Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

RPIVA Kuldīgā atver jaunu programmu

© Ojārs Lūsis

Šogad aprit 20 gadu, kopš dibināta Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija (RPIVA). Šo gadu laikā RPIVA augstāko izglītību ir ieguvuši vai paaugstinājuši savu izglītības līmeni vairāk nekā 20 00 cilvēku, no tiem Kuldīgas filiāli absolvējuši un izglītības dokumentus saņēmuši nepilni 2000.

Saruna ar RPIVA Kuldīgas filiāles vadītāju Rutu Karloviču.

– Jāteic, ka Kuldīgas filiāles absolventu skaits ir iespaidīgs, manuprāt, tas ir ļoti daudz tik nelielai pilsētai kā Kuldīga.

– Jā, tas ir daudz, un mēs tiešām lepojamies ar šiem panākumiem. Vēlos piebilst, ka tie nav tikai kuldīdznieki, bet gan plašāka reģiona iedzīvotāji, kuriem mūsu filiāle ir ērti pieejama un mūsu piedāvātās mācību programmas atbilst viņu vēlmēm. Pavisam filiālē studē no 11 novadiem, ne tikai no Kurzemes.

Gandrīz 2000 ir to, kas mācību iestādi pabeiguši un saņēmuši attiecīgu izglītības dokumentu, jo nav jau noslēpums, ka ne visi, kuri studijas uzsāk, tās arī pabeidz. Esam novērojuši, ka lielākoties studiju pamešanas iemesls ir izbraukšana no valsts, protams, ir arī citi iemesli. No savas puses akadēmija meklē dažādus risinājumus, lai studējošais varētu mācības turpināt arī tad, ja nevar ierasties uz lekcijām. Ir izstrādāta un sākusi pilnvērtīgi darboties moodl vide, kas dod iespēju apgūt zināšanas attālināti.

– Kāpēc, jūsuprāt, ir tik daudz bezdarbnieku ar augstāko izglītību?

– Tam ir vairāki iemesli – pirmkārt, tā ir nepārdomāta studiju virziena izvēle. Viena daļa iestājas augstskolā un mācās tikai tādēļ, lai saņemtu augstākās izglītības diplomu, absolūti nepadomājot, kādas karjeras iespējas tas paver konkrētajā reģionā.

Esmu novērojusi, ja izvēlētā specialitāte studentam šķiet interesanta, viņam izdodas atrast gan labu prakses vietu, gan vēlāk arī darbu attiecīgajā nozarē. Ja intereses nav, tad nav arī rezultāta. Taču runājot par filiālēm, gribu uzsvērt – pēdējos gados cilvēki ļoti pārdomāti izturas pret savu laiku un naudu – maz ir tādu, kas mācās tikai tādēļ, lai mācītos augstskolā. Lielākā daļa pirms tam ir rūpīgi izvērtējuši savas intereses un turpmākās karjeras iespējas, ko pavērs iegūtais diploms.

Šobrīd tiek strādāts pie jauninājumiem vairākās studiju programmās, kas dos priekšrocības mūsu studentiem darba tirgū jau studiju laikā, piemēram, līdzās pamatstudiju programmai būs iespēja iegūt atbilstošus sertifikātus vairākos pieprasītos studiju priekšmetos, piemēram, darba aizsardzībā.

Mūsu uzņēmējdarbības studentiem ļoti labas papildu iespējas dos noslēgtais līgums ar Kurzemes biznesa inkubatoru (KBI) par Biznesa skolas izveidošanu mūsu filiāles telpās. KBI Biznesa skola ir profesionāla platforma jaunajiem un topošajiem uzņēmējiem, tā nodrošinās ne tikai vidi, kurā veikt biznesa idejas dzīvotspējas novērtēšanu pirms uzņēmuma dibināšanas un iespējamās darbības turpināšanas Biznesa inkubatorā, bet nodrošinās arī atbalstu biznesa idejas izvērtēšanā un attīstībā (tajā skaitā tirgus izpētē un analīzē, kā arī resursu apzināšanā un nodrošināšanā komercdarbības uzsākšanai). Tas viss un arī mērķtiecīgi organizētās apmācības būtiski paaugstinās biznesa idejas autoru profesionālo kompetenci un ļaus gan gūt papildu motivāciju sava biznesa uzsākšanai un attīstīšanai, gan arī praktiski izvērtēt plānotā biznesa dzīvotspēju.

– Vai pedagoģiskās studiju programmas vēl arvien ir dominējošās?

– Pēdējos gados un arī šogad liela interese ir par pirmsskolas izglītības skolotāju un pirmsskolas un sākumskolas skolotāju studijām, tostarp arī studiju programmā: sākumskolas skolotājs ar tiesībām pasniegt vienu priekšmetu pamatskolā, jo pieredze un dažāda statistika apstiprina, ka skolotāja profesija būs mūžīgi vajadzīga. Šogad mums ir cerība nokomplektēt logopēdu grupu, kas ir īsā programma (2 gadi) un domāta tiem, kam jau ir augstākā pedagoģiskā izglītība (2. līmeņa). Logopēds ir arvien pieprasītākā, jo ar katru gadu palielinās to bērnu skaits, kam ir valodas problēmas. Bieži vien šo papildu specialitāti izvēlas pirmsskolas un sākumskolas skolotāji un sākumskolas skolotājs ar tiesībām mācīt vienu priekšmetu pamatskolā, jo logopēda izglītība ir ieguvums, ko var veiksmīgi izmantot gan esošajā darbā, gan kā papildu nodarbošanos.

– Kad sākas uzņemšana?

– Tā sākas 7. jūlijā un ilgs līdz 15. augustam. Visaktīvāko jauno studentu pieplūdumu gaidām 8. augustā, kad dokumentus pieņemsim bez maksas. Es saku, ka tie 18 eiro, ko nesamaksāsiet par dokumentu iesniegšanu, paliks jums svētku mielastam, lai atzīmētu iestāšanos studentu kārtā.

***

UZZIŅAI

1. līmeņa augstākās izglītības studiju programmas

• Cilvēkresursu vadīšana/biroja administrēšana ar specializāciju

– biroja administrators

– personāla speciālists

• Komercdarbības organizācija ar specializāciju

– komercdarbības (uzņēmējdarbības) speciālists

– mārketinga tirdzniecības speciālists

• Pirmsskolas izglītības skolotājs

2. līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmas

• Pirmsskolas un sākumskolas skolotājs

• Sākumskolas skolotājs ar tiesībām mācīt vienu priekšmetu pamatskolā

• Komercdarbība un uzņēmuma vadība

Īsās otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas

• Pamatizglītības skolotājs (1.–4. klase)

• Skolotājs logopēds