Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Turpinās ūdenssaimniecības pakalpojumu kvalitātes uzlabošana

© Ojārs Lūsis

SIA Ādažu Ūdens šogad turpina realizēt Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu Ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstība Ādažos. Jau pašreiz, pateicoties Ādažu pašvaldības un Eiropas Savienības (ES) finanšu līdzekļiem, Ādažu Ūdens ir sasniedzis ES direktīvu prasību izpildi attiecībā uz dzeramā ūdens kvalitāti.

 Projektam starts tika dots 2009. gadā, un kopējās projekta izmaksas ir deviņi miljoni eiro. Darbiem jānoslēdzas 2015. gada 1. jūnijā.

SIA Ādažu Ūdens valdes loceklis Aivars Dundurs stāsta, ka Ādažu ciemā dzeramā ūdens kvalitātes uzlabošanai Krastupes ielā 6 ir izbūvēta ūdens atdzelžošanas stacija ar otrā pacēluma sūkņiem un diviem pazemes tipa ūdens rezervuāriem, kas nodrošina kvalitatīvu un tīru dzeramā ūdens piegādi. Tiek turpināta gan ūdens apgādes, gan kanalizācijas tīkla paplašināšana.

Paveikto darbu sarakstu papildina arī izbūvētās, pilnīgi jaunās kanalizācijas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas Ādaži centrs. Iekārtu notekūdeņu attīrīšanas jauda ir 1450 m3/dnn. Iekārtas ir aprīkotas ar ķīmisko analīžu laboratoriju. Projekta ietvaros saņemts arī traktorsiekrāvējs notekūdeņu dūņu transportēšanai, informē A. Dundurs.

Bet Kadagas ciemā pie katlumājas ir veikta divu artēzisko aku rekonstrukcija, kas nodrošina dzeramā ūdens ieguvi, izbūvēti divi jauni ūdens rezervuāri un ūdens atdzelžošanas stacija ar otrā pacēluma sūkņiem. «Stacija darbojas automātiskā režīmā un, līdzīgi kā Krastupes ielā 6, ir aprīkota ar elektriskās strāvas ģeneratoru. Veikta arī ūdensapgādes tīkla rekonstrukcija, kanalizācijas tīklu pārbūves rezultātā kļuva iespējams likvidēt Kadagas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, tādējādi būtiski uzlabojot apkārtējās vides kvalitāti Kadagā,» norāda A. Dundurs.

Savukārt apdzīvotajā vietā Luksti Stapriņu ciemā tika izveidots kanalizācijas tīkla savienojums ar Ādažu ciemata tīkliem. Veikta kanalizācijas pārsūknēšanas stacijas rekonstrukcija, kas ļāva likvidēt lokālās notekūdeņu attīrīšanas iekārtas Luksti. «Ūdenssaimniecības pakalpojumu kvalitātes uzlabošanai piegādāta moderna mobilā kanalizācijas tīklu apkalpes automašīna, kas nodrošina tīklu ekspluatāciju un operatīvu avāriju novēršanu,» skaidro Ādažu Ūdens valdes loceklis.

Būvdarbi turpināsies līdz 2014. gada beigām.Projekta galvenie ieguvumi ir kvalitatīvs dzeramais ūdens Ādažos un Kadagā, kā arī rekonstruētās notekūdeņu attīrīšanas iekārtas pie Gaujas, izbūvētie jaunie ūdensapgādes un kanalizācijas tīkli un sūkņu stacijas.

Darbs norit arī pie Kohēzijas fonda projekta Ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstība Baltezerā īstenošanas, kura ietvaros ir plānots Ādažu novada Alderos, Baltezerā izveidot kanalizācijas tīklus, lai Lielais un Mazais Baltezers būtu aizsargāts no neattīrītu notekūdeņu ieplūdes tajos.

«Pieredzes apmaiņas nolūkā 2014. gada 10. jūnijā Ādažos notika seminārs Ādažos realizēto ES Kohēzijas fonda līdzfinansēto ūdenssaimniecības projektu problēmas un risinājumi. Diskusiju un pieredzes apmaiņu rezultātā semināra dalībnieki secināja, ka Ādažos realizētais ūdenssaimniecības projekts ir viens no veiksmīgākajiem Latvijā,» stāsta A. Dundurs.

Ņemot vērā izbūvēto maģistrālo tīklu apjomu, kas nodrošina jaunu pieslēgumu iespējas, SIA Ādažu Ūdens aicina ēku īpašniekus veikt pieslēgumus centralizētiem ūdensapgādes un kanalizācijas tīkliem. Par iespējām un nosacījumiem, kā pievienoties, sazināties pa tālruni 29508078.