Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Mikas M nāk klajā ar jaunumu – želejkonfektēm

Gaisīgie un bērnības garšu attaisnojošie zefīri ir viens no Mikas M atpazīstamākajiem produktiem. Pavisam drīz veikalu plauktos nonāks arī augstas kvalitātes Mikas M ražotās želejkonfektes jeb marmelāde, kā to sauc Latvijā © Ojārs Lūsis

Aizkraukles uzņēmums Mikas M, kas pazīstams kā konditorejas un piena produktu saldo glazūru, kā arī iecienīto dažāda veida zefīru ražotājs, tuvākajās dienās plašākai publikai piedāvās savu jaunāko lolojumu – želejkonfektes jeb marmelādi, kā to dēvē Latvijā.

Dažādojot sortimentu, samazina riskus

Noieta tirgi pasaulē nekad nav bijuši un nevar būt kā akmenī iecirsti. Tie mainās līdz ar sabiedrības paradumiem; tos iespaido ģeopolitika; sadarbības partneru veiksmes un neveiksmes; ražošanai nepieciešamo resursu cenu izmaiņas un vēl simtiem faktoru. Kaut arī Mikas M Krievijas tirgus tiešā veidā nav nozīmīgs, savstarpēji ES un Krievijas noteiktās sankcijas savu iespaidu ir atstājušas. Īpaši tas attiecināms uz glazūru ražošanas segmentu – līdz ar piena produktu eksporta aizliegumu uz Krieviju samazinājies arī šim produktu veidam – saldie sieriņi, saldējums – nepieciešamo glazūru apjoms.

Paplašinot ražošanu un dažādojot sortimentu, Aizkraukles saldumu ražošanas uzņēmums Mikas M pagājušā gada nogalē iegādājās modernu želejkonfekšu ražošanas līniju, kas pagaidām strādā testa režīmā, bet jau tuvākajā laikā jaunais sortiments būs pieejams lielveikalu tīklos. Uzņēmuma tehnoloģe Dace Iesalniece skaidro, ka sortimenta dažādošana samazina riskus, jo nekad nevar zināt, kādi faktori nostrādās un vai pieprasījums pēc viena vai cita produkta samazināsies, – labi, ja uzņēmumam ir plašs sortiments un noieta tirgi nav fokusēti uz vienu valsti.

Savukārt uzņēmuma ražošanas daļas vadītājs Igors Beketovs uzsver, ka saldumu tirgus ir ļoti piesātināts un pēdējā laikā konkurence kļūst arvien izteiktāka. «Lielveikalu plauktos arvien vairāk ir Ukrainas ražotāju produkcijas. No vienas puses, ir saprotama ES vēlme atbalstīt Ukrainu un dot tās tirdzniecībai zaļo gaismu, taču šis process atstāj negatīvu ietekmi uz vietējiem ražotājiem, jo sākotnēji domātais, ka Ukrainas produkcija tiks ieplūdināta visās ES valstīs, nav īstenojies, – preces nonāk Baltijas veikalu plauktos, Rietumeiropā tās nevajag.» Jaunā produkta ražošanā investēti apmēram 70 tūkstoši eiro (iekārta, ceha rekonstrukcija).

Arī saldumi var būt nekaitīgi

Pēdējā laikā arvien vairāk tiek runāts par veselīgas pārtikas nozīmi ikdienas uzturā. Esam raduši teikt, ka saldumi nav veselīgi, bet gribas oponēt: saldumi var būt veselībai nekaitīgi. Problēma ir cita – no kā pagatavoti saldie našķi. Dace Iesalniece uzsver, ka Mikas M zefīru un jauno želejkonfekšu ražošanā cenšas izmantot tikai dabiskos aromātus un krāsvielas. Lietojot saldumus, uzkrāto enerģiju noteikti vajadzētu patērēt fiziskās aktivitātēs. «Cenšamies iegādāties pēc iespējas augstākas kvalitātes izejvielas, lai mūsu produkcija būtu nekaitīgs kārums, jo labi zinām, ka mūsu produkcijas lielākie patērētāji ir bērni.»

Jau tuvākajās dienās jaunais sortiments būs pieejams lielveikalu tīklos, bet degustēt to varēs Pārnovadu uzņēmēju dienā, kas 28. martā noritēs Aizkrauklē.