Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Par spīti balsu pirkšanai, ''Saskaņa'' nezaudēs savus Saeimas mandātus

© Romāns Kokšarovs/f64

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) nolēmusi nepārdalīt 12.Saeimas mandātus pēc Latgales apgabaltiesas konstatētās četru balsu pirkšanas par labu partijas "Saskaņa" kandidātam Andrejam Elksniņam.

Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā, ka četras balsis neietekmē balsu sadalījumu starp politiskajiem spēkiem.

Iepriekš vēstīts, ka šis ir jau piektais tiesas spriedums krimināllietās par vēlētāju balsu uzpirkšanu Latgales vēlēšanu apgabalā 12.Saeimas vēlēšanās, kas stājies spēkā, tomēr līdz šim tiesā pierādīto uzpirkto vēlētāju balsu skaits nav sasniedzis matemātisko robežu, kas mainītu mandātu sadalījumu starp Latgales vēlēšanu apgabalā reģistrētajiem deputātu kandidātiem vai kandidātu sarakstiem.

Šajā gadījumā Latgales apgabaltiesa atzinusi apsūdzētos Anatoliju Sprogi un Fjodoru Martinovu par vainīgiem 12.Saeimas vēlēšanu balsu pirkšanā un kā sodu viņiem piemērojusi 260 stundu piespiedu darbu. Par šo spriedumu tika iesniegtas divas kasācijas sūdzības, taču Augstākās tiesas Senāts 22.septembrī pieņēmis lēmumu par atteikšanos pārbaudīt nolēmuma tiesiskumu.

CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa iepriekš aģentūru LETA informēja, ka Latgales apgabaltiesas spriedumā atzīts par pierādītu, ka 12.Saeimas vēlēšanās ar naudu un dzeramo spirtu ir uzpirkti četri vēlētāji, lai viņi nobalsotu par "Saskaņas" sociāldemokrātiskās partijas kandidātu sarakstu Latgales vēlēšanu apgabalā un izdarītu atzīmi "+" pretim šī saraksta kandidātam Elksniņam.

Iepriekšējos tiesas spriedumos bija pierādīta 66 vēlētāju balsu uzpirkšana par partijas "Vienotība" deputātu kandidātu sarakstu un deputātu kandidātu Dzintaru Zaķi.