Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Tapusi filma par "Latvijas lepnumu"- Jāni Āboliņu

© Publicitātes foto

Krustpils novada pašvaldības konferenču zālē šodien, plkst. 18.00 pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma par skolotāju un treneri Jāni Āboliņu „Cilvēks. Dzīve. Sports”. Ieeja bezmaksas.

Jau ir pagājuši vairāki gadu desmiti, kopš, iedvesmojoties no saviem elkiem, Jānis Āboliņš kļuvis par cienījamu un iemīļotu sporta skolotāju un treneri. Viņš izaudzinājis ne vienu vien republikas un pasaules līmeņa čempionu svarbumbu celšanā, tādējādi iezīmējot šī sporta veida „zelta” laikmetu Latvijā. Skolotāja mudināti, daudzi puiši izauga par stipriem un spēcīgiem vīriem, jo, kā neviens cits, Jānis prot iedvest ticību saviem spēkiem un iedvesmot rīcībai.

Teju 40 darba gadi aizvadīti strādājot par sporta skolotāju Sūnu pamatskolā. Pateicoties skolotāja uzņēmībai un entuziasmam, padomju laikā Sūnu ezerā tapa viena no nozīmīgākajām peldvietām brīvā dabā, kurā notika ne tikai vietēja, bet pat valsts mēroga peldēšanas sacensības. Kā atzīst Jānis, peldēšana ir bijusi viņa dzīves kaislība – šim sporta veidam atdoti daudzi gadi. Viņa vadībā peldētprasmi apguvuši simtiem bērnu un jauniešu, kā savu skolotāju viņu atceras arī vecāka gadagājuma cilvēki.

Jau leģendāra ir kļuvusi Jāņa klētiņa Zīlānos, kurā viņš savulaik bez maksas uzsāka trenēt vietējos jauniešus, klētiņā, kas nu jau tapusi par lauku apstākļiem modernu sporta zāli, arī šodien bez maksas trenējas jauno sportistu paaudze. Skolotāja iesākto darbu turpina biedrība „Jāņa Āboliņa sporta klubs”.

Jānis nekad nav strādājis tikai pienākuma pēc, viņš savu darbu darījis no sirds un nesavtīgi, ieliekot tajā dvēseli un negaidot atlīdzību. Tas novērtēts ne tikai pašvaldības un valsts līmenī, to novērtējuši arī viņa līdzcilvēki, jo 2007.gadā Jānis ieguva „Latvijas Lepnuma” balvu. Vēl šodien bijušie skolēni savu skolotāju atceras ar lielu sirds siltumu.

Filma tapusi ar biedrības „Jāņa Āboliņa sporta klubs” un Krustpils novada pašvaldības finansiālu atbalstu. Režisore – Inga Nestere.