Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Juris Vidžis: pārvaldnieks un dzīvokļu īpašnieki – sadarbības partneri

Juris Vidžis (no kreisās), Oļegs Kukuts un Alvis Stražinskis uzsver, ka mūsdienu tehnoloģiju laikmetā ir jāizmanto to dotās iespējas. ar to starpniecību nodot informāciju ir daudz ērtāk, vienkāršāk un rezultatīvāk © F64

Neskatoties uz to, ka pagājuši jau 20 gadi kopš dzīvokļu privatizācijas, tikai tagad dzīvokļu īpašniekiem rodas izpratne par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu. SIA Jelgavas nekustamā īpašuma pārvalde (JNĪP) valdes loceklis Juris Vidžis uzsver: «Mājoklis ir viena no svarīgākajām dzīves vērtībām, bet iedzīvotāji bieži to nenovērtē. Lai iesaistītu dzīvokļu īpašniekus pārvaldīšanas procesā, esam izveidojuši instrumentu – iedzīvotāju saziņas un datu apmaiņas sistēmu.»

Informēts īpašnieks – partneris pārvaldīšanas procesā

Dzīvokļu īpašniekiem nav jābūt speciālistiem namu pārvaldīšanā, taču jāspēj analizēt informāciju, ko sniedz profesionāli māju pārvaldnieki. Tāpēc pārvaldnieka uzdevums ir nodot ikvienam klientam – dzīvokļa īpašniekam – viņam saprotamā valodā izklāstītu pilnvērtīgu informāciju par visām darbībām un iespējām, kas attiecas uz viņa īpašumu.

Kā labāko un mūsdienu dzīves apstākļiem atbilstošāko risinājumu JNĪP interneta vidē ir izveidojis Iedzīvotāju saziņas un datu apstrādes informatīvo sistēmu (ISDAIS). IT un analīzes nodaļas vadītājs Alvis Stražinskis norāda, ka pretstatā ierastajiem papīru kalniem un pārvaldnieka biroja ierobežotajam darba laikam, katras mājas dzīvokļu īpašnieki sev piemērotā laikā un neatkarīgi no atrašanās vietas var iepazīties ar mājas tehnisko, juridisko un finanšu informāciju, detalizēti caurskatīt mājā veikto remontdarbu tāmes un sekot naudas līdzekļu izlietojumam. Turklāt uzrādīti tiek arī attiecīgās mājas parādnieki.

Vaicāts, vai pieeja kaimiņa parādiem tomēr nav pretlikumīga, Juris Vidžis iebilst: «Nē, jo māja ir kopīpašums un ikvienam dzīvokļa īpašniekam ir tiesības zināt, vai citi līdzīpašnieki ir nokārtojuši savas saistības, jo parādi var ietekmēt mājas kopējās finanses.» Pieeja informācijai ir tikai pašiem dzīvokļu īpašniekiem, kuri saviem īrniekiem var dot iespēju saņemt rēķinus, tos apmaksāt un nodot ūdens skaitītāju rādījumus. īpašnieki, kuri atrodas ārvalstīs, var sekot līdzi īrnieka maksājumiem un aktīvi iesaistīties sava īpašuma apsaimniekošanā. Sistēma ļauj uzdod jebkuru ar mājas apsaimniekošanu saistītu jautājumu pārvaldniekam, kas uz vienkāršākiem sniedz atbildi trīs dienu laikā. Forums ļauj sazināties ar kaimiņiem, virtuālajās sapulcēs un diskusijās radušos jautājumus uzdot pārvaldniekam vai pa tiešo pakalpojumu sniedzējiem.

Patlaban saziņas sistēmu evidē izmanto gandrīz puse jeb nepilni septiņi tūkstoši JNĪP klientu. Veicot to cilvēku aptauju, kuri vēl arvien izvēlas rēķinus apmaksāt norēķinu centros, secināts, ka kopējais sistēmas izmantotāju skaits varētu sasniegt desmit tūkstošus, jo pārējie neizmanto internetu, kam pamatā visbiežāk ir vecuma robeža un finansiālie apsvērumi. Vidžis uzsver: «Tagad iedzīvotājiem nav iemesla šaubīties par mājas līdzekļu izlietojumu. Sistēmā ir apskatāma visa informācija par veiktajiem darbiem un detalizēts izklāsts par izmaksām.»

Ēku renovācija – viena no darbības prioritātēm ilgtermiņā

JNĪP bieži tiek minēts kā paraugs, jo Jelgavā aktīvi norit ēku energoefektivitātes projekti. Patlaban renovētas jau 13 ēkas, un šogad tiks pabeigti darbi vēl sešās mājās. Vairākos realizētajos projektos ir veikta pilna renovācija. JNĪP tehniskais direktors Oļegs Kukuts uzsver, ka viens ES finanšu plānošanas periods ir beidzies un teorētiski vajadzētu sākties jaunā plānošanas periodā paredzētajai ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu atbalsta programmai. Diemžēl šobrīd arvien tā nav apstiprināta. Tas nozīmē, ka ēku renovācijas programmā iestājusies vismaz gadu ilga pauze un tiek bremzēts labi uzņemtais temps.

Jelgavnieki pret māju siltināšanu izturas pozitīvi, jo līdz šim realizētie projekti ir devuši gaidīto atdevi. JNĪP vadītājs vēsta, ka renovēto māju iedzīvotāji labprāt dalās ar informāciju un mudina kaimiņu māju iedzīvotājus pieņemt lēmumus par māju renovāciju. Ieguvumi ir lielāki nekā tikai samazināti maksājumi par patērēto siltuma enerģiju – pieredze rāda, ka renovētās mājās dzīvokļu vērtība dažkārt pat dubultojas un arī tad, ja nav ieplānots dzīvokli pārdot, daudz patīkamāk taču ir dzīvot sakārtotā un drošā vidē.

Esiet saimnieki savam īpašumam – mēs palīdzēsim!

www.nip.lv

info@jnip.lv