Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Bauskas slimnīca paplašina piedāvājumu

© Ojārs Lūsis

Aizvadītajā gadā Bauskas slimnīca realizēja ēkas renovācijas projektu – tā kļuvusi vizuāli pievilcīgāka un energoefektīvāka. Šogad kārta pienākusi sniegto pakalpojumu klāsta paplašināšanai, kā arī pacientu ērtību un medicīniskā personāla darba vides uzlabošanai.

Mūsdienīga osteoporozes diagnostika

Osteoporoze ir ļoti izplatīta slimība, kuras rezultātā samazinās kaulu blīvums, kas savukārt noved pie sarežģītiem lūzumiem, kuru ārstēšana ir ilgstoša un mokoša. Taču savlaicīga šīs slimības diagnostika un ārstēšanās uzsākšana dod iespēju saglabāt augstu dzīves kvalitāti visa mūža garumā.

Bauskas slimnīcas finanšu uzskaites daļas vadītāja Sandra Drozdovska vēsta: «Slimnīca ir iegādājusies mūsdienīgu osteodensitometrijas iekārtu, kas paredzēta precīzai un savlaicīgai osteoporozes diagnosticēšanai. Diemžēl slimnīcai pieejamais finansējums ambulatoro pakalpojumu sniegšanai ir nepietiekams, lai šo izmeklējumu visiem veiktu valsts apmaksātās programmas ietvaros. Tāpēc patlaban šo izmeklējumu, piemērojot tikai pacientu līdzmaksājumu 2,85 eiro apmērā, varam veikt tikai vienu dienā. Tiem, kuri nevēlas gaidīt rindā, piedāvājam maksas pakalpojumu, kas izmaksā 20 eiro. Atzīmēšu, ka osteoporoze attīstās lēnām un arī tad, ja rindā nākas gaidīt mēnesi vai vairāk, pacienta veselības stāvoklis būtiski nepasliktināsies.»

Ja pacients vēlas izmeklējumu veikt valsts apmaksātās programmas ietvaros, nepieciešams ģimenes ārsta vai speciālista nosūtījums un jārēķinās ar gaidīšanu rindā. Savukārt kā maksas pakalpojumu šo izmeklējumu var veikt bez rindas un nosūtījums nav nepieciešams. Pierakstīties izmeklējumam var pa tālruni 63923174.

Ārstē locītavu un muskuļu sāpes

Jaunākās paaudzes triecienviļņu terapija ir efektīvs locītavu un muskuļu sāpju ārstēšanas veids. Triecienvilnis noārda uzkaļķojumus, paātrina sadzīšanas procesu, stimulē vielmaiņu, uzlabo asins cirkulāciju, samazina un pat novērš sāpes. Šo metodi ar labiem rezultātiem izmanto, ārstējot pārkaļķojumus, sastiepumus, traumas un sāpes visās locītavās. Terapiju veic šajā jomā pieredzējis traumatologs V. Kravecs, kurš pirms terapijas uzsākšanas veiks nepieciešamos izmeklējumus un sniegs konsultāciju efektīvai pacienta problēmu risināšanai. Bauskas slimnīcā šī ārstēšanas metode tiek piedāvāta maksas pakalpojumu ietvaros – vienas procedūras cena ir 15 eiro. Pieredze liecina, ka pacienta stāvoklis uzlabojas jau pēc pirmās procedūras, bet rezultāta nostiprināšanai vidēji nepieciešamas trīs līdz piecas procedūras.

Ārsta Kraveca konsultācija ar ģimenes ārsta nosūtījumu izmaksā 4,27 eiro, bez nosūtījuma 12 eiro. Pierakstīties uz konsultāciju var pa tālruņiem: 63924688; 63923433.

Aprūpes nodaļā jaunas gultas un slimnieku pacēlājs

Vasaras vidū Bauskas slimnīcas aprūpes nodaļā ir iegādātas 10 jaunas pieaugušo un 2 bērnu gultas, kas īpaši piemērotas smagi slimu un ilgstoši guļošu pacientu kopšanai. Sandra Drozdovska uzsver, ka visas gultas ir aprīkotas ar distances vadības pultīm, kas dod iespēju mainīt pacienta gulēšanas pozu. Vienā no gultām pacientu var novietot reālā sēdēšanas pozā. Visām gultām ir augstākās klases pretizgulējumu matrači. Komplektā ar gultām iegādāti arī galdiņi, kas pacientam dod iespēju ne tikai paēst, bet arī lasīt un rakstīt.

Kā lielāko ieguvumu var uzskatīt ar elektromotoru aprīkotu slimnieku pacēlāju. Ar šo pacēlāju guļošu slimnieku var pacelt, lai nomainītu gultasveļu un sakārtotu spilvenus, var pārvietot uz ratiņkrēslu vai nogādāt uz rentgena kabineta galda. Pacēlāju var izmantot, arī mācoties no jauna staigāt pēc insultiem vai citām smagām slimībām.

Finansiāli stabila sabiedrība

Vaicāta, par kādiem līdzekļiem tiek attīstīta slimnīca, Drozdovska neslēpj: «Daudzu gadu laikā esam izveidojuši pietiekami lielu uzkrājumu. Tagad uzkrājumus liekam lietā, taču rezervi saglabājam. Sakarā ar intensīvu iekārtas lietošanu un nepieciešamajiem jauninājumiem augustā ir veikti uzlabojumi 2008. gadā iegādātās augstākās klases ultrasonogrāfijas iekārtai Aplio XG. Ultrasonogrāfam ir veikta sistēmbloka nomaiņa, uzstādīta jauna elastogrāfijas programma un iegādāta lineārā zonde elastogrāfijai un zonde kardioloģijas izmeklējumu veikšanai.»