Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Pabriks uzskata, ka ''Vienotības'' politiķiem trūkst ambīciju, tomēr partijā paliks

© Ģirts Ozoliņš/f64

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks (V) negrasās pamest partiju "Vienotība", bet vienlaikus viņš arī neplāno izstāties no biedrības "Sabiedrība par labām pārmaiņām", par kuras valdes priekšsēdētāju nesen kļuva no "Vienotības" aizgājušais Edvards Smiltēns.

Pabriks aģentūrai LETA skaidroja, ka biedrība "Sabiedrība par labām pārmaiņām" pēdējos gados ir bijusi pasīva un nekādas aktivitātes līdz šim nav notikušas, un pats deputāts tajā līdz šim nav aktīvi darbojies. Viņaprāt, Smiltēnam aizejot no "Vienotības", viņš vēlas turpināt sabiedriski politiskās aktivitātes un izmanto šo biedrību kā savu platformu, kur EP deputāts nesaskata neko sliktu.

"Mans būtiskākais priekšnoteikums ir starp tām politiskajām partijām un politiskajām organizācijām, kas stāv par līdzīgiem principiem Latvijā, konsekventi turpināt būvēt tiltus, nevis tos dedzināt. Pašreiz mums ir piecas partijas, kas kandidē uz vienu un to pašu elektorātu. Latvijas valsts intereses ir augstākas par atsevišķu biedrību vai partiju interesēm," norādīja Pabriks.

Viņš arī noraidoši izteicās par iespēju dibināt kādu jaunu politisku spēku, jo to šobrīd jau esot gana daudz. Tā vietā, lai dibinātu jaunas partijas, būtu jāapvieno esošās, domā Pabriks, piebilstot, ka ir pārmetis kolēģiem "Vienotībā" pārāk zemas ambīciju latiņas uzstādīšanu un nepietiekamus centienus vienoties ar pārējiem spēkiem. "Tas ir jādara tagad. Apkārt ir pietiekami daudz politisko spēku, ar ko runāt, kaut gan apzinos, ka citi spēki šādus piedāvājumus varētu arī noraidīt," teica eiroparlamentārietis.

Lūgts vērtēt "Vienotības" nākotni un izredzes nākamajās Saeimas vēlēšanās, Pabriks uzsvēra, ka valdes priekšsēdētājam Arvilam Ašeradenam (V) būtu jādod 100 dienas, un tad jāraugās, kas ir paveikts. Tomēr viņš uzskata, ka attiecībā uz partijas nākotni ar optimistiskām prognozēm jābūt piesardzīgam. "Mēs redzam, ka "Vienotībai" vienai ir grūti vai pat neiespējami sasniegt tos politiskos mērķus, par kuriem mēs agrāk iestājāmies, un tas ir jāsaprot. "Vienotībai" uz vēlēšanām jāiet kopā ar citām politiskajām partijām, kas ir līdzīgā vai vienādā spektrā," ir pārliecināts EP deputāts.

Viņaprāt, partija ir pārāk vāja koalīcijas iekšējā cīņā, kad tā cenšas norādīt uz kādām premjera partijas kļūdām vai nespēju kaut ko risināt, un nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK šajā ziņā rīkojas daudz efektīvāk un strādā profesionālāk.

"Pēc Solvitas Āboltiņas aiziešanas nekāds liels uzrāviens nenotiks, jo Āboltiņas faktors bija nozīmīgs pirms kāda gada vai vēl senāk, kad viņa ar eksprezidentu Andri Bērziņu centās vai necentās, lai es kļūstu par premjeru, vai pati negāja par premjeru, tad bija kritiskais moments, kad "Vienotība" varēja radīt izrāvienu," sacīja Pabriks.

Pēc viņa domām, partija ir zaudējusi savu vēlētāju un pozīcijas tādēļ, ka ir svarīgi pieņemt ne tikai pareizus, bet arī savlaicīgus lēmumus, un to nav sanācis paveikt. Rezultātā "Vienotība" varbūt ir pieņēmusi daudz pareizu lēmumu, bet ne īstajā brīdī, skaidroja eiroparlamentārietis.

"Neuzskatu, ka Āboltiņa atsevišķos momentos ir rīkojusies pareizi, bet piekrītu, ka viņa aiziet no politikas ar cieņu. Mums jāatzīst, vai tas patīk vai nē, ka viņa ir "Vienotības" spējīgākā politiķe. Viņa noteikti bija ļoti dominējošs elements," uzskata Pabriks.