Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Lai svētki izdotos

Aizraujoši un krāšņi ir pilsētā izveidotie apstādījumi. Pat katrs ielas aplis ir piepildīts ar ziediem © F64

Kuldīgas komunālie pakalpojumi ir viens no tiem uzņēmumiem, bez kuru līdzdalības Dzīres Kuldīgā nav iedomājamas, jo tieši šie cilvēki rūpējas, lai atkritumu urnas būtu vienmēr pa rokai un laikus izvestas, lai ielas un celiņi uzslaucīti, lai puķu dobes izravētas un katrs augs zaļotu spēkā, lai zāle nopļauta un pilsētā būtu tīrība un kārtība.

Pienākumu daudz, bet darāmi ar prieku

Vislielākā svētku organizēšana ir uz Kuldīgas Kultūras centra darbinieku pleciem, taču viņiem vieniem tas nebūtu pa spēkam, ja kultūras cilvēku idejas tiem dzīvē nepalīdzētu ieviest citi pašvaldības uzņēmumi, tajā skaitā Kuldīgas komunālie pakalpojumi, kam šogad deleģēts vairāk pienākumu nekā citus gadus.

Vaicāts par gatavošanos svētkiem, pašvaldības SIA valdes priekšsēdētājs Pēteris Gobzemis atzīmē: «Kuldīga ir sakopta un sakārtota vienmēr. Vienīgi, tāpat kā dāmām pirms svētkiem jāiet pie friziera, tāpat Kuldīgai jāpieliek mazliet darba, to īpaši sapucējot. Šogad gan esam atbildīgi ne tikai par tīrību, kārtību un pilsētas spožumu, bet arī par amatnieku un mājražotāju tirgu, kurā jaunums būs Dzīru sēta.»

Jāatzīmē, ka Kuldīgas pašvaldība ir radusi dažādus risinājumus, lai savestu kārtībā arī privātīpašumā esošo kultūras un arhitektūras mantojumu. Pastāv dažādi finansējuma avoti, kas palīdz iedzīvotājiem saremontēt gan ēku fasādes un jumtus, gan restaurēt logus un durvis, gan sakārtot Kuldīgai raksturīgos iekšpagalmus, izveidot puķu dobes un labiekārtot savas mājas apkārtni.

Komunālā uzņēmuma vadītājs neslēpj prieku par padarīto: «Katrs uzņēmuma darbinieks, sākot no sētnieka un apzaļumotāja, līdz struktūrvienības vadītājam, ir pelnījis sirsnīgu paldies. Paskatieties uz mūsu izveidotajiem apstādījumiem – tie ir īsti ziedu paklāji, kas rotā pilsētu un padara to neaizmirstamu ne tikai mums pašiem, bet arī pilsētas viesiem, it īpaši ārzemniekiem, kas šeit saredz milzīgo ieguldīto darbu gan pilsētas tīrībā, gan skaistumā, ko rada ziedi, augi, koki un parku skaistie zālieni. Protams, liels paldies arī pilsētas vadībai, kas atbalsta pilsētas labiekārtošanu visos iespējamos veidos.»

Dzīru sētā tirgosies dienu un nakti

Interese par iespēju savus izstrādājumus tirgot tradicionālajos Kuldīgas pilsētas svētkos Dzīres Kuldīgā ir ļoti liela. Noslēgti vairāk nekā  260 tirdzniecības līgumu ar amatniekiem un mājražotājiem no Latvijas, Lietuvas, Baltkrievijas un Ukrainas. Neskatoties uz to, ka tirdzniecība tiks organizēta Liepājas jeb gājēju ielā, kā arī Pilsētas dārzā, Baznīcas ielā un 1905. gada parkā, visiem gribētājiem vietas nepietiks. Gobzemis informē: «Zināmā mērā tas ir labi, jo lielā interese dod mums iespēju izvēlēties tikai pašus labākos amatniekus un ēdamlietu mājražotājus.» Tirdzniecība noritēs visas četras dienas, sākot no ceturtdienas, līdz pat svētdienai, turklāt nepārtraukti dienu un nakti darbosies Dzīru sēta Kliņģeru ielā, tas ir, pie bijušā veikala Zelta kliņģeris. «Pirms dodieties uz Kuldīgu, izgulieties kārtīgi, jo te nekāda gulēšana nesanāks – līksmošana ieplānota visu laiku, tāpēc arī mēs rūpējamies, lai jebkurā diennakts stundā Dzīru sētā viesi varētu ne tikai izbaudīt svētku prieku, bet arī gardi paēst un iedzert labu vīnu.»

Dzīru sēta ir šā gada jaunums Kuldīgas dzīrēs. Šeit būs sapulcināti labākie Latvijas vīndari un aldari, siera sējēji un dažādu citu latvisku ēdienu gatavotāji, lai dzīru viesi neciestu badu un nejustu slāpes. Skanēs mūzika, līs vīns un alus, varbūt tiks uzrauts arī kāds dancis.

Rezervējiet šo nedēļas nogali Kuldīgai, kas kā vienmēr solās būt labākā nedēļas nogale Latvijā.