Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Pabriks: VL neatbilst liberālai demokrātijai un SCP būtu grūti balsot par šādu koalīciju

Partijai "Sabiedrība citai politikai" (SC) šķiet, ka nacionālās apvienības VL-TB/LNNK sastāvā esošās "Visu Latvijai" (VL) rīcība neatbilst liberālās demokrātijas principiem, tāpēc SCP aicina apvienības "Vienotība" valdi vēlreiz nopietni apsvērt lēmumu par VL iesaistīšanu koalīcijā.

Tā portālam "Delfi" skaidroja SCP un arī "Vienotības" valdes loceklis Artis Pabriks.

Viņš uzsvēra, ka SCP būtu grūti akceptēt VL dalību koalīcijā. Pabriks norādīja, ka VL dalība koalīcijā varētu radīt problēmas, un ne tikai ārpolitikā – partijas biedru izteikumi publiskajā telpā ir problemātiski arī iekšpolitiski, jo ir neiecietīgi pret vairākām sabiedrības grupām. "Vai tas ir tas, kas mums vajadzīgs šajā ekonomiski grūtajā laikā, vai premjeram tagad būs jādomā arī par sabiedrības šķelšanos?" retoriski vaicāja Pabriks.

Pabriks pauda cerību, ka "Vienotības" valde pārskatīs lēmumu par VL aicināšanu valdībā, jo arī citu apvienības partiju vidū ir cilvēki, kas domā līdzīgi SCP – proti, ka VL piektdien premjeram Valdim Dombrovskim ("Vienotība") dotie solījumi necilāt, piemēram, cittautiešu repatriācijas jautājumus, esot tikai formāli. Pabriks apšaubīja, vai partija patiešām vēlas atteikties no šīm nostādnēm, jo publiskie izteikumi par to neliecinot.

Ja "Vienotības" valde tomēr nolems, ka VL valdībā jādarbojas, tad "mums ir jāspriež vēlreiz; mēs nebaidāmies palikt opozīcijā," SCP nostāju skaidroja Pabriks. Lūgts precizēt, vai SCP būtu gatava pamest apvienību "Vienotība", vai turpināt darbu, ieturot atšķirīgu nostāju, SCP pārstāvis atgādināja partijas vadītāja Aigara Štokenberga iepriekš pausto: "Mums būtu ļoti grūti balsot par valdību, kurā būs VL."

Pabriks uzsvēra, ka "ir kaut kādi politiskie principi, kas jāievēro". Viņš uzskata, ka SCP nav mazāki Latvijas patrioti nekā VL, tomēr partija neatļaujas "šādus izteicienus". "Izteicieni par "inteliģento antisemītismu" un tamlīdzīgi nepiestāv normālai Eiropas partijai," uzskata Pabriks.

Citi sarunās iesaistītie kā iemeslu šim pavērsienam norādīja uz VL publiskajiem izteikumiem, par dažiem no kuriem vēl piektdien nav bijis informācijas. Kā piemērs ticis minēts VL-TB/LNNK deputāta kandidāta Jāņa Iesalnieka sociālajā tīklā "Twitter" uzsāktā diskusija par "inteliģento antisemītismu", kas, pēc politiķa raksturojuma, esot tāds "antisemītisms, kas balstās uz kādiem puslīdz intelektuāliem argumentiem, nevis trulu naidu".

Otrs grūdiens attieksmes maiņai pret VL-TB/LNNK aicināšanu valdībā saistīts ar šķelšanās draudiem "Vienotībā", jo SCP bija brīdinājusi, ka tai būs grūti balsot par valdību, kurā būs VL.

Jau ziņots, ka piektdien nacionālā apvienība apsolīja premjeram bez vienprātības koalīcijā nevirzīt strīdīgos jautājumus par cittautiešu repatriāciju un mazākumtautību izglītības nostādnēm, līdz ar to zuda pēdējais šķērslis tās dalībai koalīcijā, un Dombrovskis paziņoja par trīs partiju koalīcijas izveidi, kurā darbotos "Vienotība", ZZS un VL-TB/LNNK.

Valdībā, kurā būs par vienu ministra amatu mazāk nekā pašlaik, jo plānots likvidēt Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju, ZZS pretendēja uz sešiem portfeļiem, bet VL-TB/LNNK tika piedāvāts viens ministra krēsls, kas, visticamāk, varētu būt tieslietu ministra amats.

Nacionālā apvienība gan premjeram piektdien negaidīti piedāvāja arī izglītības un zinātnes ministra amata kandidātu, tomēr premjers atzina, ka ir maz ticama iespēja VL-TB/LNNK valdībā iegūt divus ministra amatus.

Līdz ar to pašai "Vienotībai" šāds koalīcijas modelis varētu dot sešus ministru amatus, neskaitot premjera krēslu.

Partijas vēl nav lēmušas par Saeimas amatu sadali.