Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Rosina ģenerālprokurora amatā apstiprināt personu, kura nav jaunāka par 40 gadiem

Viens no prokuratūras darba grupas izstrādātajiem priekšlikumiem par grozījumiem Prokuratūras likumā paredz, ka par ģenerālprokuroru var iecelt 40 gadu sasniegušu personu.

Pašlaik spēkā esošā likuma redakcija šādu vecuma ierobežojumu neparedz, līdz ar to, pēc ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā teiktā, patlaban šajā amatā "teorētiski var apstiprināt divdesmitgadīgu jaunekli".

Tāpat ar grozījumiem tiktu paaugstināts topošā ģenerālprokurora darba stāža cenzs. Ja, piemēram, pašreiz likums paredz, ka šajā amatā var iecelt personu, kas ne mazāk kā trīs gadus strādājusi par Satversmes tiesas tiesnesi, tad jaunajā redakcijā ierosināts norādīt, ka darba stāžs ir ne mazāks kā pieci gadi.

Tāpat grozījumi paredz, ka ģenerālprokuroru pēc Augstākās tiesas priekšsēdētāja priekšlikuma amatā ieceļ Saeima uz desmit gadiem bez tiesībām kandidēt uz šo amatu otru termiņu pēc kārtas. Pašlaik spēkā esošā likuma redakcija noteic, ka ģenerālprokuroru pēc AT priekšsēdētāja priekšlikuma apstiprina parlaments uz pieciem gadiem.