Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Likvidēs Šlesera reformu partiju LPP/LC, taps jauna – Amerika vadīta partija

© Ojārs Lūsis

Rīgas domes deputāti, kas ievēlēti no partijas LPP/LC nolēmuši partijas kongresā rosināt Šlesera reformu partijas LPP/LC likvidāciju. Tas tiek skaidrots ar sliktajiem Saeimas vēlēšanu rezultātiem, ziņo TV3 raidījums Nekā personīga.

Tomēr ticamāki šķiet centieni izvairīties no soda par vēlēšanu ierobežojumu pārkāpumiem. 2007.gada vēlēšanās partiju apvienība Pirmā partija/Latvijas ceļš izmantoja trešo personu – Ērika Stendzenieka organizāciju „Pa saulei” pirmsvēlēšanu kampaņā. KNAB 2008.gadā uzdeva LPP/LC atmaksāt pārsniegtos līdzekļus 9.Saeimas vēlēšanu kampaņā – 528 870 latu apmērā. Partija KNAB lēmumu pārsūdzēja tiesā, tiesu zaudēja, pārsūdzēja Rīgas apgabaltiesā. Apgabaltiesas sēde paredzēta 2012.gada sākumā.

KNAB uzskata, ka arī šajā tiesā partijai uzvarēt nav lielu izredžu. Savukārt partijas likvidācija palīdzētu no piespriestā soda izvairīties līdzīgi kā tas izdevās Tautas partijai.

Kā liecina LPP/LC Rīgas domes deputātu teiktais, pēc partijas likvidācijas paredzēta jaunas partijas izveide, kurā būs tie paši LPP/LC biedri tikai vairs ne Ainara Šlesera, bet pašreizējā Rīgas vicemēra Andra Amerika vadībā.

Rīgas domes Kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais uzskata, ka nepieciešams atgriezties pie saknēm – jāveido kristīga, uz ģimenes vērtībām dibināta partija. Viņš par kļūdu uzskata Latvijas ceļa un vēlāk Tautas partijas piesaistīšanu Šlesera partijas vēlēšanu kampaņai. Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane uzskata, partijai jābūt kā apvienībai pašvaldību deputātiem, kas šobrīd ir pie varas Rīgā, Daugavpilī, Jēkabpilī un Jūrmalā. Turpretī Rīgas domnieks Jānis Zaržeckis ir pārliecināts, ka jaunā partija jāveido Rīgā: „Reģioni nav tā partijas stiprā pils no tiem, kas pašlaik ir kolēģi šinī jomā. Drīzāk ir runa, ka viss ir koncentrēts ap Rīgu. Iespējams, ka atsevišķos reģionos veidosies kaut kādas struktūras. Bet sākumā tā noteikti būs Rīga.”

Nākamā partija sola būt centriska. Ir iecerēts, ka tai būs māsaspartijas Daugavpilī, Jēkabpilī un Jūrmalā, kur partija ir pie varas. Tomēr šie plāni vēl esot izstrādes stadijā. Rīgas vicemērs Andris Ameriks: „Notikumiem jāiet savu gaitu. Ja vairākums LPP/LC biedru lems par likvidāciju 1.decembrī, tad būs atvērta diskusija tālākiem priekšlikumiem un iniciatīvām, piemēram, par Rīgas partijas dibināšanu.”

Ainars Šlesers saziņā ar „Nekā personīga” par Rīgas domnieku plāniem esot informēts. Par savu politisko nākotni viņš pieņemšot lēmumu līdz partijas kongresam 1.decembrī.