Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Drošības policija sāk kriminālprocesu par internetā izvietoto aicinājumu zaimot valsts karogu

Drošības policija (DP) sākusi kriminālprocesu par internetā izvietoto aicinājumu zaimot valsts karogu.

Interneta vietne, kurā ir izvietots aicinājums, joprojām darbojas un nav slēgta.

Drošības policijā sākotnēji tika sākta pārbaude, taču tagad par faktu ir sākts kriminālprocess par valsts simbolu zaimošanu, aģentūrai BNS teica Drošības policijas priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa.

DP gan pagaidām nekomentē, kāpēc interneta vietne nav slēgta, taču atzīst, ka izplatītā aicinājuma autors ‒ Latvijas Līksmo anarhistu antiorganizācija "Melnā maska atmasko" ‒ agrāk nav nonācis Drošības policijas redzeslokā.

Interneta vietnē http://anarhijalv.wordpress.com/ nesen publicēts uzsaukums, kurā norādīts, ka Krimināllikumā joprojām ir iekļauts "demokrātiju apkaunojošs un visus brīvi domājošus cilvēkus nepamatoti ierobežojošais pants par karoga zaimošanu".

Saskaņā ar to cilvēku var ielikt cietumā pat uz trim gadiem.

"Šāda likuma norma, kā arī citi Latvijas likumos iekļautie punkti, kuri sargā valsts karogu kā tādu svēto simbolu, mūsu skatījumā nav savienojama ar vārda un izpausmes, kā arī apziņas brīvību, kas ir neatņemamas demokrātijas sastāvdaļas," minēts paziņojumā.

Tāpēc izlemts paust viedokli, publicējot internetā attēlu, kurā tiek zaimots Latvijas sarkanbaltsarkanais karogs. Uz tā attēlots vīrieša dzimumloceklis un rakstīts ‒ "Zaimo karogu, Piedrāz tēvzemi".

"Mūsu skatījumā jebkuram cilvēkam – pilsonim vai nepilsonim – ir absolūtas tiesības rīkoties ar karogu pēc saviem ieskatiem. Savukārt valstij nav absolūti nekādu tiesību cilvēku sodīt par to, ka viņš karogu izķēmo, dedzina, plēš, mīda kājām utt. Valstij ir jāgarantē cilvēka tiesības brīvi paust savus uzskatus, – un ja kāds cilvēks uzskata, ka viņam ir pamats tā rīkoties ar karogu, viņu nedrīkst pat atturēt no šādas rīcības, kur nu vēl sodīt," uzsver paziņojuma autors.

Paziņojuma autors uzskata, ka Krimināllikuma pants un tam līdzīgi panti par valsts karoga zaimošanu un necieņas izrādīšanu pret to ir netaisnīgi. "Pildot savu pilsoņu pienākumu, mēs nepakļaujamies šim likumam, ko apliecina mūsu publicētais attēls," teikts paziņojumā.

"Aicinām visus demokrātiski domājošus un brīvību mīlošus cilvēkus pārpublicēt mūsu "zaimotā" karoga attēlu! Vai arī izveidojiet paši savu, pēc saviem ieskatiem un gaumes! Arī tev, pilsoni, ir visas tiesības izrotāt Latvijas vai kādas citas valsts karogu pēc saviem ieskatiem, noslaucīt tajā kājas, saplēst vai sadedzināt to," minēts paziņojumā.

Tā autors dēvē sevi par anarhobloga publicistu "Subkomandanti Austri", kurš šādi rīkojies Latvijas Līksmo anarhistu antiorganizācijas "Melnā maska atmasko" vārdā.

Ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis ("Vienotība") iepriekš paziņojumā presei norādījis, ka šādai rīcībai pret valsts karogu nevar būt nekāda attaisnojuma un par šādām izdarībām vainīgajiem nekavējoties ir jāsaņem maksimālais sods atbilstoši likuma normām.