Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

ŠOKS: Alūksnes pašvaldība netieši aicina kāpt uz ledus

© Alūksnes ezers

Kamēr Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) vaiga sviedros cīnās ar pārgalvīgiem kāpējiem uz ledus, tikmēr Alūksnes pašvaldības pārvaldībā esošais Alūksnes ezers savā twitter kontā ievieto bildi ar lielisku lomu un ziņu, ka „ledus vēl ir”, kas kaislīgam makšķerniekam ir kā sarkana lupata bullim.

Šorīt ap pulkstenis deviņiem Alūksnes pašvaldības pārvaldībā esošā aģentūra „Alja”, kura atbildīga par Alūksnes ezera apsaimniekošanu, savā twitter kontā ievietoja attēlu, kurā redzama kaudze ar brekšiem, kuri novietoti uz plāna ledus, turklāt attēls vēl papildināts ar ierakstu: „Pavasarī lieliski ķeras breksēni! Ledus vēl ir!”. Šāda rīcība, kura var pamudināt makšķerniekus pašās marta beigās kāpt uz ledus, raisa sašutumu, tādēļ portāls nra.lv sazinājās ar Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālisti Evitu Aploku, lai noskaidrotu, kā tas tā gadījies.

„Mums nav nekādu saistošo noteikumu, kas paredzētu, no kura līdz kuram datumam drīkstētu kāpt uz ledus. Mums, šeit ziemeļos, ledus vēl ir 10 – 15 centimetru biezs,” skaidro E. Aploka. Jautāta par pašvaldības aģentūras „Alja” publicētajiem attēliem, E. Aploka pauž zināmu vienaldzību. „Ziniet, es neatbildu par to, ko viņi tur „ietvīto”, turklāt katram makšķerniekam pašam jāizsver – kāpt vai nekāpt uz ledus.”

Sazinājāmies arī ar pašvaldības aģentūras „Alja” direktoru Māri Lietuvieti, kurš taisnojās, ka ar twitter bildi Aūksnes ezera apsaimniekotāji nevienu uz ledus kāpt nav mudinājuši. „Mēs vienmēr aicinām makšķerniekus būt saprātīgiem, bet tas twitter ieraksts vien parāda šobrīd uz ezera notiekošo, turklāt pie mums ledus ir visai biezs,” piemetina M. Lietuvietis.

VUGD pārstāve Viktorija Gribuste gan uzsver, ka uz ledus nekur šobrīd nav droši. „Ja ledus kaut kur vēl ir palicis, tas noteikti nenozīmē, ka uz tā var atrasties. Pavasara ledus temperatūru maiņas rezultātā ir palicis ļoti irdens,” stāsta V. Gribuste un vēl uzsver - pat ja makšķernieki šad tad ir spējīgi izvērtēt, vai kāpt uz ledus būs droši, viņu atrašanās paaugstinātas bīstamības vietās var izraisīt arī ļaunākas sekas. „Ja uz ledus atrodas makšķernieki, viņu piemēram nereti seko bērni, kuriem šķiet – ja jau tur atrodas pieaugušais, tad tas ir droši. Pirms neilga laika no ledus nocēlām trīs pusaudžus, kuri bija devušies pa to pastaigāties un beigu beigās attapušies, ka atrodas uz peldoša ledus gabala,” viņa atklāj.

Aicināta komentēt konkrēto Alūksnes pašvaldības gadījumu, V. Gribuste norāda – pašvaldībām šobrīd jābūt ļoti uzmanīgām. „Iestājoties siltam laikam arī valsts iestādēm jāapzinās, uz ko šādi attēli var pamudināt makšķerniekus un kādas, iespējams, pat letālas sekas tas var izraisīt,” uzsver V. Gribauste.