Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Mildas stāsts no 1929. gada līdz mūsdienām

© F64

Ventspils muzejā ikvienam ir iespēja izdzīvot stāstu, kā latvju tautumeita, kas tiek dēvēta par Mildu, nokļuva uz vienas no pirmās Latvijas naudas zīmēm – sudraba pieclatnieka, kā arī uzzināt viņas tālākos ceļus – atdzimšanu gan uz 500 latu banknotes, gan eiro monētām.

Pērn izstāde par godu atjaunotā lata 20 gadu jubilejai bija apskatāma Rīgā, Latvijas Bankā, bet tagad tā mājvietu radusi Ventspils muzejā, kur tā papildināta ar jaunu vēstures lappusi – pāreju uz eiro valūtu, izstādē īpašu lomu iedalot Mildas tēlam un viņas stāstam nepilnu 100 gadu garumā.

Gan pērnā gada izstādes, ko kopumā apmeklēja ap 10 000 apmeklētāju, gan izstādes, kas ierīkota Livonijas ordeņa pilī, galvenā koncepcijas autore un kuratore ir mākslas zinātniece, Latvijas Bankas monētu dizaina komisijas locekle Ramona Umblija, informē Ventspils muzeja direktore Margarita Marcinkeviča.

«Kad pērn izstāde notika Rīgā, nodomāju, cik žēl, ka to nevar aplūkot cilvēki Latvijas reģionos. Līdzīga atziņa bija arī Latvijas Bankai, tāpēc tika nolemts šo izstādi parādīt arī citviet Latvijā. Kurzemes pusē bija divas izvēles – vai nu izstādi ierīkot Liepājas vai Ventspils muzejā. Priekšroka tika dota mums, bet tie, kas redzējuši, cik labi izstāde iekļaujas mūsu pastāvīgajā ekspozīcijā, telpās un interjeros, gūst apstiprinājumu, ka izdarīta pareiza izvēle. Izstādes būtība ir parādīt naudu nevis kā maksāšanas līdzekli, bet gan kā mākslu. Latvijā nauda ir mākslas priekšmets. Mūsu valstij bija un ir skaista nauda. Ne velti mūsu eiro monētas ir atzītas par vienām no skaistākajām starp citām Eiropas Savienības valstu monētām. Arī pēc pārejas uz eiro pirmās kolekcijas monētas Ainažu jūrskolai 150 un Baltā grāmata tika izpirktas zibens ātrumā,» norāda M. Marcinkeviča.

Starp citu, izstādes dizains, ko izstrādājusi studija H2E, ir ieguvis starptautisku atzinību, arī pati izstādes tagadējā vieta – Livonijas ordeņa pils 2. stāvs, kas pēc restaurācijas tika atvērts 2012. gada vasarā, nesen Amerikā saņēma starptautisku balvu par ekspozīcijas dizainu un saturu. «Patiešām vērts šo izstādi redzēt klātienē. Trīs nedēļu laikā šos izcilos mākslas darbus ir apskatījuši jau vairāk nekā 4500 muzeja viesi. Domāju, ka mēs ievērojami pārsniegsim Rīgas izstādes apmeklētāju skaitu,» ir pārliecināta Ventspils muzeja direktore.

Pamazām notiek gatavošanās arī vērienīgajiem pilsētas svētkiem, kur Ventspils muzeji sarūpējuši īpašu programmu – koncertus, humorpilnus stāstus par senajām veselības kopšanas un ārstēšanas tradīcijām, vingrošanu, rotu darināšanu, sveču darbnīcu un tradicionālo keramikas cepļa atvēršanu.