Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Mūrniece: Varam pieredzēt ārvalstu iejaukšanos gaidāmajās Saeimas vēlēšanās

© AP / Scanpix

Varam pieredzēt ārvalstu iejaukšanos rudenī gaidāmo 13.Saeimas vēlēšanu norisē, šodien ikgadējās ārpolitikas debatēs uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

Viņa brīdināja, ka vēlēšanās ir jārēķinās ar uzbrukumiem Latvijas informatīvajai telpai, jo ir paredzams, ka notiks viltus ziņu izplatīšana, tiks nomelnota valsts un tās politiķi. Arī korupcija varētu būt rīks Kremļa rokās.

"Domāju, ka Latvijas vēlētāji ir pietiekami nobrieduši, lai lemtu par demokrātisku un nacionālu valsti, neapžilbinoties no krāšņas uguņošanas galvaspilsētas centrā," pauda Mūrniece.

Vienlaikus Mūrniece uzsvēra, ka patlaban ir ļoti būtiski vienoties par tālākiem Latvijas ārpolitikas mērķiem, lai ikviens cilvēks un ģimene justos aizsargāti un droši. Viņa akcentēja, ka simtgades labā ziņa ir Latvijas drošības un ekonomiskās izaugsme.

F64

"Sarežģītos laikos politiķu un diplomātu uzdevums ir saglabāt to, kas tika veidots, taču patlaban demokrātisko pasauli mēģina pārvērst dažādi spēki," sacīja Mūrniece, atgādinot gan par "kodolieroču pogām", gan arī "blakus esošo agresīvo lielvalsti".

Mūrniece sacīja, ka Krievijas īstenotās mācības "Zapad" bija plaša militāra spēku pārbaude, piebilstot, ka pasaulē ir spēki, kas cer ar militāra spēka palīdzību sadalīt pasauli ietekmes zonās. Tāpēc, viņasprāt, ir nepieciešams sadarboties ar parntervalstīm un partnerorganizācijām, vienlaikus pašiem iestājoties demokrātisko vērtību un valsts sardzē.

Drošības pamatu pamats ir NATO, uzsvēra Mūrniece, akcentējot, ka alianses spēki Latvijā pierāda tās rīcībspēju.

Mūrniece uzsvēra, ka šai un nākamajai Saeimai jāturpina veidot dialogs ar ASV kongresu, kā arī Kanādu, savukārt topošā Eiropas Savienības (ES) aizsardzības dimensija jāveido, attīstot aizsardzības spējas.

"Mēs Latvijā zinām, kas ir solidaritāte, kas ir arī atslēgas vārds ES - tas nav tikai tirgus un nauda, mums ES vajadzīga arī kā vērtību savienība," pauda Saeimas spīkere, norādot, ka Latvijai ir jāapzinās, ka pēc "Breksita" Latvijai būs mazāk ES naudas, taču Latvija no ES sagaida saliedētību.

"Nedrīkstam sašķelties. "Breksits" bija skarbs, politiķi pamodās ar zilumiem un puniem, pieredzot, ko nozīmē spēles ar populismu," teica Mūrniece. Latvija cerīgi raugās uz Vācijas un Francijas dialogu, pauda politiķe, uzsverot, ka Latvijai jāturpina būt ES kodolā, esot aktīvai gan ekonomikas, gan drošības jautājumos.

Ārpolitikai ir tieša saikne ar iekšpolitiku, atzina Mūrniece, piebilstot, ka gaidāmajās vēlēšanās cilvēki izlems, kurš turpmāk veidos valsts ārpolitiku un iekšpolitiku.