Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Bičkovičs joprojām nezina, kad varētu nosaukt ģenerālprokurora amata kandidātu

© Elmārs RudzītisF64

Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs joprojām nezina, kad varētu nosaukt savu izvēlēto ģenerālprokurora amata kandidātu.

Kā pēc Nacionālās drošības padomes (NDP) sēdes žurnālistiem sacīja Bičkovičs, patlaban viņš vērtē to pašu ģenerālprokurora amata kandidātu loku, kādu vērtēja pirms jau dažiem mēnešiem, kad balsojumam Saeimā nolēma virzīt pašreizējo ģenerālprokuroru Jāni Maizīti. "Nekas jau nav mainījies," sacīja Bičkovičs.

Kā potenciālie ģenerālprokurora amata kandidāti tiek vērtēti AT tiesneši, Satversmes tiesas tiesneši un prokurori, tostarp arī pašreizējais ģenerālprokurors Maizītis. Bičkovičs cer, ka spēs palikt neatkarīgs, izvērtējot kandidātus. Nekādus konkrētus kandidātu vārdus AT priekšsēdētājs pagaidām neatklāj.

"Jo ātrāk mēs tiksim ar šo lietu galā, jo labāk," pēc NDP sēdes sacīja Bičkovičs, tomēr, lūgts nosaukt aptuvenos termiņus, kādos viņš plāno iekļauties, meklējot vislabāko ģenerālprokurora amata kandidātu, AT priekšsēdētājs precīzu atbildi nesniedza.

Vaicāts, vai plāno nosaukt ģenerālprokurora amata kandidātu, piemēram, līdz Jāņiem, pēc kuriem Saeimas deputāti dosies atvaļinājumā, Bičkovičs norādīja, ka viņš negrib saistīt savas rīcības brīvību ar Saeimas grafiku.

Lūgts komentēt politisko partiju apvienības "Vienotība" rosinātos grozījumus Prokuratūras likumā, ar kuriem ģenerālprokurora pilnvaras tiktu pagarinātas līdz jauna ģenerālprokurora iecelšanai, Bičkovičs sacīja, ka šādi grozījumi būtu "sistemātiski pareizi", jo daudzās valsts institūcijās jau eksistē virkne amatu, kuri tiek aizpildīti pēc līdzīga principa. "Cits jautājums, vai šajā mirklī šis likumprojekts ir darboties spējīgs," norādīja AT priekšsēdētājs, pieļaujot, ka likuma grozījumu pieņemšanai nepieciešams salīdzinoši ilgs laiks.

Līdz ar Maizīša ģenerālprokurora pilnvaru beigšanos, 11.maiju, Bičkovičam jāieceļ ģenerālprokurora pienākumu izpildītājs. "Līdz 11.datumam, kā likums to paredz, būs ģenerālprokurora vietas izpildītājs - viens no trijiem departamentu virsprokuroriem," solīja Bičkovičs, taču viņš vēl neatklāja, kurš tas būs.

Pats Maizītis žurnālistiem norādīja, ka pagaidām vēl nezina, ko darīs pēc 10.maija, kas ir viņa pēdējā darbdiena ģenerālprokurora amatā. "Man nav vienalga, kas notiks ar šo iestādi," sacīja Maizītis, taču ģenerālprokurors ar nožēlu atzina, ka viņa bažas par to, ka Ģenerālprokuratūra var palikt bez vadītāja, nu ir piepildījušās.

Kā ziņots, šodien Rīgas pilī notika NDP sēde, kurā viens no darbakārtības jautājumiem bija ģenerālprokurora meklēšanas procesa pārrunāšana.

Valsts prezidents Valdis Zatlers iepriekš bija teicis, ka NDP sēde šodien tiek sasaukta, lai "izkustinātu situāciju no nulles punkta".

Kā ziņots, Saeima 15.aprīlī ģenerālprokurora amatā uz trešo termiņu tomēr neievēlēja pašreizējo Ģenerālprokuratūras vadītāju. Par Maizīša atkārtotu ievēlēšanu balsoja 45, pret bija 47 deputāti.