Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Saules kolektori ietaupa turpat 100 tūkstošus eiro

Līdz augusta pirmajām dienām moduļu tipa ēkai, kur atradīsies jaunā magnētiskās rezonanses iekārta, jābūt gatavai © Ojārs Lūsis

Pagājušā gada 25. maijā sāka darboties pagaidām Baltijā lielākā saules kolektoru ūdens sildīšanas stacija Jēkabpils reģionālajā slimnīcā. Tiek lēsts, ka līdz šim saules kolektoru darbības dēļ slimnīcai izdevies ieekonomēt apmēram 100 tūkstošus eiro.

Jo vairāk saulainu dienu, jo efekts lielāks

Jēkabpils slimnīcā katlumājas rekonstrukcija, pārejot uz koksnes šķeldas kurināmo un uzstādot saules kolektoru siltā ūdens sagatavošanai, kopumā lēšama turpat miljons eiro apjomā. Slimnīcas direktors Ivars Zvīdris skaidro: «Projektam tika piesaistīti ES Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta līdzekļi. Ja tas būtu jāveic tikai par budžeta līdzekļiem, diezin vai slimnīca to varētu atļauties. Taču tagad mēs esam ļoti labs piemērs, ko vajadzētu izvērtēt arī citiem, kuru darbībai nepieciešams liels siltā ūdens daudzums, jo arī jaunajā ES finanšu plānošanas periodā līdzekļi šādiem projektiem ir paredzēti.»

Slimnīcai ik dienu nepieciešamas apmēram 10 tonnas siltā ūdens; viena kubikmetra ūdens uzsildīšanai nepieciešamas apmēram 46,5 kWh enerģijas. Darbības laikā mēnešu griezumā saules kolektoru efektivitāte ir ļoti diferencēta, piemēram, decembrī, kad saulainu dienu faktiski nebija, saule sasildījusi vien nepilnu pusprocentu no kopējā apjoma, savukārt martā jau 28,7%. Iepriekšējā gada aprēķini pierāda, ka vasaras mēnešos saule nodrošina ap 60% siltā ūdens. Vasarā, kad pie debesīm ir saule un ārējā gaisa temperatūra ir virs 20 grādiem, siltā ūdens sagatavošanai pilnībā pietiek ar kolektoru jaudu – rezerves tvertnēs tiek uzsildītas 12 tonnas ūdens, kas pilnībā nodrošina ūdens patēriņu vienai diennaktij. Savukārt mākoņainās dienās efekts ir zemāks un iztrūkstošās jaudas nodrošina rekonstruētā katlumāja.

Top magnētiskās rezonanses kabinets

Arī topošais magnētiskās rezonanses kabinets ir pilotprojekts, ko īsteno būvniecības kompānija Jēkabpils PMK. Rezonanses kabineta vajadzībām tiek būvēta moduļu tipa ēka – paneļi tiek sagatavoti rūpnīcā un īsā laikā uzstādīti plānotajā vietā. Darbi pie ēkas būvniecības slimnīcas teritorijā ir sākušies 1. jūnijā, un jau augusta pirmajās dienās tai jābūt gatavai uzņemt magnētiskās rezonanses iekārtu.

Līdz šim Jēkabpilī nebija pieejami magnētiskās rezonanses izmeklējumi – tuvākās iekārtas bija Rīgā un Daugavpilī. Tagad Jēkabpils puses iedzīvotājiem šo izmeklējumu būs iespējams saņemt daudz ērtāk. Tāpat iekārtu plānots izmantot Jēkabpils slimnīcas pacientu izmeklējumiem.

Pašvaldības stipendiju programmai labs rezultāts

Reģionālo slimnīcu lielākā sāpe ir jauno ārstu trūkums. Ar pašvaldības atbalstu, piešķirot stipendijas labākajiem augstskolu studentiem, Jēkabpils slimnīcas kolektīvs var gaidīt jaunos ārstus, – patlaban stipendiju saņem astoņi rezidenti. Tāpat pašvaldība rod iespēju piedāvāt mediķiem dzīvesvietu. Ivars Zvīdris uzsver: «Mums jau ir viens mazais veiksmes stāsts – uz Jēkabpili ir pārcēlies viens mums nepieciešamais speciālists, un pašvaldība viņam ir piemeklējusi un izremontējusi dzīvokli. Tāpēc droši varu aicināt arī citus jaunos speciālistus apsvērt domu par pārcelšanos uz Jēkabpili, jo varam piedāvāt dinamisku un komfortablu darba vidi, kā arī labus dzīves apstākļus vienā no deviņām Latvijas lielākajām pilsētām.»