Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Daļa Ogres plūdos cietušo saņēmuši pabalstus

© F64

Ogres novadu rudenī piemeklējušie plūdi jau aiztecējuši, un tajos cietušie (gan tikai daļa) saņēmuši kompensācijas, taču pavasaris var nākt ar jauniem pārbaudījumiem. Lai no tiem pasargātu iedzīvotājus, Ogrē turpinās aizsargdambja rekonstrukcija, kam saņemts arī Eiropas Savienības fondu atbalsts.

Pēdējie lielie plūdi Ogres novadu skāra pērnā gada oktobrī, kad no krastiem izgāja gan Urgas upīte Pārogrē, gan arī Mazā Juglas upe un Abze, kas Suntažos aizrāva sev līdzi tiltu. Iedzīvotāji vissmagāk izjuta tieši Urgas ūdeņus, kas pārplūdināja tās krastos esošos īpašumus, – daudzviet tie iekļuva ēkās, bojājot pamatus un pagrabus, un iedzīvi. Lai kompensētu nodarīto postu, Ogres novads cietušajiem solīja izmaksāt pabalstus. Ogres novada domes pārstāve Baiba Trumekalne uzsver, ka daudziem izmaksāts 356 eiro vienreizējs pabalsts ārkārtas situācijā. To esot pieprasījuši 59 iedzīvotāji, taču piešķirts 35 – par kopējo summu 12 288 eiro. Savukārt vienreizējo pabalstu bojāto dzīvojamo māju vai dzīvokļu remontam pieprasījušas 15 personas. To, kam naudu piešķirt, vērtējusi komisija, pārbaudot nodarīto kaitējumu un atbilstību pašvaldības saistošo noteikumu kritērijiem (piemēram, tam vajadzēja būt vienīgajam īpašumam, kurā cilvēks arī deklarējies), nolemjot kopumā 19 281,41 eiro piešķirt astoņiem iedzīvotājiem. Vēl 36 cilvēki saņēmuši ziedojumus – 2514,96 eiro.

Lai neatkārtotos vēl jo postošākie 2013. gadā pavasara plūdi Ogres upē, kad tika pārrauts aizsargdambis pilsētas centrālajā daļā un daudzas mājas gandrīz burtiski pazuda zem ūdens, tika izskaloti ceļi un nodarīts kaitējums pilsētas infrastruktūrai, un kanalizācijas ūdeņi nonāca apkārtējā vidē, turpinās darbs pie aizsargkonstrukciju būves. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) esot atbalstījusi pašvaldības lūgumu pēc palīdzības, saprotot, ka Ogres upes aizsargdambja rekonstrukcija ir neatliekams darbs, kas nevar gaidīt 2016. gadu. VARAM esot devusi zaļo gaismu ES finansējuma piesaistei aizsargdambja ceturtās kārtas celtniecībai.

«Ogres pašvaldībai atvēlētais finansējums 1 114 221 eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem tiks izmantots 2013. gada plūdos izpostītā Ogres upes aizsargdambja rekonstrukcijas ceturtās kārtas būvdarbiem, kas garantēs pretapplūšanu un nodrošinās Ogres upes aizsargdambja funkcijas posmā no Norupītes līdz Rūpniecības ielai,» skaidro domes pārstāve B. Trumekalne, piebilstot, ka kopējais attiecināmais finansējums esot plānots 1 310 848 eiro, no kuriem 85% būs ERAF finansējums, bet 15% jeb 196 627 eiro – Ogres novada pašvaldības līdzfinansējums. Par ceturtās kārtas darbiem pašvaldība 2014. gadā noslēgusi līgumu ar SIA Valkas meliorācija, un būvdarbi jau ir sākti. Būvniecības ceturtajā kārtā plānota dambja rekonstrukcija 545 metru garumā, izveidojot nogāžu nostiprinājumu un izbūvējot ūdensnecaurlaidīgu slāni, kas novērsīs Ogres upes palu ūdeņu filtrāciju caur dambja uzbērumu. Darbus plānots pabeigt šā gada vasarā.

B. Trumekalne atgādina, ka aizsargdambja rekonstrukcijas pirmās trīs kārtas ir jau pabeigtas. «2013. gadā pašvaldība no valsts budžeta programmas Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem saņēmusi 930 558 eiro, kas tika izmantoti sagrautās aizsargbūves pirmo trīs kārtu būvniecībai (kopējie izdevumi 2013. gadā bija 4 138 904,48 eiro), un 115 225 eiro – ceļu remontiem un tilta remontam (kopējie izdevumi šim mērķim pēc 2013. gada plūdiem bija 167 244 eiro). Savukārt 2014. gadā no valsts budžeta tika piešķirti 709 518 eiro (šobrīd apgūti 708 002 eiro), kas ieguldīti oktobra plūdos bojātās infrastruktūras atjaunošanai pašvaldības īpašumā vai valdījumā esošajiem objektiem,» informē B. Trumekalne.