvēsināties. Savukārt pēdējās brauciena dienās bijis nejauks pretvējš, kas riteņbraucējam ir vislielākais ienaidnieks.

Ar katru ceļā sastapto riteņbraucēju puiši centušies aprunāties un apmainīties ar stāstiem un pieredzi. Spilgtā atmiņā palikusi netālu no Kauņas sastaptā ķīniete, kura pirms četriem mēnešiem sākusi savu velobraucienu no Ķīnas uz Eiropas dienvidiem, kur viņa plāno mācīties. 25 gadus vecā ķīniete apmēram 9000 kilometrus garo ceļo mēro viena pati un iztiek ar 100 eiro mēnesī. Pat somas viņai nav bijis, visas mantas saliktas uz bagāžnieka un piesietas ar auklām. Diemžēl Tallinā viņai divritenis nozagts, tādēļ bija jāpērk jauns. Sieviete bijusi laimīga, ka viņai no Kauņas līdz galamērķim atlicis nobraukt vien nieka 1700 kilometru, kas prasīs vēl aptuveni mēnesi.

Ceļotāji ir gandarīti, ka brauciens izdevies bez nopietnām ķibelēm. Visa ceļojuma laikā bijusi tikai viena mīksta riepa. Citu starpgadījumu nav bijis. Ceļojums ticis sīki un smalki izplānots gandrīz gada laikā, un tas viss attaisnojies. Protams, palīdzējusi arī iepriekšējo velobraucienu pieredze. Virkne kļūdu pieļautas braucienos no Anglijas uz Parīzi un Barselonu, un no tām puiši ir mācījušies. Arī sadzīvojuši abi labi. Iepriekšējos velobraucienos viņi reizēm kašķējušies, bet šoreiz izdevies no tā izvairīties. Apzinājušies, ka nav jēgas kašķēties, jo abi viens bez otra nevar.

Puiši guvuši pozitīvas emocijas un par padarīto ir ļoti gandarīti. Esot izjūta, ka Mission is complete (angļu valodā: uzdevums ir paveikts). Vēl tik atlicis visas emocijas ielikt braucienu apkopojoša video izveidei. Tikmēr padomā jau esot nākamais izaicinājums – nobraukt aptuveni 6000 garo ceļa gabalu no Toronto līdz Vankūverai Kanādā. Tas prasītu vidēji divus mēnešus.