Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Apvieno Upesleju un Sauriešu ciemu ūdenssaimniecības

Ūdenssaimniecības attīstības projekti Sauriešos un Upeslejās ir jāpabeidz līdz 15. augustam. Laika ir maz, tāpēc būvniekiem jāstrādā ātri un precīzi © Ojārs Lūsis

Šā gada februārī tika parakstīti būvniecības līgumi par būvdarbu izpildi diviem Eiropas reģionālās attīstības fonda līdzfinansētajiem projektiem: Ūdenssaimniecības attīstība Stopiņu novada Sauriešu ciemā un Ūdenssaimniecības attīstība Stopiņu novada Upesleju ciemā.

Projektu kopējās izmaksas sastāda 1,86 miljonus eiro. Līgumi noslēgti ar SIA Velve par būvdarbu izpildi Sauriešos un ar SIA Zemgales meliorācija par būvdarbu izpildi Upesleju ciemā. Abu minēto projektu nodošanas termiņš ir 2015. gada 15. augusts.

Pašvaldības aģentūras Saimnieks direktors Jānis Koponāns skaidro: «Ūdenssaimniecības attīstība ar ES fondu līdzfinansējumu Stopiņu novadā sākusies jau 2009. gadā, kad tika sakārtoti centralizētie tīkli Ulbrokā, Vālodzēs un Dzidriņās. Minētais projekts, kura ietvaros tika uzbūvētas arī jaunas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, noslēdzās 2013. gadā. Tagad kārta pienākusi Upesleju un Sauriešu ciemam.» Ieguvums būs abu ciemu iedzīvotājiem. Pirmām kārtām to izjutīs Sauriešu iedzīvotāji, kuriem šobrīd ūdensapgādes tīklu avāriju rezultātā, kas notiek visai bieži, tiek pārtraukta ūdensapgāde. Tieši nepārtraukta ūdensapgāde, kas gan privātajā, gan komerciālajā un ražošanas sektorā ir viens no ritmiska darba priekšnoteikumiem, ir šā projekta galvenais uzdevums. Tajā pašā laikā tiks uzlabota ūdens kvalitāte, lai tā atbilstu ES noteiktajiem kvalitātes kritērijiem. Direktors vēsta, ka šajā jomā vislielākās pārmaiņas izjutīs Upesleju iedzīvotāji, jo līdz šim viņiem bija iemesls būt neapmierinātiem ar dzeramā ūdens kvalitāti. Pēc projekta realizācijas, kurā viena no aktivitātēm ir Upesleju ciema un Sauriešu ciema ūdensapgādes tīklu apvienošana, arī Upeslejās tiks piegādāts kvalitatīvs dzeramais ūdens no Sauriešu dzeramā ūdens sagatavošanas stacijas.

Atšķirībā no vairuma citu Latvijas novadu centros veiktajiem ūdenssaimniecības attīstības projektiem, kuros kā galvenais šā brīža mērķis ir definēta tīklu paplašināšana un jaunu pieslēguma vietu izveidošana, Stopiņu novadā investīciju primārais uzdevums ir samazināt ūdens zudumus, uzlabot dzeramā ūdens kvalitāti un tā nepārtrauktu piegādi, nodrošināt kvalitatīvu notekūdeņu savākšanu un attīrīšanu, samazinot ietekmi uz vidi. Salīdzinoši nelieli līdzekļi no projektos paredzētā finansējuma tiek novirzīti jaunu tīklu izbūvei. Varētu teikt, ka Stopiņu novads ir darījis pareizi, jo liela daļa pašvaldību saskaras ar nopietnu problēmu – tīkli ir uzbūvēti, pieslēgumi ir radīti, bet reālais patērētāju skaits pieaug ļoti lēnām. Galvenais iemesls tam ir finansējuma trūkums – investīcijas, kas jāveic ēku īpašniekiem, ir salīdzinoši lielas un ne katrs to var atļauties. Direktors skaidro: «Šā gada projektā tiks radītas apmēram 100 jaunas pieslēguma vietas. Diemžēl jaunais ūdens likums, kas varētu mainīt situāciju un dot iespēju pieslēguma izveidošanai piesaistīt pašvaldību, valsts vai ES fondu līdzekļus, vēl arvien nav pieņemts.» 

***

UZZIŅAI

• 2014. gadā pašvaldības aģentūra Saimnieks par pašvaldības budžeta līdzekļiem īstenojusi vairākus infrastruktūras projektus. Kopumā pašvaldība šajos projektos investējusi 310 tūkstošus eiro.

• Veikta siltumtrases nomaiņa Ulbrokā, Peldu ielas posmos, kā arī veikta siltummezglu rekonstrukcija sešām ēkām, tostarp pirmsskolas izglītības iestādē Pienenīte.

• Gaismas internātpamatskolā Gaisma, kas atrodas Rumbulā, izbūvētas jaunas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas.

• Sauriešos piecām ēkām rekonstruēti iekšējie elektrotīkli, kā arī izstrādāti elektroapgādes tehniskie projekti Sauriešu ciemam, Sauriešu ciema daudzdzīvokļu māju iekšpagalmu un autobusu pieturas apgaismojumam.

• Cekulē divām ēkām rekonstruēti iekšējie elektroapgādes tīkli, kā arī izstrādāti tehniskie projekti ciema elektroapgādes tīklam un ielu apgaismojumam.

• Līčos notikusi ielu apgaismojuma tīklu rekonstrukcija.