Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Noslēdzies festivāls – laboratorija „Telpa – Daugavpils 2014”

© Āris Upenieks

Ceturtdien, 28. augustā ar sagatavotajām piecām teātra performancēm noslēdzās starptautiskais festivāls – laboratorija „Telpa – Daugavpils 2014”.

Noslēdzies festivāls – laboratorija „Telpa – Daugavpils 2014”

Festivāls ir turpinājums jau pāgājušajā gadā Daugavpilī aizsāktajai teātra tradīcijai. Lai gan šogad pasākums bija plašāka mēroga, tomēr tā galvenā ideja tika saglabāta - ar radošo teātra jomas pārstāvju palīdzību tika „atdzīvināta” šobrīd pamestā vēsturiskā Daugavpils cietokšņa bijušā Kara hospitāļa ēka.

Festivāla mākslinieciskais vadītājs, jaunais režisors Georgijs Surkovs, kurš šogad ir „Spēlmaņu nakts 2014” nominantu godā kā gada jaunais mākslinieks, uzsver, ka jauniedibinātais festivāls ir pasākums, kas apliecina pilsētas milzīgo radošo potenciālu un tās dotās iespējas profesionāļiem.

Laikā no 19. Līdz 28. augustam jaunie teātra profesionāļi no Latvijas, Polijas, Ukrainas un Baltkrievijas vieslektoru vadībā ļāvās teatrālam eksperimentam. Pasākuma ietvaros jaunie un topošie teātra jomas pārstāvji izcilo profesionāļu vadībā kopā ar Daugavpils teātra aktieriem radīja piecas piecpadsmit minūtes garas teātra performances. Šo performanču idejas rastas Ivana Buņina stāstos. Pasākuma noslēgumā šīs perfomances - mūsdienīgi Buņina stāstu iestudējumi tika nodotas skatītāju vērtējumam, tika demonstrētas kā vienota performance. Tāpat, pieturoties pie tradīcijas, par teatrālo telpu tika radītas ne vien Daugavpils cietokšņa kompleksa ēkas, bet arī visa pilsēta.

Radošo darbnīcu laikā festivāla dalībniekiem un interesentiem tika arī dota iespēja piedalīties ievērojamu teātra jomas profesionāļu meistarklasēs. Jau otro gadu pasākumā piedalījas viena no pazīstamākajiem Austrumeiropas jaunās dramaturģijas pārstāvjiem, dramaturģe Natālija Vorožbita no Ukrainas. Viņas lugas uzvestas Anglijā, Latvijā, Krievijā un citur. Tāpat vieslekcijas lasīja kustību režisors, Krievijas prestižās teātra skolas MXAT pasniedzējs Andrejs Urajevs no Krievijas, bet pirmo reizi festivālā viesosojās režisors, Maskavas teātra “Teatr.doc” mākslinieciskais direktors Mihails Ugarovs.

Festivālā „Telpa – Daugavpils 2014” piedalījās režisore Tamara Trunova, dramaturģe Oksana Savčenko un scenogrāfs Pjotrs Bogomazovs no Ukrainas, režisors Aleksandrs Marčenko, dramaturgs Andrejs Ivanovs un scenogrāfs Andrejs Žigurs no Baltkrievijas, režisors Tomašs Vengorževskijs, dramaturģe Magda Kuprjanoviča, scenografe Elžbieta Šurpicka, režisors Kšišeks Popioleks, dramaturgs Damians Donbeks un scenogrāfe Anna Vološčuka no Polijas, kā arī Latvijas pārstāvji – režisore Paula Pļavniece, dramaturģe Madra Rutkeviča un scenogrāfe Dace Sloka.

Šāda festivāla norise Daugavpilī ir unikāls teātra dzīves notikums, piešķirot jaunu nozīmi vienai no Daugavpils cietokšņa kompleksa ēkām, sniedzot neatkārtojamu pieredzi darbnīcas dalībniekiem, kā arī stiprinot jaunaizsākto teātra tradīciju Daugavpilī. Festivālu organizēja Daugavpils teātris, atbalstīja Valsts Kultūrkapitāla fonds, SIA „Latvijas Propāna gāze” un SIA „Latneftegaz”.