Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Ušakovs prognozē "asiņainu" priekšvēlēšanu cīņu

© Kaspars Krafts

Saskaņas centrs lēnām gatavojas nākamo pašvaldību vēlēšanu asiņainajai cīņai, kurā no politiskajiem pretiniekiem gaida visnetīrāko spēli, kāda vien iespējama.

Vismaz tādām priekšvēlēšanu batālijām Saskaņas centra (SC) deputātus no visas Latvijas ar savu uzrunu centās sagatavot politiskā spēka līderis, Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Pulcējoties ikgadējā SC pašvaldību deputātu sanāksmē, savu cīņu biedru uzrunā N. Ušakovs atgādināja, ka nākamajās pašvaldību vēlēšanās vēlētāji noteikti pievērsīs uzmanību SC deputātu paveiktajam iepriekšējos četros gados, taču šīs nebūšot parastas pašvaldību vēlēšanas.

«Ir absolūti skaidrs, ka vēlēšanas nebūs tikai par komunāliem jautājumiem. Pēc emocionālās temperatūras tās būs tikpat svarīgās kā Saeimas vēlēšanas,» atgādināja N. Ušakovs, kurš SC politiskos pretiniekus raksturoja kā izteiktus labējo politisko spēku pārstāvjus, kuriem ir svarīgi tikai cipari un skaitļi. Salīdzinot ar tiem – tā vismaz uzskata N. Ušakovs – SC ir labākās pozīcijās, jo no iedzīvotājiem neesot iespējams paslēpt paveikto Rīgā un citās pilsētās. Tāpēc neesot ne mazāko šaubu, ka SC «politiskā ģeogrāfija tiks paplašināta».

Galvaspilsētas mērs tomēr neļāva politiskajiem domubiedriem grimt optimistiskā apātijā, jo ikvienam SC deputātam un nākamo vēlēšanu kandidātam esot jāapzinās, ka vairākām pašlaik Saeimā un valdībā pie varas esošām partijām šīs «vēlēšanas ir izdzīvošanas jautājums».

«Vienotība, Reformu partija un Nacionālā apvienība cīnīsies pret mums, un tas būs ļoti smags pārbaudījums. (..) Katram ir jābūt gatavam, ka kādu dienu, atverot auto bagāžnieku, tur var ieraudzīt kilogramu heroīna,» par iespējamajām provokācijām, piebilstot, ka mazliet tomēr pārspīlējot, brīdināja N. Ušakovs. Viņš aicināja katru klātesošo rūpīgi apdomāt savu un savu tuvāko rīcību, lai nepieļautu kaut mazāko iespēju ierindas biedru kļūdas vērst pret kaujiniekiem smagākajā kaujas laukā – Rīgas pašvaldības vēlēšanās.

«Nedomājiet, ka nepievērsīs uzmanību notikumiem, kas ir tālu no Rīgas, tā nebūs. Jebko centīsies izmantot pret visu partiju, jo nav noslēpums, ka smagākā cīņa būs tieši Rīgā,» teica N. Ušakovs.

SC līderis, nelaižot garām izdevību sāncenšus apveltīt ar sulīgiem apzīmējumiem, apelēja arī pie klātesošo atbildības pret vēlētājiem, jo esot skaidrs, ka, pie varas nonākot labējiem politiskajiem spēkiem, cilvēku sociālās nepieciešamības tikšot aizmirstas, bet uzsāktie sadzīvi uzlabojošie projekti – apstādināti.

«Vai varam atļauties, ka zagļi no Vienotības un avantūristi no Reformu partijas uzvar? Kas būs, ja tie Rīgā nokļūs pie varas? Kas notiks ar sāktajiem darbiem? (..) Mēs nevaram atļauties zaudēt, jo aiz mums ir simtiem tūkstošu cilvēku,» N. Ušakovs iedvesmoja klātesošos.

N. Ušakova uzrunā par zagļiem nodēvētās Vienotības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis N. Ušakova priekšvēlēšanu uzrunas neņem par pilnu un pamatu satraukumam nemana. «Ir tā, tas, kas visskaļāk kliedz ķeriet zagli, tas parasti arī ir vislielākais zaglis,» mierīgi teica Dz. Zaķis, kurš par smieklīgiem nodēvēja arī pieļāvumus, ka Vienotība priekšvēlēšanu cīņas laikā varētu nolaisties līdz provokāciju organizēšanai.

Neatkarīgās aptaujātie politisko norišu vērotāji gan nav tik pārliecināti par politisko sāncenšu godprātību priekšvēlēšanu cīņā, taču bija vienādās domās, ka līdz tik prastām provokācijām kā narkotikas auto bagāžniekā tiešām neviens nenolaidīsies, jo pietiekot citu instrumentu, ar kuriem ietekmēt kādu partiju.