Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Kokins: TV monopola veidošanās ir bīstama Latvijas nacionālajām interesēm

© F64 Photo Agency

Uz Neatkarīgās jautājumiem atbild ekonomists, Lattelecom padomes priekšsēdētājs Gatis Kokins.

– MTG grupas kontrolē tagad ir 16 televīzijas kanālu un no tiem divi bezmaksas kanāli. Kā šādas pārmaiņas var ietekmēt TV skatītājus?

– Vispirms ir jāsaka: pašlaik norisinās tradicionālā televīzijas biznesa modeļa transformācija. Šāds process notiek ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē. Tradicionāla pieeja, kad bezmaksas apraide ar ienākumiem no reklāmām sedz visas savas izmaksas un nodrošina peļņu, vairāk nedarbojas. Tāpēc tiek meklētas idejas, kā uzlabot tradicionālo TV finanšu radītājus. Latvijas īpatnība ir tā, ka pie mums visi privātie nacionālās apraides kanāli nonāca vienas biznesa grupas rokās. Latvijā ir izveidojusies visā Eiropā unikāla tirgus situācija pēc LNT iegādes – tirgus koncentrācija MTG rokās, piemēram, reklāmas tirgū Latvijā pārsniedz 70%.

Šāda TV monopola veidošanās ir bīstama no Latvijas kā nacionālas valsts interešu viedokļa.

– Virszemes apraide ir tikai viena daļa no TV. Vēl ir kabeļtelevīzijas, kas ir ļoti nozīmīgs sektors Rīgā un lielajās pilsētas, laukos dominē satelīttelevīzija, bet strauji palielinās interneta TV platformas. MTG grupa kontrolē visus privātos, nacionālo apraidi un legālo satelīta apraidi. Šīs grupas monopola palielinājuma virziens ir skaidri redzams – kontroles sagrābšana kabeļtelevīzijās, kas varētu arī būt likuma izmaiņu mērķis.

– Jūs nenosaucāt vēl vienu segmentu, kas pagaidām nav tik izteikts konkurents televīzijā, bet kas strauji aug, un tā ir mobilā telefonija. 2014. gadā, pārejot uz 4G tehnoloģijām, ikviens mobilais operators tehniski kvalitatīvi varēs pārraidīt arī video straumējumu un nodrošināt televīzijas apraidi. Šajā sakarā nedrīkst aizmirst, ka MTG un Tele2 ietilpst vienā – Kinnevik –grupā.

– Vai tas nozīmē, ka, attīstoties mobilai telefonijai, Kinnevik grupa iegūs vēl vienu segmentu Latvijā, kurā tai būs milzīga ietekme?

– 4G tehnoloģijas ļauj pārraidīt TV signālu interaktīvā veidā. Tas, ka Kinnevik grupai ir 16 kanālu Latvijā un Viasat satelīta platforma, dos Tele2 ievērojamas priekšrocības, salīdzinot ar citiem mobilajiem operatoriem.

– Vai tas nav maskēts lozungs: «Ļaujiet MTG grupai sagrābt pilnīgu kontroli par Latvijas informatīvo telpu»?

– Tieši no šādiem tirgus koncentrācijas draudiem Saeima centās pasargāt sabiedrību jau 2010. gadā, kad tika pieņemts Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums. Man ir grūti izprast, kādēļ tagad, kad plašsaziņas līdzekļu koncentrācija ir vēl vairāk palielinājusies, Saeimā atsevišķiem deputātiem tik simpātiska šķiet MTG lobētā obligātās apraides (must carry) nosacījumu atcelšana.

Ja MTG grupas mērķis ir maksimāli palielināt šā mediju koncerna peļņu, tad MTG rīcība ir loģiska. Taču, ja šo jautājumu skatāmies no Latvijas valsts un sabiedrības interesēm, tad nav skaidrs, kāpēc šādu MTG mērķi vajadzētu atbalstīt Latvijas politiķiem. Atbildes uz šo jautājumu ir jāmeklē ceturtajai varai – Latvijas žurnālistiem, jo kopumā normatīvo aktu pārmaiņu vektors pašlaik ir MTG grupas interešu virzienā. Piemēram, ideja, ka Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome noteiks, kādus kanālus iekļaut un kādus neiekļaut virszemes apraidē. Varbūt tas izskatās patriotiski un eiropeiski, ka padomei ir iespējas samazināt Krievijas kanālu skaitu un iekļaut virszemes apraidē kultūrizglītojošus Eiropas valstu TV kanālus. Taču jāsaprot, ka, iekļaujot virszemes apraidē tos kanālus, pēc kuriem Latvijā nav pieprasījuma, mēs veicināsim pieprasījumu tām platformām, kuras NEPLP neregulē. Tieši tādas platformas pašlaik kontrolē MTG un nākotnē kontrolēs Tele2. Risinājumiem jābūt valstiski atbildīgiem, lai tie saskan ar Latvijas kā nacionālas valsts mērķiem un atbilst konkurences veicināšanas aspektiem, te būtiska loma ir gan NEPLP, gan Konkurences padomei, gan Saeimai kā likumdevējam.

– Es neticu, ka tie, kas vēlas skatīties Krievijas seriālus, pēc NEPLP locekļu Aijas DulevskasCālītes vai Aināra Dimanta pavēles skatīsies tikai somu, grieķu, portugāļu vai rumāņu kultūras raidījumus. MTG grupa savus bezmaksas nacionālās apraides kanālus jau tagad piesātina ar Krievijas tirgum veidotiem seriāliem – Slepenā skola, Radu būšana utt.

– Analizējot TV programmu, var konstatēt, ka MTG kanāli nevis rada jaunu nacionālo saturu, bet gan metodiski strādā un veic ievērojamas investīcijas, lai paplašinātu to TV saturu, kas nāk no Latvijas austrumu kaimiņiem, piemēram, tikai MTG maksas kanālos tagad būs Kontinentālās hokeja līgas maču translācija.

– Mana desmit gadu lielā pieredze skandināvu transnacionālās korporācijas vadībā ļauj prognozēt, ka nākamais loģiskais solis ir, izmantojot MTG grupas ietekmi, kas tiks lobēta Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē un Saeimā, ieviest regulējumu, kas piespiedīs kabeļtelevīzijas obligāti iepirkt MTG produkciju un aizliegt retranslēt tos kanālus, kas rada konkurences apdraudējumu MTG produkcijai. Ideja par obligātās apraides nosacījumu izmaiņām izskatās pēc pirmā soļa šajā virzienā.

– Šobrīd galvenās bažas par tālāko notikumu attīstību saistītas ar to, ka Saeimā jau trešajā lasījumā ir nonākuši tā sauktie must carry jeb obligātās apraides nosacījumi, kas paredz, ka no 01.01.2013. kabeļtelevīziju operatoriem nebūs pienākuma un tiesību bez licences līguma retranslēt nacionālās komerctelevīzijas programmas (TV3 un LNT).

Grozījumu rezultātā viens komersants – MTG grupa – iegūs komerciālu izdevīgumu (papildu ienākumu gūšanas iespēju) un priekšrocības pret galveno konkurentu – sabiedrisko TV (LTV). Grozījumi rada konkurences kropļojuma risku TV pakalpojumu tirgū un faktiski rada riskus nacionālajai drošībai un iestrādēm sabiedrības saliedētības veicināšanā – pastāv risks, un pirmās pazīmes to tikai apstiprina, ka būtiski samazināsies nacionālā TV satura pieejamība Latgalē. Mēs uzskatām, ka grozījumi ir pretēji Latvijas nacionālajām interesēm un tie jāskata kontekstā ar TV programmu ciparu apraidi un pasākumiem nacionālā TV satura uzlabošanai.

– Konkurences padome atļāva privāto TV supermonopolu, nosakot viegli apejamus ierobežojumus…

– Jebkuri juridiski ierobežojumi patiešām ir apejami, ja ir tāda vēlme. Protams, gadījumā, ja apvienošanās atļauja netiktu dota, tad LNT kanāls, visticamāk, būtu jāslēdz. Konkurences padomes lēmums izglāba nacionālo TV kanālu, taču pagaidām neredzu arī piepildījumu MTG solījumiem stiprināt latvisko mediju telpu – tieši otrādi, ir izteikumi par ārvalstu (tajā skaitā arī Krievijas) izklaides satura iegādes darījumiem, tā pati minētā KHL maču translācija, kuru, visticamāk, MTG vēlēsies atpelnīt no skatītāju maksām. Nozīmīga loma ir Konkurences padomei, uzraugot apvienošanās nosacījumu izpildi un monitorējot tirgus situāciju kopumā.

Turklāt līdzšinējais must carry regulējums ir Vienotības rosināts un precīzi atbilst Eiropas valstu normām un praksei, tāpēc būtu dīvaini, ka nacionālās apraides kanāli, kuri pašlaik pēc likuma ir obligāti jāapraida visām Latvijas kabeļtelevīzijām, nākotnē sāktu prasīt par to samaksu. Tas radītu likumisku iespēju atteikties no šādu kanālu iekļaušanas programmu paketēs, kas savukārt novestu pie nacionālās informatīvās telpas samazinājuma, sevišķi reģionos ar lielu krievvalodīgo īpatsvaru – Rīgā, Daugavpilī, Rēzeknē, Krāslavā. Šis ir jautājums, par kuru jādomā kontekstā ar sabiedrības saliedētību un Latvijas kā nacionālas valsts pamatu nostiprināšanu, jo Latvijas sabiedrības nodrošināšana ar nacionālu TV saturu vispirms ir Latvijas valsts, nevis ārvalstu mediju koncerna pienākums.

Pilnu intervijas tekstu lasiet šodienas "Neatkarīgajā"