Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ar mīlestību pa gudrības taku

© Ojārs Lūsis

Jau krāšņās rudens puķes, sveicinot mūs ar rudenīgu melodiju, stāsta, ka septembris ir klāt. Klāt jaunais mācību gads – ar atkalredzēšanās un satikšanās prieku!

Šis mācību gads pirmsskolas izglītības iestādē Pasaku valstība ir īpaši bagāts, jo 1. septembrī jauno mācību gadu uzsāka 121 bērns. Sākotnēji Pasaku valstībā bija trīs grupiņas, un 2013. gada 9. septembrī tika atvērta Pasaku valstības filiāle ar vēl četrām grupiņām.

Ideja par filiāles atvēršanu radās vadītājai Ilzei Pētersonei, stājoties deputātes amatā un solot risināt problēmu par garajām rindām Ādažos uz pirmsskolas iestādēm. «Ņemot vērā, ka pašvaldībai likvidēt šo rindu, uzbūvējot jaunu pirmsskolas izglītības iestādi, ir dārgi, laikietilpīgi un nerentabli, kā risinājums, lai solītais pārtaptu par izdarīto, bija atvērt filiāli, kur ar vietām pirmsskolas izglītības iestādē varētu nodrošināt 70 Ādažu novada bērnus,» stāsta Pasaku valstības vadītāja Ilze Pētersone.

Brīdī, kad vecāki vēlas atsākt savas darba gaitas, pirmsskolas izglītības iestāde piedāvā uzņemt savā pulkā bērnus jau no pusotra gada vecuma.

Mazākajās grupās bērnu skaits nepārsniedz 16 bērnu, bet lielākajās - 18 bērnu. «Lai arī pieprasījums pēc mūsu sniegtajiem pakalpojumiem ir krietni lielāks, tomēr, lai saglabātu sniegtās izglītības kvalitāti, individuālo pieeju, mācību procesa izvirzītos mērķus, piemēram, līdz skolas gaitu uzsākšanai iemācīties tekoši lasīt, grupas lielākas neveidojam,» skaidro Pasaku valstības vadītājas vietniece Dace Bokta.

Pasaku valstības vadītāja uzsver, ka pats svarīgākais ir laimīgi bērni un apmierināti vecāki. Lai to īstenotu, tiek veidotas iestādes tradīcijas, piemēram, vecāku pēcpusdienas, kurās ikviens vecāks var tikties un pārrunāt sev interesējošos jautājumus par bērna ikdienas dzīvi pirmsskolā ar jebkuru iestādes pārstāvi; bērna dienasgrāmata, kurā tiek atspoguļoti bērnu jautrākie notikumi fotogrāfijās, bērnu interesantākie izteicieni, kā arī jautri un mīļi atgadījumi ikdienā; regulāra un savlaicīga jaunākās informācijas publicēšana iestādes mājaslapā - pasākumi bērniem, pasākumi kolektīvam, radošo darbiņu sleja, nedēļas tēmas un aktualitātes; Pasaku valstības avīze; vēstules vecākiem, kurās tiek apkopota aktuāla informācija par bērnu audzināšanu; bezmaksas izglītojošie semināri vecākiem; gada atskaites pārskats vecākiem, kurā atspoguļo kolektīva apmeklētos seminārus, mācību ekskursiju mērķus un citu informāciju; filmu veidošana par bērnu dienas gaitām pirmsskolā un tematiskajiem pasākumiem.

«Ik dienu paturam prātā novēlējumu - lai mums izdodas ieiet bērna pasaulē un pavērties pasaulē bērna acīm, ieklausīties bērna ausīm un just tik dziļi kā bērnam,» teic metodiķe Sanda Sīle.